Ukraina varjostaa EU:n ja Venäjän kohtaamista

EU:n ja Venäjän yhteistyöhankkeiden ei odoteta juuri edistyvän, kun niiden johtajat kokoontuvat huippukokoukseen tiistaina Brysselissä. Ukrainan levottomuudet muodostavat synkän pilven neuvottelujen ylle.

Alun perin kaksipäiväiseksi suunnitellusta ja kertaalleen jo lykätystä kokouksesta on tulossa pikapalaveri. Huippukokouksen on arvioitu lyhentyneen muutamaan tuntiin juuri jännitteiden vuoksi. Brysselissä tämä on kuitenkin kiistetty tarmokkaasti.

Suhteiden huurtuminen lähti uuteen vaiheeseen marraskuussa Ukrainan ilmoitettua, että se haluaa keskeyttää EU:n kanssa pitkään valmisteilla olleen talous- ja yhteistyösopimuksen. Taustalla oli Venäjän painostus. Venäjä on nähnyt naapureidensa lähentymiset EU:n kanssa vahvasti valtapelinä, jossa se itse menettää otettaan lähialueilla. 

Yhteisen sävelen löytäminen vaikeaa

Suuri kysymys on, voisivatko EU ja Venäjä painostaa presidentti Viktor Janukovitshin hallinnon lopettamaan väkivaltaisuudet. Ukrainan käännyttyä lähentymisen tieltä otettaan on menettänyt EU, jonka on nyt vaikea vaikuttaa Janukovitshiin kovin tehokkaasti.

Ukrainaa taloudellisesti tukeneella Venäjällä toimintamahdollisuuksia olisi todennäköisesti paljonkin, mutta presidentti Vladimir Putin on ollut haluton puuttumaan tilanteeseen ainakaan julkisesti. 

Suurimmat mahdollisuudet tilanteen helpottamiseen olisi, jos Venäjä ja EU yhdistäisivät voimansa. Yhteisen sävelen löytyminen näyttää kuitenkin nykyasetelmassa mahdottomalta. 

Ihmisoikeuskiista syventynyt olympialaisten alla 

Ukrainan tilanteen ohella Venäjän ja EU:n suhteita kiristää ihmisoikeuksiin liittyvä kiistely. Venäjää on kirvellyt sen lännestä säännöllisesti saama kritiikki ihmisoikeuksista, viime aikoina erityisesti homojen oikeuksiin liittyen.

Venäjä vastasi EU:lle laatimalla oman raporttinsa EU:n ihmisoikeusongelmista ja syyttämällä tätä homoseksuaalisuutta koskevan "vieraan näkemyksen" levittämisestä muihin maihin. Venäjä moittii EU-maita muun muassa rasismista ja muukalaisvihasta.

Venäjä on joutunut puolustuskannalle erityisesti ensi kuussa alkavien Sotshin olympialaisten alla. 

Lue myös:

    Uusimmat