CNN: Venäjän taisteluosastot alle 50 kilometrin päässä Ukrainan rajalta – vaatii Yhdysvaltojen joukkojen vetämistä Keski- ja Itä-Euroopasta

Miksi Venäjä ryhtyi aggressiivisiin toimiin Ukrainaa vastaan juuri nyt? Katso asiantuntijan arvio minuutissa! 1:01
Miksi Venäjä ryhtyi aggressiivisiin toimiin Ukrainaa vastaan juuri nyt? Katso asiantuntijan arvio minuutissa!

Venäjä on kertonut karkottavansa Yhdysvaltain Moskovan suurlähetystön apulaispäällikön Bartle Gormanin, toteaa uutistoimisto RIA Reutersin mukaan. Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoo pohtivansa, miten se vastaa karkotukseen.

Vielä ei ole tiedossa, millä perusteella Gorman karkotetaan Moskovan suurlähetystöstä. 

Venäjä myös toisti useaan otteeseen toteamansa linjan, ettei se suunnittele Ukrainaan hyökkäämistä. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puolestaan totesi äsken, että kaikki viittaa siihen, että Venäjä on valmis hyökkäämään Ukrainaan. Bidenin mukaan hyökkäyksen uhka on hyvin korkea.

Bidenin mukaan on olemassa tietoa sellaisesta Venäjän tekemästä operaatiosta, jonka tarkoituksena olisi oikeuttaa Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Venäjä puolestaan katsoo, että Ukrainan kriisin lievittäminen vaatii sen, että Ukraina alkaa jälleen noudattaa Minskin sopimusta. Venäjä myös vaatii, ettei Ukrainaan toimita enempää aseita.

Lisäksi Venäjän mukaan Yhdysvaltojen täytyy vetää kaikki sen sotilaat pois Keski- ja Itä-Euroopasta.

Venäjä kertoo yhä odottavansa Yhdysvalloilta ja Natolta lupausta siitä, ettei puolustusliitto laajennu idemmäs.

Bidenin mukaan hänellä ei ole varattuna puhelinkeskustelua Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Venäjä: Voimme vastata sotilaallisesti, jos USA ei reagoi 

Venäjän mukaan se on "pakotettu" reagoimaan, mikäli Yhdysvallat ei reagoi sen turvallisuusvaatimuksiin. 

Keinovalikoimaan kuuluvat myös sotilaallistekniset toimet, Venäjän ulkoministeriön tiedotteessa kerrottiin.

Yhdysvallat on vastannut Venäjän vaatimuksiin ja kieltäytynyt kaikista Venäjän merkittävimmistä vaatimuksista. Näihin on kuulunut muun muassa Ukrainan Nato-jäsenyyden estäminen. 

Yhdysvaltain mukaan Venäjä on koonnut Ukrainan rajalle nyt yli 100  000 sotilaan joukot.

CNN: Venäjän joukot rajan läheisyydessä

Yli puolet Venäjän Ukrainan läheisyyteen sijoittamista joukoista on nyt alle 50 kilometrin päässä Ukrainan rajasta, kertoo CNN. CNN pohjaa tietonsa länsimaisiin viranomaislähteisiin.

Näiden viranomaisten mukaan alkuviikosta Venäjä alkoi siirtää 14:sta taisteluosastoa Ukrainaa kohti. Nyt nämä ryhmät ovat saavuttaneet kohteensa ja Venäjällä on kasassa "poikkeuksellinen voima".

Venäjän joukkojen kuvaillaan olevan riittävän suuret, jotta se voisi hyökätä Ukrainaan. Vielä äskettäin Suomen entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri arvioi MTV:lle, etteivät Venäjän Ukrainan läheisyydessä olevat joukot ole riittävän kookkaat koko Ukrainan kattavaan hyökkäykseen.

Asiantuntija: Suomi joutuu pohtimaan puolustustaan, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan –"Nato-jäsenyys saattaa olla vakavan harkinnan paikka 3:51
Asiantuntija: Suomi joutuu pohtimaan puolustustaan, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan – "Nato-jäsenyys saattaa olla vakavan harkinnan paikka.

Lue myös:

    Uusimmat