Marin: Uusien Venäjän-vastaisten pakotteiden valmistelu loppusuoralla

Asiantuntija: Suomi joutuu pohtimaan puolustustaan, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan –"Nato-jäsenyys saattaa olla vakavan harkinnan paikka 3:51
Asiantuntija: Suomi joutuu pohtimaan puolustustaan, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan – "Nato-jäsenyys saattaa olla vakavan harkinnan paikka".

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan EU:n mahdollisten uusien Venäjän-vastaisten pakotteiden valmistelu on loppusuoralla. EU-maiden johtajat keskustelivat Venäjästä ja Ukrainasta tänään Brysselissä. Marinin mukaan epävirallisessa kokouksessa ei juuri noussut esiin uutta kerrottavaa.

Venäjä on koonnut joukkojaan hyökkäysvalmiuteen Ukrainan rajojen tuntumaan. Länsimaat ovat varoittaneet Venäjää jo aiemmin massiivisista seurauksista, jos se laajentaa sotatoimiaan Ukrainaa vastaan.

Marinin mukaan EU-mailla on vahva yhteinen tahto toimia nopeasti, jos Venäjä laajentaa sotatoimiaan. 

Hän kuvailee valmisteltuja pakotteita hyvin raskaiksi.

–  Myös Suomi on aktiivisesti osallistunut tähän valmistelutyöhön omalta osaltaan ja omalla asiantuntemuksellansa, Marin sanoi.

EU:lla on jo ennestään voimassa Venäjän-vastaisia pakotteita. Uusien pakotteiden valmistelua on koordinoitu yhdessä kumppanien, kuten Yhdysvaltojen kanssa.

Marin haluaa oikeaa tietoa Itä-Ukrainasta

Pääministeri kuvailee Ukrainan tilannetta huolestuttavaksi. Hän haluaa uskoa diplomaattisen ratkaisun löytymiseen.

–  Emme halua tilanteen kärjistymistä, vaan liennytystä ja yritämme löytää rauhanomaisen tien ulos tästä, Marin sanoi Brysselissä.

Venäjän valtionmediassa on kerrottu, että Venäjän tukemat Itä-Ukrainan separatistit syyttävät Ukrainan keskushallintoa eskalaatiosta rintamalla ja aselevon rikkomuksista.

Marinin mukaan Itä-Ukrainan tilanteesta on tärkeää odottaa luotettavaa tietoa.

–  Oleellista on myös se, ettei provosoiduta. Seuraamme tarkasti tilannetta ja haluamme saada oikeaa tietoa, emme pelkkiä huhupuheita, Marin sanoi.

Miksi Venäjä ryhtyi aggressiivisiin toimiin Ukrainaa vastaan juuri nyt? Katso asiantuntijan arvio minuutissa! 1:01
Miksi Venäjä ryhtyi aggressiivisiin toimiin Ukrainaa vastaan juuri nyt? Katso asiantuntijan arvio minuutissa!

Lue myös:

    Uusimmat