Ukrainan EU-jäsenprosessi voi kestää jopa vuosikymmeniä, sanoo Emmanuel Macron – "Se on totuus"

Europarlamentin puhemies vakuuttaa Euroopan yhtenäisyyttä Venäjän edessä 6:15
Europarlamentin puhemies MTV:lle: Putinille mieluisin lahja olisi epäyhtenäisyys – katso ainutlaatuinen haastattelu

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan Ukrainan prosessi EU-jäseneksi voi kestää vähintään vuosia, jopa vuosikymmeniä, uutisoivat muun muassa uutistoimisto AFP ja BBC.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan Ukrainan kaltaiselta maalta voi viedä vuosikymmeniä ennen kuin maa on todella Euroopan unionin jäsen. 

– Vaikka antaisimme heille kandidaattistatuksen heti huomenna, me kaikki tiedämme, erittäin hyvin, että liittymisprosessi veisi useita vuosia, tai itse asiassa useita vuosikymmeniä, Macron totesi puhuessaan EU:n parlamentille Strasbourgissa. 

– Se on totuus, ellemme sitten päätä madaltaa liittymisen vaatimuksia, hän jatkoi. 

EU:n jäseneksi pääsee pitkän prosessin jälkeen 

Ukraina kertoi helmikuussa hakeneensa EU:n jäsenyyttä. Huhtikuussa maa kertoi toimittaneensa EU:n edustajille vastauksensa unionin kyselylomakkeeseen.

EU:n jäsenmaiden on kannatettava uuden jäsenmaan liittymistä yksimielisesti.

EU:ssa on tällä hetkellä 27 jäsenmaata.

Ukraina on toivonut, että EU-jäsenhakemusta ja jäsenyyteen liittyvää prosessia vauhditettaisiin Venäjän hyökkäyssodan takia. 

Maaliskuussa EU-maiden johtajat päättivät epävirallisessa huippukokouksessaan, että Ukrainalle ei voida antaa ehdokasmaan asemaa. Oikotietä ei ole, sanoi pääministeri Sanna Marin tuolloin. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

EU-maiden johtajat keskustelevat parhaillaan Ranskassa unionin suunnasta Venäjän hyökkäyksen jälkeisessä tilanteessa 1:45
Näin Eurooppa-kirjeenvaihtajamme Heikki Piuhola kommentoi EU-maiden johtajien epävirallista huippukokousta, jossa keskusteltiin myös Ukrainan mahdollisesta EU-jäsenyydestä.

Tänään Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Lyen ilmoitti, että EU:n toimeenpanoelin tulee julkistamaan kesäkuussa alustavan mielipiteensä Ukrainan jäsenhakemukseen liittyen. 

Macron kuitenkin korosti, että Ukrainalla on paikka Euroopan sydämessä – samoin kuin Moldovalla ja Georgialla – ja tovioo, että Euroopassa voidaan luoda yhteisö, jossa EU:n ulkopuoliset maat voivat olla osana ”Euroopan unionin turvallisuusarkkitehtuuria”.

– On meidän historiallinen velvollisuuten luoda sellainen yhteisö, jota itse kuvailisin eurooppalaiseksi poliittiseksi yhteisöksi, Macron muotoili. 

– Tämä eurooppalainen poliittinen yhteisö loisi kansakunnille uudenlaisen yhteistyöpohjan politiikan, turvallisuuden, energian, liikenteen ja ihmisten vapaan liikkuvuuden osalta, Macron kirjoittaa Twitterissä. 

Jos tviittiketju ei näy, voit katsoa sen täältä

Macron vieraillut Scholzin luona Saksassa

Macron on tänään maanantaina vieraillut Berliinissä Saksan liittokansleri Olaf Scholzin vieraana. 

Scholzin vieraaksi saapunut Macron sanoi myös, että Euroopan maat jatkavat apuaan Ukrainalle ja apu on niin taloudellista kuin sotilaallistakin apua. Euroopan täytyy Macronin mukaan myös vähentää riippuvuutta Venäjän energiantuonnista, kertoo BBC.

Päivällä Strasbourgissa pitämässään puheessa Macron myös linjasi kannattavansa EU:n perussopimusten avaamista muutoksille. Se voisi merkitä reformeja, jotka syventäisivät eurooppalaista federalismia ja integraatiota. Perussopimusten muuttaminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista, koska useat EU-maat ovat jo ilmoittaneet vastustavansa ajatusta.

Lue myös:

    Uusimmat