EU-maat ruokkivat Putinin sotakassaa miljardilla päivässä – hirmusummia näyttävä laskuri saa europarlamentin jäsenen Sirpa Pietikäisen vakavaksi

10:23
Katso Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen haastattelu: Tätä mieltä hän on Euroopan tämänhetkisestä tilanteesta Venäjän hyökkäyssodan keskellä.

Vuodesta 2008 europarlamentaarikkona toimineen Sirpa Pietikäisen (kok.) mukaan Euroopan pitäisi olla päättäväisempi ja viestiä Venäjälle, että Eurooppa tulee luopumaan venäläisestä energiasta. Mieluummin kuukausissa kuin vuosissa. 

Vaikka Eurooppa on ollut Venäjän hyökkäyssodan aikana yhtenäinen ja harvinaisen yksimielinen toimenpiteistä, pakotteista ja Ukrainan auttamisesta, on isoja kysymyksiä, jotka tulee ratkoa. 

Yksi niistä on Euroopan energiariippuvuus Venäjästä. MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa Pietikäisen erikoishaastattelun aikana suurella ruudulla näytettiin laskuri, joka laskee, kuinka paljon euroja Euroopan unionista on virrannut Venäjälle fossiilisia polttoaineita vastaan hyökkäyssodan aikana.

EU-maista on maksettu 2,5 kuukauden aikana kymmeniä miljardeja euroja fossiilisista polttoaineista, kuten maakaasusta ja öljystä. 

– Tämä on hyvin kipeä laskuri ja hyvin tarpeellinen laskuri, vuodesta 2008 europarlamentaarikkona toiminut Sirpa Pietikäinen toteaa. 

Pietikäisen mukaan ”on aika julmaa ajatella, että me (Euroopan unioni) tosiasiallisesti joka päivä rahoitamme puolet sotaoperaatiota”. 

Katso jutun alussa oleva video: Europarlamentaarikko kommentoi haastattelussa Suomen ja Ruotsin Nato-prosessia – katso videolta, millaisena hän tilanteen näkee. Entä, millaisena hän näkee Euroopan puolustuksen?

Erityisen julmaa sodan rahoittamisesta tekevät Pietikäisen mukaan lukuisat sotarikokset, joita Venäjä on tehnyt Ukrainassa. Saamme lukea uutisia koulujen ja muiden siviilikohteiden pommittamisista, joukkohaudoista.

Pietikäisen mukaan Euroopan unioni rahoittaa venäläisen energian kautta hyökkäyssotaa päivittäin keskimäärin miljardin euron verran. 

– Se on kylmäävä fakta.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Pietikäinen kertoo olevansa huolestunut siitä, millaista viestiä Euroopasta ollaan tällä hetkellä presidentti Vladimir Putinille lähettämässä. 

Hänen mukaansa tällä hetkellä näyttää, että koska venäläisestä energiasta luopuminen on osittain koettu hankalaksi, se on viesti Venäjälle siitä, ettei Euroopan unioni olekaan niin valmis toimimaan kuin antaa puheissaan ymmärtää.

– En missään nimessä haluaisi lähettää sitä viestiä. Minä haluaisin sen vahvan viestin, että me Euroopassa ymmärrämme tilanteen, pidämme huolta Euroopan kansalaisista, ja teemme kaiken – what ever it takes – rauhanomaisin keinoin tämän tilanteen lopettamiseksi.

– Kyllä se silloin tarkoittaa pikemminkin kuukausissa kuin vuosissa täydellistä energiantuontiembargoa, eli Venäjältä ei tuoda energiaa, Pietikäinen sanoo painokkaasti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Eurooppalaisuudesta sietää olla kuitenkin ylpeä

Europarlamentaarikon mielestä eurooppalaisuus tuntuu joka tapauksessa tänä päivänä tärkeältä ja lämpimältä. 

Hän uskoo, että Venäjän hyökkäyssota on muuttanut Euroopan ja eurooppalaisuuden merkityksiä Ukrainan kohtaaman kriisin myötä – niin hänen kollegoissaan kuin kansalaisissakin. 

– Luulen, että Ukrainan kriisi antaa todella arvon sille, että olemme manner, jossa kyetään ratkomaan rauhanomaisesti kinoja – miten pelastuspaketteja tehdään. 

– Kykenemme tekemään ratkaisuja, jotka parantavat ihmisten elämää ja torjuvat ilmastonmuutosta ja osaamme kunnioittaa toistemme mielipiteitä, Pietikäinen listaa asioita, joista voi eurooppalaisena olla ylpeä. 

4:09
Katso myös: EU-komissio esittää täyskieltoa venäläisestä öljystä – näkyykö tämä Suomessa polttoaineiden hinnoissa?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja