Yhdysvallat vaatii Venäjää vapauttamaan vakoilusta syytetyn amerikkalaistoimittajan

Näin toteutetaan erikoinen Yhdysvaltojen ja Venäjän vankienvaihto 5:41
Katso videolta, kuinka vangit vaihdettiin kuin elokuvassa.

Yhdysvallat vaatii Venäjää vapauttamaan välittömästi vakoilusta syytetyn amerikkalaisen toimittajan Evan Gershkovichin.

Ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Gershkovich on kiinniotettu väärin perustein, kertoo ulkoministeriön tiedottaja Vedant Patel.

– Journalismi ei ole rikos. Tuomitsemme Kremlin jatkuvan riippumattomien toimijoiden tukahduttamisen Venäjällä ja sen jatkuvan sodan totuutta vastaan, Patel sanoo tiedotteessa.

Gershkovich pidätettiin maaliskuun lopulla Jekaterinburgin kaupungissa, joka sijaitsee noin 1 800 kilometriä itään Moskovasta.

Venäläiset uutistoimistot kertoivat perjantaina, että Gershkovichia syytetään vakoilusta. Hän on kiistänyt vakoilusyytteet. Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten Neuvostoliiton hajoamisen, kun yhdysvaltalaista toimittajaa syytetään vakoilusta Venäjällä.

Gershkovich on työskennellyt Venäjällä Wall Street Journalin kirjeenvaihtajana. Sekä lehti että toimittaja ovat kiistäneet vakoilusyytökset, ja Valkoinen talo kutsui syytettä naurettavaksi.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö kertoi Venäjän ilmoittaneen viikonloppuna virallisesti pidättäneensä Gershkovichin, mutta ei ole vielä sallinut Yhdysvaltojen diplomaattien tavata tätä.

– Tämä on vastoin heidän velvoitteitaan, Patel kertoi aiemmin maanantaina toimittajille.

Yhdysvallat ja Venäjä vaihtoivat vankeja joulukuussa

Gershkovichin tapausta alkaa Yhdysvalloissa hoitaa panttivankiasioista vastaava erityislähettiläs Roger Carstens. Panttivankineuvottelija auttoi viime vuoden lopulla Venäjällä vangitun koripalloilija Brittney Grinerin vapauttamisessa.

Griner sai elokuussa Venäjällä yhdeksän vuoden vankeustuomion huumeiden salakuljetuksesta ja hallussapidosta. Griner oli pidätetty viime vuoden helmikuussa, kun hänen matkatavaroistaan löytyi kannabisöljyä sisältäviä sähkötupakan patruunoita.

Vastineeksi Grinerin vapauttamisesta Yhdysvallat vapautti asekauppias Viktor Butin, joka kärsi Yhdysvalloissa 25 vuoden vankeustuomiota.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö toisti maanantaina vaatimuksensa, että Venäjä vapauttaisi väärin perustein pidättämänsä entisen merijalkaväen sotilaan Paul Whelanin. Myös Whelania syytetään vakoilusta, minkä tämä on kiistänyt.

Lue myös:

    Uusimmat