The Guardian: Armahdetut Wagner-rikolliset piinaavat kotiseutujaan Venäjällä – "Poliisit kohtelivat minua kuin sankaria"

Harvinaista videokuvaa Bahmutista – näin Ukrainan ryhmä taistelee: "Onnistumme, miksi muuten olisimme täällä?" 2:55
Katso myös: Harvinaista videokuvaa Bahmutista – näin Ukrainan ryhmä taistelee: "Onnistumme, miksi muuten olisimme täällä?"

Brittilehti The Guardian kertoo kahdesta tapauksesta, jossa kotiseudulleen Ukrainan sodasta palannut Wagner-taistelija on tappanut ihmisen.

Venäjä on rekrytoinut Wagner-joukkojen kautta kymmeniätuhansia vankeja sotimaan Ukrainassa käymäänsä hyökkäyssotaan. Lupaus on ollut, että jos rintamalla selviää hengissä puoli vuotta, saa presidentin armahduksen.

Tappiot vankien keskuudessa ovat olleet valtavia. Väitetysti suurempi osa heistä on kuollut kuin selvinnyt hengissä.

Ja heitä, jotka ovat selvinneet hengissä, on alkanut palata kotiseuduilleen. Wagner-joukkojen johtajan Jevgeni Prigozhinin mukaan yli 5 000 sodassa taistellutta vankia on jo ansainnut armahduksensa.

Uhreina kehitysvammainen mies ja 85-vuotias nainen

The Guardian kertoo nyt artikkelissaan kahdesta armahdetusta taistelijasta, joiden uskotaan syyllistyneen henkirikokseen palattuaan kotiin.

Toisessa tapauksessa vastikään Etelä-Ossetiaan saapunut entinen vanki tappoi kehitysvammaisen miehen ja toisessa Kirovin alueelle Moskovan lähelle saapunut entinen vanki tappoi 85-vuotiaan eläkeläisnaisen.

Etelä-Ossetian tapauksesta on levinnyt sosiaalisessa mediassa video, jossa entinen Wagner-sotilas jahtaa ja pahoinpitelee harmittomaksi ja rakastetuksi kuvattua kehitysvammaista miestä. Tämän jälkeen hänet puukotettiin hengiltä.

Kirovin alueen henkirikos tapahtui pienessä Novyj Buretsin kylässä, jossa asukkaat pelkäsivät jo etukäteen pahimman tapahtuvan. Kyläläiset järjestivät kriisikokouksen, jossa kotiin palannutta Wagner-taistelijaa kuvattiin "ongelmaiseksi rettelöitsijäksi".

Seuraavana päivänä hän tunkeutui eläkeläisnaisen kotiin ja epäillysti tappoi tämän kirveellä.

Omainen syyttää Putinia ja Prigozhinia

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti alkuvuodesta lain, joka teki Wagner-taistelijoiden julkisen kritisoinnin laittomaksi.

Progozhin taas on The Guardianin mukaan itsekin ottanut kantaa Etelä-Ossetian tapaukseen. Hän väitti, että Wagner-veteraani toimi puolustaessaan sivullisia häirinnältä.

Hän on aiemmin kertonut auttavansa siviiliin palaavia wagnerlaisia.

– Poliisin tulee kohdella teitä kunnioituksella. Jos he käyttäytyvät kohtuuttomasti, soitan henkilökohtaisesti kuvernööreille ja hoidan asiat kuntoon, hän lupasi vankijoukolle hiljattain.

Novyj Buretsissa tapetun vanhuksen omainen kertoo lehdelle nimettömästi syyttävänsä Putinia ja Prigozhinia suoraan läheisensä kuolemasta. 

– He vapauttivat sairaan paskiaisen yhteiskuntaan.

"He kohtelivat minua kuin sankaria"

Aiemmin tällä viikolla julkisuuteen astui kaksi Wagner-taistelijaa, jotka kertoivat rintamalla tekemistään hirmuteoista. Toinen heistä, tuomittu murhaaja Aleksei Savitshev, kertoi samalla omista kokemuksistaan saatuaan armahduksen ja reilun 10 000 euron kotiutuskorvauksen.

– Join käytännössä koko ajan. Minulla oli vihdoin vapaus ja paljon rahaa, hän kertoi.

Hänen mukaansa paikallinen poliisi otti hänet aina silloin tällöin kiinni häiriökäyttäytymisen takia. Hänet kuitenkin vapautettiin aina nopeasti, kun hän esitteli sodasta saamiaan mitaleita.

– Poliisit kohtelivat minua kuin sankaria. Tuntui, kuin he antaisivat minun selvitä mistä tahansa.

Lue myös:

    Uusimmat