Ukrainan sodan tapahtumat 26.10.2023

Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon 0:43
Video: Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 26. lokakuuta 2023. Perjantain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Slovakian pääministeri ilmoitti, että sotilasapu Ukrainalle loppuu

  • Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua – kyseessä 19. apupaketti

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Perjantain seuranta löytyy täältä.

19.36: Yhdysvalloilta 150 miljoonan dollarin arvoinen aseapupaketti Ukrainaan

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ilmoitti tänään uudesta aseapupaketista Ukrainalle. Paketti on 150 miljoonan dollarin arvoinen. 

Ukrainaan lähetetään muun muassa ammuksia ilmatorjunta- ja ohjusjärjestelmiin, Stinger-ilmatorjuntaohjuksia, yli kaksi miljoonaa ammusta pienaseisiin ja kylmän sään varusteita.

Asiasta kertoo Reuters. 

16.12: Unkarin Orban sanoo olevansa ylpeä yhteydenpidosta Venäjälle

Unkarin pääministeri Viktor Orban sanoo olevansa ylpeä siitä, että on pitänyt viestintäkanavat auki Venäjän suuntaan.

Orban tapasi viime viikolla Venäjän presidentin Vladimir Putinin Kiinassa, mitä voi pitää poikkeamana EU:n linjasta. Valtaosa länsijohtajista on vältellyt Putinin tapaamista ja yhteistyötä Venäjän kanssa Ukrainan sodan takia.

Orban sanoi ennen EU:n huippukokouksen alkua Unkarin pitävän kaikki viestintäkanavat auki venäläisiin. Muuten ei hänen mielestään ole mahdollisuutta rauhaan.

14.32: Slovakian tuore pääministeri ilmoitti sotilasavun Ukrainalle loppuvan

Slovakiassa tuore pääministeri Robert Fico ilmoitti torstaina maan lopettavan sotilasavun antamisen Ukrainalle. Slovakia kuitenkin jatkaa humanitaarisen avun antamista.

Sotilasavun lakkauttaminen oli yksi Ficon vaalilupauksista.

– Sotilaallisten operaatioiden lopettaminen välittömästi on paras ratkaisu, joka meillä Ukrainalle on. EU:n kuuluisi muuttua asetoimittajasta rauhantekijäksi, Fico sanoi.

Lisäksi Fico sanoi vastustavansa Venäjän vastaisia pakotteita, jos niiden vaikutuksia Slovakiaan ei selvitetä. Hän kertoi, ettei näe syytä tukea sanktioita, jotka aiheuttavat Slovakialle vahinkoa.

Aiemminkin maan pääministerinä olleen vasemmistopopulisti Ficon Smer-puolue voitti viime kuun parlamenttivaalit.

Kremlin edustaja Dmitri Peskov kommentoi Slovakian sotilasapupäätöstä sanomalla, ettei sillä ole tilanteeseen juurikaan vaikutusta.

11.34: Britannia: Venäjä käyttää lähes varmasti Pohjois-Korean ammuksia Ukrainassa

Vaikka Venäjä on kiistänyt asian, on "lähes varmaa", että Pohjois-Korean lähettämiä ammuksia on saapunut Länsi-Venäjälle, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö. 

Venäjä käyttää näitä ammuksia Ukrainaa vastaan, Britannia lisää viestipalvelu X:ssä.

Britannian mukaan Pohjois-Korea on lähettänyt yli 1 000 sotilasvarusteita sisältävää konttia viime viikkojen aikana. Jos tahti pysyy jatkossakin samanlaisena, tulee Pohjois-Koreasta Venäjän merkittävin sotilaallinen tukija yhdessä Iranin ja Valko-Venäjän kanssa, Britannia katsoo.

Epäselvää on, mitä Venäjä antaa Pohjois-Korealle vastineeksi ammuksista. Britannia pitää todennäköisenä, ettei kaupan ehtoja ole vielä viimeistelty. 

Britannia uskoo, että Venäjältä Pohjois-Koreaan lähtee monenlaista talousapua ja sotilasteknologiaa. Lisäksi luvassa on yhteistyötä esimerkiksi avaruusteknologian kehittämisessä.

9.13: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 810 sotilasta ja 29 panssarivaunua 

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 810 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 29 taistelupanssarivaunua, 18 panssariajoneuvoa ja 30 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

19.39: Putin seurasi ydinasejoukkojen harjoituksia, Venäjän mukaan ydinaseneuvotteluihin USA:n kanssa ei voida nyt palata

Venäjän presidentti Vladimir Putin seurasi keskiviikkona etäyhteyden välityksellä sotaharjoituksia, joissa käytettiin ballistisia ja risteilyohjuksia, kertoi Kreml.

Kremlin mukaan harjoitukseen osallistui kaikkien aselajien ydinasejoukkoja.

Venäjän ulkoministeriö kertoi niin ikään keskiviikkona saaneensa Yhdysvalloilta epävirallisen muistion, jossa ehdotettiin ydinaserajoituksia koskevan vuoropuhelun aloittamista uudelleen. 

Ulkoministeriön mukaan tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, ennen kuin Yhdysvallat lopettaa "vihamielisen" asennoitumisensa Venäjää kohtaan.

Venäjän parlamentin ylähuone hyväksyi keskiviikkona omalta osaltaan Venäjän irtautumisen ydinkokeita rajoittavasta sopimuksesta.

16.59: Venäjä on uuvuttamassa Ukrainan armeijan, väitti Venäjän puolustusministeri

Venäjä on uuvuttamassa Ukrainan armeijan, väitti Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu vieraillessaan sotilaiden luona Ukrainan itäosissa.

– Tilanne näyttää sellaiselta, että vihollisella on yhä vähemmän vaihtoehtoja. Ja ne tulevat vähenemään entisestään, mistä on kiittäminen erityisesti teidän toimintaanne taisteluissa, Shoigu sanoi sotilaille Venäjän puolustusministeriön mukaan.

Puolustusministeriö kuitenkin kertoi sotilaiden myöntäneen Shoigulle, että Ukrainan tykistötuli aiheuttaa "runsaasti ongelmia".

Ukrainan sodan rintamalinjat eivät ole juuri siirtyneet kuukausiin. Sotilasasiantuntijoiden mukaan lähestyvä talvi saanee ne jumittumaan entisestään.

Venäjä on yrittänyt viime aikoina turhaan vallata Avdijivkan kaupunkia Itä-Ukrainassa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi keskiviikkona, että kaupungin lähellä käydään raskaita taisteluita, mutta Ukrainan armeija on onnistunut pitämään asemansa.

12.37: Britannia: Taistelut Dneprjoella kiihtyneet 

Viimeisen viikon aikana Dneprjoen taistelut ovat kiihtyneet, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö viestipalvelu X:ssä.

Brittiarvion mukaan Ukraina panostaa tämän alueen operaatioihin nyt enemmän. Viime viikolla uutisoitiin Ukrainan aloittaneen uuden hyökkäyksen Dneprjoen yli.

– Ukraina on rakentanut pieniä sillanpääasemia Dneprjoen itärannalle paikkoihin, joita se on hallinnut kesästä lähtien, Britannia katsoo.

Venäjä puolustaa Dneprjoen rantaa uudella 18. armeijalla. Osa armeijan joukoista on aiemmin siirretty taistelemaan Länsi-Zaporizhzhjaan Ukrainan vastahyökkäyksen pääsuuntaa vastaan.

Brittiarvio on, että ratkaiseva tekijä tälläkin alueella on se, kuinka paljon tarkkaa ja tehokasta tykistötulta Venäjä ja Ukraina pystyvät toisiaan kohti suuntaamaan.

– Alustavat merkit viittaavat siihen, että Venäjällä on alueella merkittävä määrä tykistöä, Britannia kirjoittaa.

Lisää keskiviikon tapahtumia löytyy täältä

Lue myös:

    Uusimmat