Venäjän värväämät vangit mieluummin pakenevat, antautuvat tai kuolevat kuin palaavat takaisin – vangit kertovat Wagnerin julmista värväystaktiikoista

6:55
Video: Putin ja Wagnerin johtaja Prigozhin ovat liittolaisia, mutta voiko heistä tulla vihollisia?

Osa palkkasotilasyhtiö Wagnerin värväämistä vangeista mieluummin pakenee tai jää Ukrainan sotavangiksi kuin palaa Venäjälle.

Wagner-palkkasotilasyhtiön toiminnasta ja sen vankien värväysoperaatioista kantautuu tällä hetkellä yhä enemmän tietoa.

Ukrainan mukaan Donetskin Jasynuvatassa noin 20 Venäjän värväämää entistä vankia pakeni, kun heitä oltiin kuljettamassa taisteluasemiin. Asiasta kertoo Ukrainan puolustusvoimien pääesikunnan tiedottaja Oleksandr Shtupun torstaina julkaistussa päiväraportissaan.

Kolmen kerrotaan kuolleen Ukrainan käynnistämien etsintöjen aikana.

Venäjän vankiloista värvättyjä on myös jäänyt Ukrainan sotavangeiksi sodan aikana. Osa heistä on sanonut, ettei halua takaisin Venäjällä edes vankien vaihdossa.

– En halua, koska minut vain tapettaisiin, ukrainalaisen journalistin Yurii Butusovin haastattelema sotavanki kertoi Youtubessa julkaistulla videolla joulukuun alussa.

Mies sanoo tulleensa värvätyksi syyskuussa, kun Wagner tuli värväysvierailulle vankilaan pienessä Gagarinon kylässä, Lipetskinin alueella jonkin matkaa Moskovasta pohjoiseen. Mies kertoo istuneensa kolmen vuoden tuomiota "lampaan varastamisesta".

Rintamalle saavuttuaan hän kertoo saaneensa ainoaksi varustuksekseen automaattiaseen, yhdeksän ammusta, panssariliivin ja kypärän, sekä taisteluveitsen. Hän ehti harjoitella Wagner-joukoissa pari kuukautta, mutta jäi Ukrainan vangiksi vain päivä rintamalle saapumisensa jälkeen.

BBC haastatteli vangin venäläistä sukulaista, jota ei nimetä turvallisuussyistä. Tämä kertoo yrittävänsä vedota ukrainalaisiin pelastaakseen sukulaisensa.

– Hyvä, että hän on elossa, mutta he luovuttavat hänet takaisin, ja hän tulee aivan varmasti tapetuksi. Ehkä te voisitte kirjoittaa hänelle? Ettei häntä vaihdettaisi? sukulainen kysyy BBC:n toimittajilta viitaten Ukrainan presidenttiin Volodymyr Zelenskyiin.

Prigozhin lähetti verisen lekavasaran EU:n parlamentille

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin toimintamalleihin kuuluu omien sotilaidensa pelottelu väkivallalla ja kuolemalla, eikä se ole jäänyt pelkästään pelotteluksi.

BBC kertoo myös entisestä vangista Viktor Sevalnevista, joka eteni Wagner-joukoissa komentajaksi asti. Sevalnev kuitenkin joutui sairaalaan haavoituttuaan, minkä aikana hänen komentojoukkonsa pakeni rintamalta. BBC:n mukaan hänen vaimonsa oli saanut mieheltään puhelun, jossa tämä kertoi joutuvansa suoraan sairaalasta teloitetuksi.

Wagner on raportoidusti kohdistanut värväyksiä yhä enemmän Venäjän vankiloihin miesvoiman käydessä vähiin rintamalla.

3:13
Sambialaismies kuoli Wagner-joukoissa Ukrainassa – video näyttää, miten vankeja värvätään: "Jos lähdet kanssamme, paluuta ei ole"

Marraskuun puolivälissä Wagner julkaisi videon, jolla näkyy entisen vangin Jevgeni Nuzhinin teloitus. Nuzhin oli palkkasotilasyhtiön riveissä taistellut sotilas, joka oli antautunut ukrainalaisille ja ilmoittanut halukkuutensa loikata heidän puolelleen.

Hänet oli kuitenkin palautettu lopulta Venäjälle, minkä jälkeen hänet brutaalisti teloitettiin lyömällä lekavasaralla päähän.

Wagnerin perustaja, presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluva Jevgeni Prigozhin kertoi tuoreeltaan, että Wagner oli teloituksen takana. Hän sanoi ”petturin saaneen ansaitsemansa kohtalon”.

Prigozhin kuitenkin veti sanansa takaisin ja teki varsinaisen täyskäännöksen tapauksen saaman julkisuuden jälkeen.

Hän painotti, ettei antanut tappamiskäskyä, ja väitti Nuzhinin tulleen Yhdysvaltojen ja muiden Nato-maiden kaappaamaksi ja tappamaksi, BBC kertoo.

Prigozhin vaati Venäjän yleistä syyttäjää tutkimaan entisen vangin kuolemaa, ja jopa lähetti tekoverellä peitetyn lekavasaran Euroopan parlamenttiin. BBC:n mukaan tällä hetkellä Prigozhin näyttää syyttävän Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:aa miehen kuolemasta.

BBC: Vangeille näytetty ”kukkojen” ja pettureiden teloitusvideoita

BBC:n haastattelemien vankien mukaan vankiloissa kiertävät Wagner-sotilaat tarjoavat sopimusta, jonka mukaan heidät armahdettaisiin rikoksistaan palveltuaan kuusi kuukautta palkka-armeijan joukoissa.

Yhdeksän vuoden huumausainerikostuomion saanut vanki kertoo BBC:lle, ettei usko Wagnerin lupauksiin, mutta päätti silti liittyä.

– Olen ollut tarpeeksi kauan vankilassa, etten usko satuihin armahduksista. Jos ja kun lähden heidän mukaansa etulinjalle, eivät he silti minua mihinkään päästä.

6:55
Video: Putin ja Wagnerin johtaja Prigozhin ovat liittolaisia, mutta voiko heistä tulla vihollisia?

– En ole tyytyväinen tähän toivottamaan elämään tässä maassa. Näin kuuden vuoden vankeuden jälkeen ajattelin, että tämä on mahdollisuus tappaa kaksi lintua yhdellä kivellä – lähteä maasta ja vankilasta samaan aikaan.

Mies kertoo BBC:lle, että heille näytettiin videoita, joissa Wagner-sotilaat teloittavat "kukkoja", joka on haukkumanimi venäläisvankiloissa kastin pohjimmaisille vangeille.

Jos vangit ilmaisivat halua liittyä, heidät jaettiin ryhmiin ja näytettiin tabletilta videoita "pettureista, jotka ovat hylänneet komentajansa". Videoilla heidät teloitettiin ampumalla tai hirttämällä.

Vankilan työntekijä: Wagnerin värvääjät käyttäytyvät miten haluavat

Wagneria lähellä olevat BBC:n tietolähteet kertovat, että he tietävät ainakin kolmesta teloituksesta. Yksi heistä sanoo, että tällaiset "koulutusvideot" olivat käytössä Wagnerissa jo ennen sotaa Ukrainassa.

BBC:n haastatteleman vankilatyöntekijä Iljan mukaan Wagner-sotilaiden ylimielinen käytös aiheuttaa närää vankiloissa. Hän työskentelee keskisen federaatiopiirin vankilassa, jossa Wagnerit hänen mukaansa ovat vierailleet kahdesti – toisella kerralla Prigozhinin kanssa.

Iljan mukaan Wagner-sotilaat kulkevat vankiloissa kuin paikan omistajat, ja keskustelevat vain vankilanjohdon kanssa.

Hänen mukaansa valtion palveluksessa olevat työntekijät "eivät ole iloisia uudesta järjestyksestä" vankiloissa.

Itse Tshetshenian sodissa palvellut Ilja kertoo neuvovansa vankeja, etteivät he tekisi nopeita päätöksiä.

– Olin sodassa kahdesti, se on vankilaa pahempaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja