Mainos

Ukraina: Tshernobylissä lievä ketjureaktio

Tshernobylin ydinvoimalassa sattui viime viikolla rajoitettu ydinreaktio, myönsi Ukrainan ympäristöministeri Juri Kostenko tänään.

Rajoitettu ketjureaktio sattui vuonna 1986 tuhoutunutta neljättä reaktoria ympäröivän betonikuoren sisällä ja se johti neutronisäteilyn lisääntymiseen monikymmenkertaisesti kuoren sisäpuolella.

Kostenkon mukaan on vielä liian aikaista sanoa, oliko reaktio todellinen uhka ympäristölle. Ukrainan viranomaiset myönsivät nyt ensimmäisen kerran, että säteilyn lisääntyminen viime viikolla johtui ydinketjureaktiosta. Kostenkon mukaan Ukrainan on kiireesti päätettävä, miten reaktorin suojakuori voidaan tehdä turvallisemmaksi.
-Ennen kaikkea on ratkaistava, mitä tehdä kuoren sisällä olevalle ydinpolttoaineelle. Sitä on jollain tavalla saatava poistetuksi mahdollisimman paljon, jotta varmistetaan, ettei kuoren sisällä synny uusia ydinreaktioita, hän sanoi.

Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmä on luvannut avustaa Ukrainaa yli kolmellatoista miljardilla markalla, jos se toteuttaa lupauksensa Tshernobylin voimalan sulkemisesta vuoteen 2000 mennessä.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.