Ukraina estää venäläisen kaasun kuljetuksen Eurooppaan – nouseeko hinta?

Kaasunsiirrosta vastaava taho sanoo tiedotteessaan, että venäläisjoukkojen hallussa olevien alueiden toimipisteitä ei voida enää valvoa.

Ukraina kertoo keskeyttävänsä keskiviikkoaamuna maakaasun siirron kohdasta, jonka kautta kulkee kaasua Venäjältä Ukrainan halki Eurooppaan. Asiasta uutisoi muun muassa yhdysvaltalainen uutistoimisto Bloomberg.

Ukrainalainen kaasunsiirrosta vastaava GTSOU sanoo tiedotteessaan, että ylivoimaisen esteen eli käytännössä Venäjän hyökkäyksen takia se ei pysty enää siirtämään kaasua Sohranivkan rajapisteen kautta. Sen mukaan osa toimipisteistä sijaitsee venäläisjoukkojen hallussa olevilla alueilla, joten niiden toimintaa ei voida enää valvoa.

Tiedotteessa sanotaan, että esimerkiksi venäläisjoukkojen puuttuminen teknisiin prosesseihin vaaransi kaasunsiirtojärjestelmän turvallisuutta.

GTSOU sanoo, että se ei pysty toteuttamaan sopimusten mukaisia vaatimuksia Sohranivkan kautta.

Nouseeko maakaasun hinta?

GTSOU on tarjonnut vaihtoehtoista, olemassa olevaa reittiä maakaasulle. Sen mukaan kaasua voisi siirtää Sudzhan kautta. Sudhza on toinen merkittävä kaasunsiirtokohta Venäjältä Ukrainassa kulkevaan putkistoon.

Venäläinen Gazprom on sanonut, että kaasun kulkureitin muutos ei ole mahdollinen ja vetosi siihen, miten siirtojärjestelmä toimii. Ukrainalaisen, valtio-omisteisen energiayhtiön Naftogazin mukaan vaihtoehtoiselle siirtoreitille ei ole teknisiä esteitä.

Bloombergin mukaan Ukraina on jo aiemmin varoittanut Venäjää siitä, että Venäjän joukkojen toiminta maiden rajalla sijaitsevan Luhanskin alueella voi keskeyttää noin kolmanneksen Venäjän kaasunsiirrosta Eurooppaan.

Venäläinen kaasu on sodan aikana kulkenut Ukrainan kautta tavanomaisesti. Bloomberg arvioi, että tänään tapahtuva sulku tulee nostamaan kaasun hintaa Euroopassa.

Onko fossiilittoman energiajärjestelmän rakentaminen mahdollista? 8:42
Onko fossiilittoman energiajärjestelmän rakentaminen mahdollista?

Lue myös:

    Uusimmat