Ukrainalaislasten tilanne järkyttävä: Osa joutuu pakenemaan maasta ilman vanhempiaan

Arviolta joka minuutti lapsi pakenee Ukrainan sotaa - näin sota vaikuttaa lasten elämään 9:07

YK:n arvion mukaan joka minuutti yksi ukrainalaislapsi pakenee maasta sotaa.

Ukrainasta on nyt paennut arviolta kolme miljoonaa ihmistä, joista noin puolet on lapsia.

Pelastakaa lapset ry:n kehitysjohtaja Susanna Tin kertoo Viiden Jälkeen -ohjelmassa, miten laajasti sodan aiheuttama inhimillinen kärsimys lapsia koskettaa.

– Ukrainassa kaikki koulut on suljettu. Se tarkoittaa, että 5,7 miljoonaa lasta ei pysty käymään koulua. Mitä pidempään sota kestää ja koulut ovat kiinni, sitä suurempi vaikutus tällä on lasten elämään ja tulevaisuuteen.

Tin luonnehtii Ukrainan sotaa hyvin raa’aksi. Uutisissa on nähty erittäin surullisia ja pysäyttäviä kuvia, kuten lastensairaalan pommitusta ja vastasyntyneiden osaston siirtämistä sairaalan väistötiloihin.

Video: Mariupolin teatteria pommitettiin, vaikka maahan oli kirjailtu viesti: Lapsia. (17.3.2022)

Sodassa on kuollut ja haavoittunut myös lapsia. Hän muistuttaa, että sota horjuttaa myös lasten mielenterveyttä.

– Sota on ollut järkyttävän väkivaltainen. Lapset ovat joutuneet kokemaan ja näkemään väkivaltaa. He ovat hyvin peloissaan ja ahdistuneita. He eivät ymmärrä, mitä tapahtuu ja miksi. Vanhemmat ovat kertoneet lapsista, jotka nykyään pelkäävät kovia ääniä ja paukahduksia. He pelästyvät lentokoneita, koska he mieltävät ne pommituksiksi. Lapsilla on univaikeuksia.

Video: Lastensairaala tuhoutui Venäjän pommituksissa (9.3.2022)

Lastensairaala tuhoutunut Venäjän pommituksissa Ukrainassa 1:41

Osa lapsista joutuu pakenemaan sotaa ilman vanhempiaan. Toistaiseksi ei tiedetä, paljonko lapsia on liikkeellä yksin, sillä yksin saapuvia lapsia ei rekisteröidä rajalla tällä hetkellä.

Syitä on monia. Tin kertoo, että osa yksin matkustavista lapsista on eksynyt vanhemmistaan matkalla. Osan vanhemmat saattavat lapsen rajalle ja ohjeistavat häntä matkustamaan itsenäisesti toiseen maahan, jossa perheellä asuu sukulaisia. Vanhempi jää Ukrainaan sotimaan.

– Nämä ovat hirvittävän vaikeita, surullisia ja rankkoja päätöksiä, joita perheet joutuvat tekemään.

Miksi sotaa pakenevan lapsen adoptointi ei ole hyvä idea? Katso koko haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat