Ukrainan asevoimat: Venäjän hyökkäys Avdijivkan ympäristössä laantunut – MTV seurasi sotaa

Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon 0:43
Video: Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 2. marraskuuta 2023. Perjantain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Slovakian pääministeri ilmoitti, että sotilasapu Ukrainalle loppuu

  • Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua – kyseessä 19. apupaketti

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Perjantain seuranta löytyy täältä.

Torstai 2.11.2023

16.31: Naton ex-pääsihteeri lähettäisi Ukrainalle jäsenyyskutsun, se edistäisi sodan loppumista

Naton entisen pääsihteerin Anders Fogh Rasmussenin mukaan on korkea aika kutsua Ukraina puolustusliiton jäseneksi. 

Rasmussen korostaa STT:n haastattelussa, että jos jäsenyyskutsun panttaamista perustellaan sodalla, se rohkaisee Venäjää jatkamaan sotaa loputtomiin.

Presidentti Vladimir Putinille on lähetettävä selvä viesti, että Ukrainasta tulee Naton jäsen, tekipä Putin mitä hyvänsä, Suomessa vieraillut Rasmussen linjaa.

14.49: Brittitiedustelu: Venäjän ilmatorjunnalla paljon puhuva viikko

Venäjä on todennäköisestä menettänyt ainakin neljä pitkän kantaman ilmatorjuntajärjestelmää viimeisen viikon aikana, arvioi Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelupäivityksessään.

26. lokakuuta Venäjän valtionmedioissa uutisoitiin, että Venäjä on menettänyt kolme S-400-ohjusjärjestelmää Venäjän miehittämällä Ukrainan Luhanskin alueella.

Ukrainalaislähteet puolestaan ovat väittäneet Venäjän menettäneen ilmatorjuntajärjestelmiä Krimin niemimaalla.

– Viimeaikaiset menetykset korostavat sitä, että Venäjän ilmatorjuntajärjestelmillä on yhä ongelmia modernien tarkkojen ohjusten kanssa, brittiministeriö kirjoittaa.

– On olemassa realistinen mahdollisuus, että Venäjän korvatessa ilmapuolustustaan Ukrainassa, sen kyky puolustautua ilmauhkia vastaan muualla heikkenee.

12.28: Ukrainan asevoimat: Venäjän hyökkäys Avdijivkan ympäristössä laantunut

Venäjän hyökkäykset Avdijivkan pikkukaupungin ympärillä Itä-Ukrainassa ovat laantuneet. Kaupungin lähistöllä on viime kuusta lähtien käyty kiivaita taisteluita, joissa Venäjä on vahvistamattomien tietojen mukaan kärsinyt raskaita tappioita.

– Hyökkäysten määrä on merkittävästi vähentynyt. Vihollinen yrittää edelleen piirittää Avdijivkan, mutta ei tee niin tällä hetkellä aktiivisesti, sanooi Ukrainan asevoimien edustaja Oleksandr Shtupun.

Shtupunin mukaan Venäjä saattaa myös yrittää ryhmitellä joukkojaan uusia hyökkäyksiä varten, mutta hän sanoo Ukrainan armeijan hallitsevan tilannetta.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi aiemmin tällä viikolla, että Venäjän joukot ovat edenneet Avdijivkassa ja väitti Ukrainan kärsineen suuria tappioita "epätoivoisissa" yrityksissään puolustaa kaupunkia.

Avdijivka sijaitsee Donetskin alueella, jonka Venäjä väitti jo viime vuonna liittäneensä itseensä, vaikka ei edes hallitse sitä kokonaan.

11.17: Kreml: "Ukrainan absurdia puhua voitosta taistelukentällä" 

Kreml on kommentoinut Venäjän hyökkäyssodan tilannetta Ukrainassa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan taistelussa ei ole umpikujaa, sillä Venäjä aikoo toteuttaa kaikki tavoitteensa Ukrainassa. Kremlin mukaan ”Ukrainan on absurdia puhua voitosta taistelukentällä”.

Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zaluzhnyi oli kommentoinut the Economistille taistelujen siirtyvän staattisempaan vaiheeseen.

Kreml odottaa lännen asettavan lisää pakotteita Venäjälle. Peskovin mukaan pakotteet satuttavat niiden asettajia. 

10.45: Kommentti: Ukrainan vastahyökkäys on epäonnistunut – ja se pitää sanoa ääneen

Ukrainan sotaonni ei parane hiljaisuudella, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Jouko Luhtala.

Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi lokakuun puolivälissä Ukrainan vastahyökkäyksen "epäonnistuneen täysin".

Putinin sotakommentit ovat yleisesti ottaen olleet joko propagandaa, naurettavia, huolestuttavia tai kaikkea tätä. Ukrainan 4. kesäkuuta alkanutta vastahyökkäystä kuvaillessaan Putin osui kuitenkin ikävän lähelle totuutta.

Jostain syystä Ukrainan vastahyökkäyksen epäonnistumisen ääneen sanominen on ollut lännessä tavattoman vaikeaa. 

Länsiasiantuntijoiden kommenteissa ja medioiden sotauutisissa realismin näyttää usein korvanneen usko manifestoinnin voimaan. Sota on sarja Venäjän, mieluusti Putinin, noloja epäonnistumisia, kun taas Ukraina tekee liki kaiken oikein. 

Osittain länsiaseilla tehty epäonnistunut vastahyökkäys ei sovi tähän tarinaan.

Lue kommentti kokonaisuudessaan täältä.

10.41: Tutkija: Putinin propaganda ymmärretään väärin

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu väitti maanantaina, että Kreml on valmis keskustelemaan rinnakkaiselosta länsimaiden kanssa ja Ukrainan sodan jälkeisestä maailmanjärjestyksestä, mutta vasta kun länsimaat eivät enää yritä tuhota Venäjää.

Venäjän sotapropagandan yksi perusnäkökulma on, että Venäjä käy Ukrainassa sotaa länttä vastaan. Argumentin tukena käytetään sitä tosiasiaa, että länsi on lähettänyt merkittävän määrän aseapua Ukrainalle.

Sotahistorioitsija Lasse Laaksosen mukaan Venäjän puheita arvioidessa on syytä tarkastella sanojen ja tekojen välistä eroa.

– Venäjän ja Ukrainan välillä ei ole viitteitä rauhanneuvotteluista, Laaksonen muistuttaa.

– Venäjän hybridisodankäynti on nähty vähän liian loogiseksi ja johdonmukaiseksi. Venäjä heittää koepalloja ja katsoo, miten länsi ja globaali etelä reagoivat. Niiden perusteella tehdään sitten uudet suunnitelmat, hän jatkaa.

8.59: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 930 sotilasta ja yli 60 panssaria

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 930 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 18 taistelupanssarivaunua, 43 panssariajoneuvoa ja 42 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

11.15: Ukraina: Venäjä tulittanut yli sataa asutusaluetta vuorokauden aikana

Ukraina kertoo Venäjän joukkojen tulittaneen yli sataa asutuskeskusta kuluneen vuorokauden aikana.

Ukrainan ilmoittama hyökkäyksen kohteeksi joutuneiden kylien ja kaupunkien määrä on suurempi kuin minään muuna yksittäisenä päivänä tämän vuoden aikana.

Asiasta kertoo Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko sosiaalisessa mediassa. Hänen mukaansa tulituksen kohteita on kymmenellä alueella.

Ukraina on kertonut Venäjän iskeneen myös öljynjalostamoon Krementshukin kaupungissa. Klymenkon mukaan iskussa ei tullut kuolonuhreja mutta iskun aiheuttaman tulipalon sammuttaminen kesti tunteja.

8.45: Puolustusministeri Austin varoittaa: Putin onnistuu Ukrainassa, jos Yhdysvaltojen tuki ei jatku

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin varoittaa Venäjän saavuttavan tavoitteensa, ellei Yhdysvaltojen tuki Ukrainaan jatku.

– Voin taata, että ilman tukeamme Putin onnistuu, Austin totesi Senaatin kuulemisesa.

Austinin mukaan Putin tulee vain vahvemmaksi, jos ukrainalaisten jalkojen alta vedetään matto.

Aiheesta uutisoi Guardian.

Lue myös:

    Uusimmat