Venäjän tuntijan mukaan Kreml ei luota armeijaansa: "Putinilla ei ole yhtään älykästä kenraalia – sellainen ei selviäisi"

Kremlin kenraalien suurimmat ansiot ovat nöyryys ja lojaalius, Venäjä-ekspertti ja sotilasasiantuntija Pavel Luzin sanoo riippumattomalle venäläismedialle Novaja gazetalle antamassaan haastattelussa. 

Venäjällä ei ole ammattitaitoista armeijaa, totesi puolestaan Yhdysvaltain eläköitynyt amiraali James G. Foggo huhti-toukokuun taitteessa brittilehti Economistille.

Amiraalin mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on saanut Kremlin sotilaat näyttämään "joukolta kurittomia rahvaita".

Asiantuntijoiden tapa kuvailla presidentti Vladimir Putinin armeijaa onkin muuttunut radikaalisti helmikuun 24. päivän jälkeen.

Pelätty sotakone on kärsinyt erittäin raskaita henkilöstötappiota, panssarinyrkki on osoittautunut pikemminkin panssarilapaseksi, eivätkä Venäjän hävittäjät ole onnistuneet hankkimaan ilmaherruutta.

Kalustoakin Venäjän heikosta sotamenestyksestä on syytetty, mutta yleisesti ottaen sitä on pidetty vähintään käyttökelpoisena. Ongelmien keskeisiksi syiksi on nostettu suunnittelu, johto ja koulutus.

Venäjän sodanjohdossa kenraalikaruselli on pyörinyt sekä kuolemien että sotaonnen vähyyden vuoksi.

Sopivien johtajien löytämisen vaikeus ei ole yllätys, antaa Venäjä-asiantuntija Pavel Luzin ymmärtää Novaja gazetan haastattelussa.

– Mielestäni yhdelläkään venäläisellä kenraalilla ei ole hyviä aivoja. Se on fyysisesti mahdotonta siinä järjestelmässä. (Älykkäät) eivät olisi selvinneet, heistä ei koskaan olisi tullut kenraaleita, Luzin tylyttää.

– Putinin kenraalikunnat ansiot ovat ehdoton lojaalius ja nöyryys, Luzin jatkaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Venäläiskenraalit kyllä noudattavat mitä tahansa käskyä, mutta heillä ei ole omia mielipiteitä, Luzin väittää.

Kremlin komentorakennetta on pitkin sotaa kritisoitu siitä, että se on erittäin hierarkkinen, eikä yksiköille kouluteta oma-aloitteisuutta tai itsenäistä toimintaa.

"Silloin he pystyivät vielä ajattelemaan"

Kreml ei luota omaan armeijaansa, toteaa Luzin Novaja gazetalle. Tämä on myös yksi syy siihen, miksi Venäjä vaihtaa tiiviiseen tahtiin kenraaleitaan.

Luzinin mukaan todellisuudessa Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan eivät johda sotilaat. He vain kuuntelevat, mitä "Putin ja hänen seurueensa turvallisuuspalvelusta (FSO) ja suojelupalvelusta (FPO) haluavat".

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Läntiset tiedustelulähteet jopa arvioivat toukokuussa brittilehti The Guardianin mukaan, että presidentti Putin tekee taktisen tason päätöksiä, jotka yleensä kuuluvat eversteille ja prikaatinkenraaleille.

– Perikato-tunnelma vain tiivistyy. Eräs korpraalikin teki samoin, Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri totesi tuolloin.

Perikato (Der Untergang, 2004) on Natsi-Saksan viimeisiin päiviin ja eritoten sen johtajaan Adolf Hitleriin keskittyvä elokuva. Hitler ylennettiin ensimmäisessä maailmansodassa korpraaliksi.

Venäjän nykyinen kenraalikunta aloitti sotilasuransa Neuvostoliiton aikana tai pian sen romahtamisen jälkeen 1990-luvulla.

– Silloin he pystyivät vielä ajattelemaan. Sellaiset (upseerit), joilla on omia mielipiteitä ja jotka ajattelevat itsenäisesti sekä joustavasti, eivät koskaan olisi päätyneet korkeisiin virkoihin armeijassa, Luzin katsoo.

Lue myös:

    Uusimmat