Ukrainan sodan tapahtumat 25.10.2023

Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon 0:43
Video: Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 25. lokakuuta 2023. Torstain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä on aloittanut uuden hyökkäyksen lähellä Avdijivkan kaupunkia 

  • Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua – kyseessä 19. apupaketti

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Torstain seuranta löytyy täältä

19.39: Putin seurasi ydinasejoukkojen harjoituksia, Venäjän mukaan ydinaseneuvotteluihin USA:n kanssa ei voida nyt palata

Venäjän presidentti Vladimir Putin seurasi keskiviikkona etäyhteyden välityksellä sotaharjoituksia, joissa käytettiin ballistisia ja risteilyohjuksia, kertoi Kreml.

Kremlin mukaan harjoitukseen osallistui kaikkien aselajien ydinasejoukkoja.

Venäjän ulkoministeriö kertoi niin ikään keskiviikkona saaneensa Yhdysvalloilta epävirallisen muistion, jossa ehdotettiin ydinaserajoituksia koskevan vuoropuhelun aloittamista uudelleen. 

Ulkoministeriön mukaan tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, ennen kuin Yhdysvallat lopettaa "vihamielisen" asennoitumisensa Venäjää kohtaan.

Venäjän parlamentin ylähuone hyväksyi keskiviikkona omalta osaltaan Venäjän irtautumisen ydinkokeita rajoittavasta sopimuksesta.

16.59: Venäjä on uuvuttamassa Ukrainan armeijan, väitti Venäjän puolustusministeri

Venäjä on uuvuttamassa Ukrainan armeijan, väitti Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu vieraillessaan sotilaiden luona Ukrainan itäosissa.

– Tilanne näyttää sellaiselta, että vihollisella on yhä vähemmän vaihtoehtoja. Ja ne tulevat vähenemään entisestään, mistä on kiittäminen erityisesti teidän toimintaanne taisteluissa, Shoigu sanoi sotilaille Venäjän puolustusministeriön mukaan.

Puolustusministeriö kuitenkin kertoi sotilaiden myöntäneen Shoigulle, että Ukrainan tykistötuli aiheuttaa "runsaasti ongelmia".

Ukrainan sodan rintamalinjat eivät ole juuri siirtyneet kuukausiin. Sotilasasiantuntijoiden mukaan lähestyvä talvi saanee ne jumittumaan entisestään.

Venäjä on yrittänyt viime aikoina turhaan vallata Avdijivkan kaupunkia Itä-Ukrainassa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi keskiviikkona, että kaupungin lähellä käydään raskaita taisteluita, mutta Ukrainan armeija on onnistunut pitämään asemansa.

12.37: Britannia: Taistelut Dneprjoella kiihtyneet 

Viimeisen viikon aikana Dneprjoen taistelut ovat kiihtyneet, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö viestipalvelu X:ssä.

Brittiarvion mukaan Ukraina panostaa tämän alueen operaatioihin nyt enemmän. Viime viikolla uutisoitiin Ukrainan aloittaneen uuden hyökkäyksen Dneprjoen yli.

– Ukraina on rakentanut pieniä sillanpääasemia Dneprjoen itärannalle paikkoihin, joita se on hallinnut kesästä lähtien, Britannia katsoo.

Venäjä puolustaa Dneprjoen rantaa uudella 18. armeijalla. Osa armeijan joukoista on aiemmin siirretty taistelemaan Länsi-Zaporizhzhjaan Ukrainan vastahyökkäyksen pääsuuntaa vastaan.

Brittiarvio on, että ratkaiseva tekijä tälläkin alueella on se, kuinka paljon tarkkaa ja tehokasta tykistötulta Venäjä ja Ukraina pystyvät toisiaan kohti suuntaamaan.

– Alustavat merkit viittaavat siihen, että Venäjällä on alueella merkittävä määrä tykistöä, Britannia kirjoittaa.

8.19: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 800 sotilasta ja seitsemän panssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 800 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa seitsemän taistelupanssarivaunua, 28 panssariajoneuvoa ja 44 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.28: ISW: Ukraina on edennyt Itä- ja Etelä-Ukrainassa

Ukrainan vastahyökkäykset itä- ja etelärintamilla ovat hieman edenneet paikallistetun kuvamateriaalin perusteella, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

23. lokakuuta julkaistun kuvamateriaalin perusteella ukrainalaisjoukot ovat hieman päässeet Bahmutin liepeillä Andriivkasta itään.

Etelä-Ukrainassa Ukraina puolestaan eteni Robotynesta länteen 24. lokakuuta julkaistun materiaalin perusteella.

15.38: Ainakin kahdeksan haavoittui Venäjän tulituksessa Ukrainassa, yhden kerrotaan olevan 12-vuotias lapsi

Ainakin kahdeksan ihmistä on haavoittunut Venäjän kranaattitulituksessa ja ilmaiskuissa Ukrainassa tiistain vastaisena yönä, kertoivat Ukrainan viranomaiset.

Neljä ihmistä, heidän joukossaan 12-vuotias lapsi, haavoittui Hersonin alueella maan eteläosassa. Neljä muuta haavoittui Harkovassa Koillis-Ukrainassa, viranomaiset sanoivat.

Sekä Ukraina että Venäjä sanoivat torjuneensa myös lennokki-iskuja. Ukrainan armeija kertoi ilmatorjunnan pudottaneen kuusi iranilaisvalmisteista lennokkia, jotka oli lähetetty Krimiltä.

Venäjän puolustusministeriö puolestaan kertoi armeijan torjuneen kolme ukrainalaista miehittämätöntä meridronea Mustanmeren pohjoisosassa.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan jatkuvat hyökkäykset Krimille tulevat johtamaan siihen, että Venäjä menettää alueen hallinnan.

– Emme ole vielä saaneet tulituksellamme täysin hallintaan Krimiä ja sen ympäristön vesialueita. Niiden saaminen hallintaan on kuitenkin vain ajan kysymys, Zelenskyi sanoi tiistaina. (STT)

14.33: Ukraina tarvitsee noin 42 miljardia euroa ensi vuodeksi

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal toteaa, että Ukraina tarvitsee ensi vuodelle noin 42 miljardia euroa kattaakseen sodasta johtuen syntyneen budjettivajeen. Pääministeri osoitti pyyntönsä kansainvälisille kumppaneilleen.

Ukrainan koko rauhanajan budjetti on käytetty puolustustoimiin Venäjän hyökkäystä vastaan, pääministeri kertoo.  

(Reuters)

13.31: Venäjä nojaa hyökkäyksissään Shtorm-Z-yksiköihin, Britannia arvioi

Britannian puolustusministeriö väittää, että Venäjä on isolta osin nojautunut Shtorm-yksiköiden käyttöön paikallisissa hyökkäyksissään Ukrainassa.

Venäjän Shtorm-yksiköt ovat rangaistuspataljoonia, jotka on miehitetty Britannian mukaan vankiloista rekrytoiduilla joukoilla ja sellaisilla vakinaisen armeijan sotilailla, jotka ovat saaneet kurinpidollisia rangaistuksia.

Britannian puolustusministeriön mukaan rangaistuspataljoonamaisten Shtorm-Z-yksiköiden pelkkä olemassaolo alleviivaa sitä "äärimmäistä vaikeutta", josta Venäjän armeija kärsii. 

Lue aiheesta lisää täältä.

Lisää tiistain tapahtumia löytyy täältä

Lue myös:

    Uusimmat