Ukraina: Venäläiset sotavangit luovutetaan, jos heidän äitinsä tulevat noutamaan heidät

2:25
Sotilasprofessori kertoo, millaisia sotilaita Venäjän joukoissa taistelee Ukrainassa

Ukraina on kutsunut venäläisten sotavankien äitejä Ukrainaan noutamaan lapsensa, kertoo maan puolustusministeriö.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan vangitut Venäjän sotilaat luovutetaan heidän äideilleen, jos nämä tulevat noutamaan heidät Ukrainasta.

–  Teidät otetaan vastaan ja kuljetetaan Kiovaan, jossa poikanne palautetaan teille. Toisin kuin (Venäjän presidentin) Vladimir Putinin fasistit, me emme käy sotaa äitejä ja näiden vangittuja lapsia vastaan, puolustusministeriön kannanotossa sanotaan.

Ukraina kertoo ottaneensa kiinni kymmeniä venäläisiä sotilaita. Vangituista sotilaista on jaettu myös videomateriaalia.  

Osa kansalaisista ollut täysin tietämättömiä, että heidän sukulaisiaan on lähetetty sotimaan

Ukraina on pyrkinyt heikentämään venäläisten tukea sodalle jakamalla tietoja sodasta ja venäläisistä sotavangeista muun muassa sosiaalisen median välityksellä. Ukrainan puolustusministeriö on avannut puhelinlinjan sotilaiden perheenjäsenille, johon on Kyiv Independent -verkkolehden mukaan tullut satoja soittoja.

Ukrainan sisäministeriö on avannut myös Telegram-kanavan, jonka tarkoituksena on jakaa tietoja vangituista sotavangeista, kertoo brittilehti Guardian. Guardianin mukaan osa venäläisistä on saanut järkytyksekseen kuulla vasta kanavan kautta, että heidän läheisensä on lähetetty sotimaan Ukrainaan.

–  Sain videon vangitusta veljestäni -- olin täysin shokissa. Minulla ei ollut aavistustakaan, että hän taisteli siellä, sanoi yhden sotavangin sisar Jelena Polivtsheva lehdelle.

Venäjä on taas pyrkinyt piilottelemaan tappioitaan sodassa, kuten myös sotatoimiensa laajuutta Ukrainassa. Esimerkiksi valtionmedia on asetettu maassa tiukkaan kontrolliin siitä, miten sodasta saa puhua.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja