ISW: Venäjä ei toimita enää Wagnerin palkkasotilaille aseita, informaatiosota käynnissä – MTV Uutiset seuraa sotaa

Ukrainan drone pudottaa kranaatin panssarivaunujen väliin 1:02
Videolla ukrainalainen drone pudottaa kranaatin kohti Venäjän panssarivaunuja.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 18.2.2023.

Tapahtumien seuranta jatkuu sunnuntain 19.2.2023 seuranta-artikkelissa.

  • Venäjä iskenyt ohjuksin ympäri Ukrainaa varhain torstaiaamuna
  • Britannia: Venäjän koko armeijasta 97 prosenttia sotii Ukrainassa
  • Ukraina: Venäjä on menettänyt jo yli 140 000 sotilasta
  • Ukrainan mukaan Venäjä on aloittanut suurhyökkäyksen Itä-Ukrainassa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.06: Macron toivoo Venäjän tappiota, mutta ei halua että Venäjä murskataan

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo, että haluaa Venäjän häviävän Ukrainan sodan, mutta ei Venäjän joutuvan "murskatuksi."

Macron puhui asiasta kahden ranskalaislehden JDD:n ja Le Figaron sekä ranskalaiskanava France Interin yhteishaastattelussa. Macron on ennenkin ollut kannanotoissaan Venäjän suhteen pehmeämpi kuin esimerkiksi Yhdysvaltain, Britannian ja Puolan hallinnot, mistä hän on saanut myös kritiikkiä.

Presidentti oli ennen haastatteluaan esiintynyt Münchenin turvallisuuskonferenssissa, jossa hän kehotti Ukrainan liittolaisia lisäämään tukeaan maalle ja kertoi Ranskan olevan valmis pitkittyneeseen konfliktiin.

– Haluan Venäjän häviävän Ukrainassa, ja haluan Ukrainan pystyvän puolustamaan itseään, Macron sanoi.

– Olen vakuuttunut että lopulta tämä ei ratkea sotilaallisesti, presidentti jatkoi ja ennakoi, ettei kumpikaan osapuoli kykene kiistattomaan voittoon.

22.43: ISW: Venäjä ei toimita enää Wagnerin palkkasotilaille aseita – informaatiosota käynnissä

Ukrainan sotaa seuraava ISW (Institute for the Study of War) arvelee, että palkkasotilasryhmä Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin on aloittanut informaatiosodan Venäjän perinteisiä asevoimia vastaan.

Torstaina julkaistulla videolla Wagnerin joukot valittivat, että heille ei ole toimitettu tykistön tarvikkeita. Eilen Wagnerin taistelijat julkaisivat videon huoneesta, jossa näkyy ryhmän kuolleita taistelijoita. Videolla puhuva taistelija sanoo Wagnerin menettävän satoja sotilaita päivässä, koska heille ei toimiteta aseita, ammuksia tai muita tarvikkeita.

ISW:n mukaan Wagnerin syytöksissä pyritään horjuttamaan Venäjän asevoimia ja syyttämään asevoimia ryhmän epäonnistumisista.

21.22: Unkarin pääministeri varoittaa Eurooppaa ajautumasta sotaan Venäjän kanssa

Unkarin pääministeri Viktor Orban sanoo, että Unkari aikoo pitää yllä taloussuhteita Venäjään Ukrainan sodasta huolimatta. Orban puhui asiasta vuotuisessa kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan Budapestissa.

Orban myös varoitti Eurooppaa ajautumasta suoraan konfliktiin Venäjän kanssa.

Unkari on tapansa mukaan vetänyt epämääräistä linjaa Venäjän hyökkäyssodan suhteen. Yhtäältä Orban on tuominnut hyökkäyksen Ukrainaan ja Unkari on ollut mukana EU:n pakotepaketeissa Venäjää kohtaan, mutta toisaalta Unkari on kieltäytynyt tukemasta Ukrainaa aseellisesti ja pyrkinyt ylläpitämään suhteita myös Kremliin. 

18.04: Ukrainan ulkoministeri: Ukraina on Putinin henkilökohtainen pakkomielle

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoo, että hän haluaa lopettaa sodan eikä hän halua olla vanha, kun sota on ohi. Hän sanoo tilanteen olevan vaikea niin kauan kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin on vallassa.

Ulkoministerin mukaan Ukraina on Putinin henkilökohtainen pakkomielle.

Kuleba sanoo mahdollisuuksien ajan koittavan, kun Putinin tilalle tulee uusi johtaja. Hän kuitenkin lisäsi, ettei voi ennustaa milloin se tapahtuu.

16.55: Venäjä sanoo vallanneensa kylän lähellä Kupianskia

Venäjä sanoo valloittaneensa Hrianykivkan kylän Harkovan alueen itäosassa Ukrainassa. Hrianykivka sijaitsee lähellä strategisesti tärkeää Kupianskin kaupunkia, jonka Ukraina valtasi takaisin Venäjältä syyskuussa.

Kylässä asui ennen Venäjän hyökkäyssodan alkua noin 600 ihmistä.

Ukrainan armeija kertoi lauantaina Venäjän joukkojen tehneen hyökkäyksiä muun muassa Kupianskin lähistöllä ja Bahmutissa.

Ukrainan ilmavoimien mukaan Venäjä ampui lauantaina Mustaltamereltä Ukrainaan neljä risteilyohjusta, joista kaksi saatiin pudotettua.

14.30: Yhdysvaltain varapresidentti: Venäjä on tehnyt rikoksia ihmisyyttä vastaan Ukrainassa

Yhdysvaltojen varapresidentti Kamala Harris sanoo olevan selvää, että Venäjä on tehnyt rikoksia ihmisyyttä vastaan Ukrainassa.

Harris sanoi Münchenin turvallisuuskonferenssissa, että Yhdysvallat tulee tukemaan tutkimuksia Ukrainassa tapahtuneista sotarikoksista, ja niitä tehneet henkilöt on saatava vastuuseen.

Hän sanoo, että Venäjä on tehnyt siviiliväestöön kohdistettuja laajoja ja systemaattisia iskuja.

Münchenin turvallisuuskonferenssi on kylmän sodan aikana kehitetty keskustelufoorumi, jossa kokoontuu vuosittain mittava joukko poliitikkoja, sotilaita ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoita.

10.47: Brittitiedustelu: Venäjän on yhä vaikeampi eristää väestöään Ukrainan sodasta

Venäjän on entistä vaikeampaa eristää kansalaisiaan käymästään hyökkäyssodasta Ukrainassa, arvioi Britannian sotilastiedustelu tuoreessa raportissaan.

Joulukuussa tehdyn venäläiskyselyn mukaan yli puolet vastaajista kertoi perheenjäsenensä tai ystävänsä osallistuneen niin kutsuttuun erityissotilasoperaatioon.

Brittitiedustelun mukaan kysymys mobilisoitujen ja heidän perheidensä tukemisesta tulee todennäköisesti korostumaan, jos Venäjä pyrkii edelleen hankkimaan rintamalle täydennystä.

Uutistoimisto CNN vieraili Ukrainan salaisessa tukikohdassa Bakhmutin lähettyvillä. Samalla kokenut kirjeenvaihtaja päätyi vaaralliseen tilanteeseen vanhassa neuvostohelikopterissa. 1:35
Katso vaarallinen lento tästä.

8.29: ISW: Venäjä hyödyntää todennäköisesti Valko-Venäjän puolustusteollisuutta ylläpitääkseen hyökkäyssotaansa

Venäjä hyödyntänee Valko-Venäjän puolustusteollisuutta ylläpitääkseen laajamittaista hyökkäystään Ukrainassa, arvioi ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tuoreimmassa tilannekatsauksessaan.

Valko-Venäjää johtava Aljaksandr Lukashenka tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin viimeksi perjantaina Moskovassa. Lukashenka on antanut Venäjän käyttää Valko-Venäjän aluetta hyökkäyksiin Ukrainaan, ja Valko-Venäjä on järjestänyt yhteisiä sotaharjoituksia Venäjän joukkojen kanssa.

ISW:n arvion mukaan Putin tulee lisäämään vaikutusvaltaansa Valko-Venäjällä riippumatta Ukrainan sodan lopputulemasta.

Ukrainan ja Valko-Venäjän rajalla jykevät linnoitukset – provosoiva lippu osui toimittajan silmään: “Kansainvälistä trollausta” 1:44
Ukrainan ja Valko-Venäjän rajalla jykevät linnoitukset – provosoiva lippu osui toimittajan silmään: “Kansainvälistä trollausta”.

8.21: Valkoinen talo: Warner-ryhmällä isot tappiot

Yhdysvallat arvioi, että Venäjän Wagner-ryhmä on kohdannut sodan aikana yli 30 000 hengen tappion, ja niistä 9000 on kyse sotilaan kuolemisesta taisteluissa.

8.19: Ukrainalaisia koulutettu rynnäkköpanssarivaunun käyttöön

Yhdysvallat kertoi eilen, että ensimmäinen ukrainalaispataljoona on päättänyt viisiviikkoisen koulutuksen M2 Bradley -rynnäkköpanssarivaunujen käytössä.

05.09: Ukraina ja kansainvälinen valuuttarahasto pääsivät sopuun lainasta

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) kertoo päässeensä Ukrainan viranomaisten kanssa sopuun neuvotteluissa, joissa on valmisteltu lainan antamista Ukrainalle. Suunniteltu IMF-laina myös petaa Ukrainan pyrkimyksiä kohti EU-jäsenyyttä.

IMF:n mukaan Ukraina on suoriutunut vahvasti neljän kuukauden pituisessa IMF-ohjelmassa, jossa se on saavuttanut sille asetetut tavoitteet. Näihin kuuluu Ukrainan hallituksen parlamentille antama lakiesitys verojärjestelmän uudistuksista.

Ukrainan talous on kutistunut lähes kolmanneksella viimeisen vuoden aikana sodassa. Maan jälleenrakennuksen arvellaan maksavan satoja miljardeja euroja.

Venäjä tekee iskuja eripuolilla Ukrainaa, joko suurhyökkäys on alkanut? MPKK:n Paronen vastaa 1:03
Venäjä tekee iskuja eripuolilla Ukrainaa, joko suurhyökkäys on alkanut? MPKK:n Paronen vastaa.

20.05: Kuolan niemimaalta Ukrainaan lähetetyt Venäjän joukot kärsineet mittavia tappioita

Norjan tiedustelupalvelun raportti antaa synkän kuvan Venäjän hyökkäystoimista Ukrainassa.

Raportissa todetaan, että Venäjän sotavoimat ovat jumissa Ukrainassa. Hyökkäys on samalla paljastanut perustavanlaatuisia ongelmia siinä, miten Venäjä kykenee käymään sotaa.

Raportissa todetaan, että monen muun Venäjän joukko-osaston tavoin esimerkiksi Kuolan niemimaalta sotaan lähetetyt joukot ovat kärsineet valtavia tappioita. Yli 3000 sotilasta kolmesta pataljoonasta lähetettiin Kuolan niemimaalta Ukrainaan. Näistä joukoista jopa puolet on raportin mukaan nyt menetetty. Lisäksi kalustoon kohdistuneet menetykset ovat olleet mittavia

18.57: Valko-Venäjän Lukashenka taas Putinin puheilla Moskovassa

Valko-Venäjää johtava Aljaksandr Lukashenka tapasi perjantaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa. Ennen tapaamista arveltiin, että Putin saattaisi painostaa Lukashenkaa tukemaan voimakkaammin Venäjää sen hyökkäyssodassa Ukrainassa.

Lukashenka on antanut Venäjän käyttää Valko-Venäjän aluetta hyökkäyksiin Ukrainaan, ja Valko-Venäjä on järjestänyt yhteisiä sotaharjoituksia Venäjän joukkojen kanssa. Sen sijaan Valko-Venäjä ei ole lähettänyt joukkoja Ukrainaan.

Venäjän valtiollisen Tass-uutistoimiston mukaan keskusteluja oli määrä käydä muun muassa strategisesta kumppanuudesta ja maiden välisestä liittolaisuussuhteesta.

Johtajat ovat tavanneet tiuhaan: edellinen tapaaminen oli joulukuussa.

18.24: Ukraina: Yli 141 000 Venäjän joukkojen jäsentä eliminoitu

Ukrainan valtiollinen tietotoimisto Ukrinform kertoo, että maan joukot ovat eliminoineet 141 260 Venäjän joukkojen jäsentä pian vuoden kestäneen sodan aikana.

Raportit taisteluissa menehtyneiden määrästä kuitenkin vaihtelevat. 

AFP kertoi tällä viikolla norjalaisarvioihin perustuen, että 180 000 venäläistä olisi kuollut tai haavoittunut. Ukrainan miestappioiksi arvioidaan 100 000.

Lue myös:

    Uusimmat