Ranska alkaa toimittaa Ukrainalle kevyitä hyökkäysvaunuja – MTV seurasi sotaa 19.2.

Venäjän suurhyökkäyksestä Ukrainaan pian vuosi – näin Markku Kangaspuro näkee tilanteen muuttuneen 14:05
Venäjän suurhyökkäyksestä Ukrainaan pian vuosi – näin Markku Kangaspuro näkee tilanteen muuttuneen.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 19.2.2023.

  • Venäjä iskenyt ohjuksin ympäri Ukrainaa varhain torstaiaamuna
  • Britannia: Venäjän koko armeijasta 97 prosenttia sotii Ukrainassa
  • Ukraina: Venäjä on menettänyt jo yli 140 000 sotilasta
  • Ukrainan mukaan Venäjä on aloittanut suurhyökkäyksen Itä-Ukrainassa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

19.24: Yhdysvaltain ulkoministeri: Kiina harkitsee tappavan tuen antamista Venäjälle


Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo, että Kiina harkitsee aseiden toimittamista Venäjälle kumppaninsa tukemiseksi Ukrainan sodassa. Blinken varoitti Kiinaa siitä, että Venäjän näin suora tukeminen aiheuttaisi vakavia ongelmia.

Blinken tapasi eilen Münchenin turvallisuuskonferenssissa Kiinan presidentin ulkopoliittisen neuvonantajan Wang Yin.

– Meillä on nyt tietojemme perusteella huoli siitä, että he (Kiina) harkitsevat tappavan tuen antamista, Blinken kertoi CBS-kanavalle.

Kysyttäessä mitä tämä tuki voisi sisältää, Blinken selvensi, että kyseeseen voisivat tulla niin aseet kuin ammuksetkin.

18.55: Kiina aikoo julkaista suunnitelmansa Ukrainan sodan lopettamiseksi

Kiina sanoo julkaisevansa suunnitelmansa Ukrainan sodan lopettamiseksi ensi perjantaina, jolloin sodan alkamisesta tulee vuosi.

Suunnitelman yksityskohdista ei ole tietoa, mutta Kiinan mukaan se perustuu kansallisen itsemääräämisoikeuden kunnioittamiselle ja Venäjän turvallisuusintressien huomioimiselle.

Mediatietojen mukaan suunitelman luonnosta on esitelty suljettujen ovien takana Saksalle, Ranskalle ja Italialle. Länsimaista ainakin Yhdysvallat on suhtautunut epäillen Kiinan kykyyn toimia rauhanvälittäjänä.

18.28: Ranska alkaa toimittaa Ukrainalle kevyitä hyökkäysvaunuja

Ranska kertoo aloittavansa Ukrainalle lupaamiensa kevyiden hyökkäysvaunujen toimittamisen maahan ensi viikon loppuun mennessä.

Ranskan Ukrainalle lupaamat tankit ovat pyörillä kulkevia AMX-10 RC -taisteluajoneuvoja, jotka soveltuvat muun muassa tiedustelutarkoituksiin.

Presidentti Emmanuel Macron kertoi taisteluajoneuvojen toimittamisesta tammikuussa. Julkisuuteen ei ole kerrottu, kuinka monta ajoneuvoa toimitetaan.

Ranskan puolustusministerin Sebastien Lecornun mukaan ukrainalaisten joukkojen koulutus hyökkäysvaunujen käyttöä varten on nyt melkein saatu valmiiksi.

16.23: Viron pääministeri hyökkäyssodasta: Vuosi sitten meitä ei uskottu ja samat maat sanovat taas tietävänsä paremmin

Münchenin turvallisuuskokouksen keskustelussa nousi tänään esille säröt eurooppalaisen ajattelun yhtenäisyydessä. Viron pääministeri Kaja Kallas sanoi, että vielä vuosi sitten unionin itälaidan maita ei uskottu, kun ne sanoivat Venäjän olevan hyökkäämässä. Hän sanoi, että niin kutsutut realistit sanoivat Venäjän bluffaavan.

– Ne maat, jotka sanoivat, että te olitte oikeassa sanovat nyt, että me tiedämme taas paremmin, hän jatkoi.

Kallas jätti diplomaattisesti täsmentämättä, mistä maista hän puhuu. Jotain voi tosin päätellä siitä, että hän totesi ydinrintaman osuvan aivan muualle kuin keskiseen Eurooppaan, jos sota todella eskaloituisi ydinsodaksi.

Terveiset lähtivät siis todennäköisesti ainakin Saksaan.

15.31: Tsetseenijohtaja: Suunnittelen perustavani Wagner-ryhmälle kilpailijan

Tsetseenijohtaja Ramzan Kadyrov suunnittelee perustavansa Wagner-ryhmälle kilpailijan.

– Kun tehtäväni valtiolle on valmis, suunnittelevan vakavasti kilpailevani rakkaan veljeni (Wagner-ryhmän perustaja ja johtaja) Jevgeni Prigozhin kanssa ja luovani yksityisen sotilasyhtiön, Kadyrov sanoi sosiaalisessa mediassa.

Kadyrov on tullut tunnetuksi Venäjän presidentti Vladimir Putinin tukijana. (Reuters)

14.29: Ranska toimittaa Ukrainalle lupaamiaan kevyitä hyökkäysvaunuja ensi viikosta alkaen

Ranska kertoo aloittavansa Ukrainalle lupaamiensa kevyiden hyökkäysvaunujen toimittamisen maahan ensi viikon loppuun mennessä.

Ranskan Ukrainalle lupaamat tankit ovat pyörillä kulkevia AMX-10 RC -taisteluajoneuvoja, jotka soveltuvat muun muassa tiedustelutarkoituksiin.

Presidentti Emmanuel Macron kertoi taisteluajoneuvojen toimittamisesta tammikuussa. Ranskan puolustusministeriön mukaan tankit ovat edelleen hyvin suorituskykyisiä, vaikkakin ne alkavat olla jo vanhoja.

Julkisuuteen ei ole kerrottu, kuinka monta ajoneuvoa toimitetaan.

10.45: Brittitiedustelu: Venäläispallojen tarkoituksena saada Ukrainan ilmatorjunta tuhlaamaan niihin ohjuksiaan

Ukrainan ilmatilassa lennätettävät pallot ovat todennäköisesti Venäjän uusi taktiikka, jolla se pyrkii saamaan tietoa maan ilmapuolustusjärjestelmistä ja pakottamaan ukrainalaiset kuluttamaan arvokkaita ilmatorjuntaohjusvarastojaan, arvioi Britannian sotilastiedustelu.

Brittitiedustelu pitää todennäköisenä, että Ukrainan pääkaupungin Kiovan yllä aiemmin tällä viikolla lentäneet pallot olivat Venäjän, kuten myös viime viikonloppuna Dnipropetrovskin alueella havaitut pallot. Valtaosa palloista ammuttiin alas.

9.54: Venäjä ei vieläkään maksa sopimussotilailleen kaikkea lupaamaansa – ja sillä on seurauksia

Venäjä ei edelleenkään maksa kaikkia värväämilleen sopimussotilaille lupaamiaan rahallisia kannusteita, arvioi ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tuoreimmassa tilannekatsauksessaan.

ISW:n mukaan tämä haitannee Venäjän kykyä kasvattaa armeijaansa pitkällä aikavälillä. Kansalaisten kasvava epäluottamus vähentänee venäläisten intoa värväytyä armeijaan sodan aikana tai sen jälkeen. Katsauksen mukaan tämä puolestaan lisää Venäjän riippuvuutta liikekannallepanoista.

Lue lisää aiheesta täältä.

7.25: Yhdysvallat varoittaa Kiinaa Venäjän tukemisesta

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken varoitti Kiinan huippudiplomaatti Wang Yita siitä, että sillä on seurauksia, jos Kiina antaa materiaalista tukea Venäjän hyökkäyssodalle. Varapresidentti Kamala Harris totesi taas, että kiinan tuki Venäjälle palkitsisi aggressiosta.

Wang vastasi, että Kiina ei sen enempää seiso toimettomana kuin lietso liekkejä, ja vakuutti maan jatkavan rauhan ja dialogin peräänkuuluttamista.

7.20: Hollanti karkottaa useita venäläisdiplomaatteja, syyttää vakoilusta

Hollanti on päättänyt karkottaa useita venäläisiä diplomaatteja, kertoo maan ulkoministeriö. Karkotettavia syytetään vakoilusta diplomaattisen koskemattomuuden suojissa.

Osana karkotuspäätöstä Hollanti ilmoitti, että Venäjän on suljettava kaupallinen edustustonsa Amsterdamissa.

Hollannin päätös on tuorein käänne maiden välisessä nokittelussa. Hiljattain Venäjä kieltäytyi myöntämästä viisumeja hollantilaisille diplomaateille, jotka työskentelevät Moskovan suurlähetystössä ja Pietarin konsulaatissa. Hollanti joutuu maanantaina sulkemaan Pietarin konsulaatin henkilöstöpulan vuoksi.

23.06: Macron toivoo Venäjän tappiota, mutta ei halua että Venäjä murskataan

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo, että haluaa Venäjän häviävän Ukrainan sodan, mutta ei Venäjän joutuvan "murskatuksi."

Macron puhui asiasta kahden ranskalaislehden JDD:n ja Le Figaron sekä ranskalaiskanava France Interin yhteishaastattelussa. Macron on ennenkin ollut kannanotoissaan Venäjän suhteen pehmeämpi kuin esimerkiksi Yhdysvaltain, Britannian ja Puolan hallinnot, mistä hän on saanut myös kritiikkiä.

Presidentti oli ennen haastatteluaan esiintynyt Münchenin turvallisuuskonferenssissa, jossa hän kehotti Ukrainan liittolaisia lisäämään tukeaan maalle ja kertoi Ranskan olevan valmis pitkittyneeseen konfliktiin.

– Haluan Venäjän häviävän Ukrainassa, ja haluan Ukrainan pystyvän puolustamaan itseään, Macron sanoi.

– Olen vakuuttunut että lopulta tämä ei ratkea sotilaallisesti, presidentti jatkoi ja ennakoi, ettei kumpikaan osapuoli kykene kiistattomaan voittoon.

22.43: ISW: Venäjä ei toimita enää Wagnerin palkkasotilaille aseita – informaatiosota käynnissä

Ukrainan sotaa seuraava ISW (Institute for the Study of War) arvelee, että palkkasotilasryhmä Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin on aloittanut informaatiosodan Venäjän perinteisiä asevoimia vastaan.

Torstaina julkaistulla videolla Wagnerin joukot valittivat, että heille ei ole toimitettu tykistön tarvikkeita. Eilen Wagnerin taistelijat julkaisivat videon huoneesta, jossa näkyy ryhmän kuolleita taistelijoita. Videolla puhuva taistelija sanoo Wagnerin menettävän satoja sotilaita päivässä, koska heille ei toimiteta aseita, ammuksia tai muita tarvikkeita.

ISW:n mukaan Wagnerin syytöksissä pyritään horjuttamaan Venäjän asevoimia ja syyttämään asevoimia ryhmän epäonnistumisista.

21.22: Unkarin pääministeri varoittaa Eurooppaa ajautumasta sotaan Venäjän kanssa

Unkarin pääministeri Viktor Orban sanoo, että Unkari aikoo pitää yllä taloussuhteita Venäjään Ukrainan sodasta huolimatta. Orban puhui asiasta vuotuisessa kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan Budapestissa.

Orban myös varoitti Eurooppaa ajautumasta suoraan konfliktiin Venäjän kanssa.

Unkari on tapansa mukaan vetänyt epämääräistä linjaa Venäjän hyökkäyssodan suhteen. Yhtäältä Orban on tuominnut hyökkäyksen Ukrainaan ja Unkari on ollut mukana EU:n pakotepaketeissa Venäjää kohtaan, mutta toisaalta Unkari on kieltäytynyt tukemasta Ukrainaa aseellisesti ja pyrkinyt ylläpitämään suhteita myös Kremliin. 

18.04: Ukrainan ulkoministeri: Ukraina on Putinin henkilökohtainen pakkomielle

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoo, että hän haluaa lopettaa sodan eikä hän halua olla vanha, kun sota on ohi. Hän sanoo tilanteen olevan vaikea niin kauan kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin on vallassa.

Ulkoministerin mukaan Ukraina on Putinin henkilökohtainen pakkomielle.

Kuleba sanoo mahdollisuuksien ajan koittavan, kun Putinin tilalle tulee uusi johtaja. Hän kuitenkin lisäsi, ettei voi ennustaa milloin se tapahtuu.

Ukrainan drone pudottaa kranaatin panssarivaunujen väliin 1:02
Videolla ukrainalainen drone pudottaa kranaatin kohti Venäjän panssarivaunuja.

Lue myös:

    Uusimmat