Ukraina: Venäjä hyökkäsi yöllä lennokeilla ja ohjuksilla – MTV seurasi sotaa 29. marraskuuta

Ukraina kertoo ampuneensa viime yönä alas yli 70 Venäjän Kiovaan ampumaa lennokkia 1:30
Ukraina kertoo ampuneensa perjantain ja lauantain välisenä yönä alas yli 70 Venäjän Kiovaan ampumaa lennokkia.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 29. marraskuuta 2023. 

  • Venäjä kertoo torjuneensa Ukrainan laajan lennokki-iskun sunnuntaina.

  • Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho vieraili Kiovassa lauantaina.

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Torstain seuranta löytyy täältä.

17.50: Stoltenberg: Ukraina on lähempänä Nato-jäsenyyttä kuin koskaan

Poliittinen tahto tukea Ukrainaa näyttää yhä vakaalta, mutta tilanne Ukrainalle toimitettavan puolustusmateriaalin kanssa on kaikkea muuta kuin helppo. 

Näin voi tiivistää sen, miltä Ukraina-tuki näyttää vajaat kaksi vuotta Venäjän laajentaman hyökkäyssodan jälkeen.

Poliittisesta tahdosta kertoivat muun muassa Nato-maiden ulkoministerien kokouksessa Ukrainalle annetut tavoitteet matkalla kohti jäsenyyttä, jota liittokunnan pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Nato-maat tukevat. Ukrainan täytyy kuitenkin jatkaa korruption vastaista taistelua ja panostaa ihmisoikeuksien ja vähemmistöjen oikeuksien sekä oikeusvaltion kehittämistä.

Suomen ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoi puolestaan kokouksen jälkeen, että Ukrainan polku kohti EU-jäsenyyttä kulkee rinta rinnan. Yhteiskunnan kehittämistä koskevat tavoitteet ovat hyvin samanlaiset ja tätä myöten sama työ hyödyttää Ukrainan matkaa kohti molempia järjestöjä.

17.35: Venäjä syyttää ukrainalaista euroviisuvoittajaa valheellisen tiedon levittämisestä

Ukrainalaista euroviisuvoittajaa Jamalaa vastaan on nostettu syytteet Venäjällä, kertoivat Venäjän syyttäjäviranomaiset keskiviikkona. 

Jamalaa syytetään poissaolevana valheellisten tietojen levittämisestä Venäjän armeijasta.

10.07: Ukraina sanoo ampuneensa alas yli 20 venäläislennokkia ja kaksi ohjusta

Ukraina kertoo ampuneensa alas yli 20 venäläistä lennokkia ja ohjusta yöllisessä hyökkäyksessä, jolla oli useita kohteita eri puolilla maata.

Ukrainan ilmavoimien mukaan maahan hyökättiin 21 Shahed-itsetuholennokilla ja kolmella risteilyohjuksella.

Ukraina kertoo ampuneensa alas kaikki lennokit sekä kaksi kolmesta ohjuksesta. Ukrainan mukaan kolmas ohjus ei saavuttanut kohdettaan.

Ukrainan mukaan Venäjä on pitkän aikaa varastoinut ohjuksia ja lennokkeja talvea silmällä pitäen. Viime talvena Venäjä hyökkäsi voimalla Ukrainan sähköverkkoa vastaan.

(STT-AFP)

7.54: Ukraina: Venäjä menetti päivässä yli 1 100 sotilasta ja reilut 40 panssaria

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 1 140 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 15 taistelupanssarivaunua, 27 panssariajoneuvoa ja 32 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.01: Venäjä edennyt kahdella suunnalla itärintamalla

Venäjä on jatkanut paikallisia hyökkäyksiään rintamalla, joka kulkee Kupjanskin ja Svatoven kautta Kreminnaan, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjä on myös vahvistetusti edennyt kyseisellä rintamalla, samoin kuin Avdijivkassa, ISW kirjoittaa. 

Venäläisen sotabloggaajan mukaan Venäjä onnistui etenemään Avdijivkassa lähinnä, koska Venäjä siirsi useista eri yksiköistä panssareita alueelle.

Ukrainalaiskomentajan mukaan sen sijaan Kupjanskin ja Lymanin alueella Venäjä hyökkää yleensä 10–30 taistelijan ryhmissä ilman panssarien tukea.

6.47: Venäjä väittää tuhonneensa lennokkeja Moskovassa

Venäjä väittää ilmatorjuntansa tuhonneen Ukrainan lähettämiä lennokkeja Moskovan alueella, kertoo Venäjän valtionmedia Tass.

Tietoa ei ole vahvistettu.

(Reuters)

5.34: Naton ulkoministerit keskustelevat Ukrainan kanssa

Naton ulkoministerikokous jatkuu tänään toista päivää Brysselissä. Ohjelmassa on Naton ja Ukrainan neuvoston tapaaminen, johon osallistuu Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba. Kokouksessa on määrä sopia uudistuksista, jotka tasoittavat Ukrainan tietä kohti Nato-jäsenyyttä.

Nato-kokoukseen osallistuu myös Ruotsi, jonka monet olivat toivoneet jo olevan tähän mennessä puolustusliiton täysjäsen.

Suomea Brysselin kokouksessa edustaa ulkoministeri Elina Valtonen (kok.).

(STT)

23.03: Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamies: Putin ei tee rauhaa Ukrainassa ennen Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksia

Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamies arvelee uutistoimisto Reutersille, että rauhanneuvottelut Venäjän ja Ukrainan välillä eivät tule tapahtumaan ennen Yhdysvaltain presidentinvaalin tuloksia. 

Yhdysvaltain seuraavat presidentinvaalit järjestetään marraskuussa 2024. 

– Venäjän presidentti Vladimir Putin ei tee rauhaa Ukrainassa ennen kuin hän tietää marraskuun 2024 Yhdysvaltain vaalien tuloksen, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriön korkea-arvoinen virkamies tiistaina. 

 Reutersin mukaan nimettömänä pysyvä virkamies on huolissaan siitä, että entisen presidentin Donald Trumpin mahdollinen voitto voisi horjuttaa länsimaiden tukea Kiovalle. Hän ei vahvistanut, että onko kyseessä Yhdysvaltain hallituksen mielipide, mutta vihjasi asiasta käydyn laajaa keskustelua. 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kautensa aikana antanut Ukrainalle massiivista sotilasapua. 

Republikaanien hallitsema edustajainhuone on estänyt Ukrainan lisärahoituksen myöntämisen.

21.44: Ukrainan sotilastiedustelu: Venäjä yritti myrkyttää Ukrainan sotilastiedustelun päällikön vaimon

Ukrainan sotilastiedustelu syytti tiistaina Venäjää sotilastiedustelun (GUR) päällikön Kyrylo Budanovin vaimon myrkytysyrityksestä. Ukrainalaismedia kertoi aiemmin, että Marianna Budanova on joutunut sairaalaan, koska hänen epäillään saaneen raskasmetallimyrkytyksen.

Ukrainan sotilastiedustelun edustajan Andri Jusovin mukaan Venäjä halusi tappaa vaimon, koska tiesi, ettei mitenkään pääsisi käsiksi päällikköön.

Babel-uutissivuston mukaan Marianna Budanovan kehosta löydetyt aineet ovat sellaisia, "ettei niitä käytetä arkielämässä tai sotilaallisessa toiminnassa".

Babelin mukaan myös muita GUR:n työntekijöitä on hoidettu myrkytysoireiden vuoksi. Jusov vahvisti tämän, mutta kieltäytyi tarkentamasta, kuinka monesta ihmisestä on kyse.

Ukrainan viranomaiset ovat aikaisemmin kertoneet estäneensä toistakymmentä Budanoviin kohdistunutta murhayritystä.

16.39: Ukrainan ulkoministeri: Rauhanneuvotteluihin ei painostusta

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi tiistaina, että Kiova ei koe painostusta rauhanneuvotteluiden aloittamiseksi Venäjän kanssa. 

Myös maan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiisti aiemmin tässä kuussa raportin, jonka mukaan EU:n ja Yhdysvaltojen virkamiehet olisivat keskustelleet Kiovan hallituksen kanssa mahdollisista rauhanneuvotteluista Venäjän kanssa.

Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa on kestänyt 21 kuukautta. 

Lisää tiistain uutisia voit lukea täältä

Lue myös:

    Uusimmat