Miljoonat lapset elävät Ukrainassa sodan keskellä – "Arki on rikkoutunut"

Lapset ovat sodan jaloissa sekä Gazassa että Ukrainassa 8:14
Unicefin Suomen pääsihteeri Marja-Riitta Ketola kertoo, kuinka järjestö toimii konkreettisesti kriisialueilla.

Jo kaksi vuotta kestänyt sota vaikuttaa Ukrainassa monella tavalla lasten elämään. Noin 4 miljoonaa lasta on maassa avuntarpeessa. 

Ukrainan sodan aikana on kuollut tai haavoittunut yli 1 800 lasta – tämä tarkoittaa siis kolmea lasta päivässä. Sota on jättänyt jäljet lähes kaikkiin maan lapsiin.  

– Voidaan sanoa, että tavallista arkea ei lapsilla siellä ole. Noin 4 miljoonaa lasta on avuntarpeessa, koulunkäynti keskeytynyt todella monella. Ainoastaan 30 prosenttia lapsista kykenee käymään lähiopetuksessa, eikä sielläkään säännöllisesti. Lapset joutuvat myös varautumaan siihen, että ilmahälytyksiä tulee kesken koulupäivän, sanoo Unicef Suomen pääsihteeri Marja-Riitta Ketola MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Ketolan mukaan ukrainalaislapset voivat olla myös pakolaisina joko omassa maassaan sisäisesti tai Ukrainan naapurimaissa.

– Tämä tarkoittaa sitä, että arki on rikkoutunut. Ystävät, tuttavat, perheenjäsenet läheltä ovat poissa. Kun tätä on jatkunut jo se kaksi vuotta, on tämä jättänyt kyllä vahvat jäljet lasten arkeen.

16-vuotias CP-oireyhtymää sairastava Ivan on yksi Ukrainan sodan keskellä elävistä lapsista 1:13
16-vuotias CP-oireyhtymää sairastava Ivan on yksi Ukrainan sodan keskellä elävistä lapsista. Katso hänen tarinansa yllä olevalta videolta. 

Gazassa lasten tilanne vielä vakavampi

Ukrainassa on alueita, joissa lapsille ei saada edes heidän perustarpeitaan täytettyä. 

– Ne alueet, joita pommitetaan, sieltä puuttuu sekä lämmitystä, sähköä että puhdasta vettä, Ketola sanoo.

Ukraina ei kuitenkaan valitettavasti ole ainoa maa, jossa soditaan tällä hetkellä. Gazan lasten tilanne on vielä Ukrainaa vakavampi. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Kun Ukrainan sota alkoi, perheet kykenivät pakenemaan maasta ja viemään perheitänsä suojaan naapurivaltioihin tai maan sisällä alueille, jotka eivät ole pommitusten kohteena. Gazassa tilanne on toinen, sieltä siviilit eivät pääse pakenemaan. 

Minkälaisia konkreettisia toimia Unicef voi tehdä kriisialueilla? Katso koko Marja-Riitta Ketolan haastattelu artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat