Ukrainan sodan tapahtumat 31. heinäkuuta

Vieläkö Venäjällä ja Putinilla riittää ystäviä? 10:18
Vieläkö Venäjällä ja Putinilla riittää ystäviä? Arvioimassa MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä ja Helsingin yliopiston talous- ja sosiaalihistorian professori Jari Eloranta.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 31.7.2022.

  • Ukrainalaistiedustelu: Vankilaiskun takana Wagner-ryhmä
  • Yhdysvallat: Venäjä menettänyt ainakin 75 000 sotilasta
  • Viisi kuoli Venäjän iskiessä Kropyvnytskyin kaupunkiin
  • Ukraina tehostaa ilmaiskujaan vallatakseen maan eteläosan takaisin
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

22.36: Zelenskyi: "Strategisesti, Venäjällä ei ole mahdollisuuksia voittaa tätä sotaa"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Telegram-kanavallaan, että Venäjä ei voi voittaa sotaa strategisesti. 

Asiasta uutisoi The Kyiv Independent.

Hän myös sanoi, että samalla kun Venäjä siirtää joukkojaan idästä Hersoniin ja Zaporizhzhian alueille, Ukraina on valmiina vastaamaan venäläisjoukkojen toimiin.

– Meidän on kestettävä, jotta myös taktisella tasolla terroristivaltio (Venäjä) kokee häviävänsä. Meidän täytyy jaksaa etelässä, idässä, ja kaikkialla muualla.

22.03: Ukrainan puolustusministeriö: 200 venäläissotilasta kieltäytyi palaamasta taisteluihin Ukrainassa

Ukrainan puolustusministeriön tiedusteluosaston mukaan 200 venäläistä sotilasta Venäjän laivaston jalkaväkiprikaatista on kieltäytynyt palaamasta taistelemaan Ukrainan eteläisille alueille, kertoo STT.

Asiasta kertoi Ukrainan puolustusministeriön tiedusteluosasto Telegram-viestissään Kyiv Independent -uutissivuston mukaan.

Väitettä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Telegram-viestin mukaan se, että venäläissotilaat jättivät palaamatta taistelukentille, aiheutti "merkittävän ongelman" ja vaikeutti taistelujen koordinointia.

21.25: Kenraalimajuri evp. Toveri arvioi, että venäläisten vankilaisku kertoo peittelystä

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri arvioi Twitterissä, että venäläisten isku Olevnikan vankilaan kertoo peittely-yrityksistä.

– Ja tyypilliseen tapaan lavastaminen on kömpelöä ja tarina huono. Miksi Ukraina edes tuhlaisi Himars-raketteja kohteeseen, joka on tykin kantaman sisällä?

19.15: CBS: Yhdysvallat on vastaanottanut 100 000 ukrainalaista sodan alkamisen jälkeen

Yhdysvallat on vastaanottanut yli 100 000 ukrainalaista sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla. Asiasta uutisoi CBS-kanava Yhdysvaltain viranomaisten lukuihin nojaten.

Presidentti Joe Biden lupasi sodan alussa Yhdysvaltojen ottavan sotaa pakenevat ukrainalaiset avosylin vastaan.

Euroopassa on rekisteröity lähes kuusi miljoonaa Ukrainan pakolaista, osa heistä Venäjällä.

Suomesta tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa on tähän mennessä hakenut noin 33 000 ukrainalaista.

17.37: Venäjä: Yhdysvallat ja Nato suurimpia uhkia Venäjälle

Yhdysvaltojen yritykset hallita valtameriä sekä sotilasliitto Naton laajentuminen ovat suurimpia uhkia Venäjälle tänä päivänä, todetaan Venäjän merivoimien uuden opin sisältävässä asiakirjassa.

55-sivuisen asiakirjan allekirjoitti presidentti Vladimir Putin Venäjän laivastopäivänä sunnuntaina. Hän osallistui Venäjän laivaston päivän vuosittaiseen paraatiin Pietarissa.

Uuden oppinsa mukaan Venäjä pyrkii vahvistamaan johtavaa asemaansa arktisen alueen ja sen mineraalivarojen tutkimisessa ja ylläpitämään siellä "strategista vakautta" vahvistamalla pohjoisen ja Tyynenmeren laivastojaan.

Venäjä haluaa myös kehittää "turvallisen ja kilpailukykyisen" merireitin Euroopasta Aasiaan maan arktisen rannikon kautta ja varmistaa reitin toimivuuden vuoden ympäri.

15.44: Turkki: Ensimmäinen ukrainalainen viljalaiva voi päästä liikkeelle maanantaina

On todennäköistä, että ensimmäinen ukrainalaista viljaa kuljettava laiva voisi lähteä Ukrainan Odessan satamasta maanantaina, kertoi Turkin presidentin kanslian tiedottaja televisiohaastattelussa sunnuntaina.

Asiasta uutisoi STT.

Tiedottaja kuitenkin sanoi, että venäläisten kanssa käytävissä neuvotteluissa oli vielä ”yksi tai kaksi asiaa ratkaistavana”.

Laivat on lastattu ja ne ovat valmiita lähtemään, mutta tarvitaan hyvää logistista koordinaatiota, tiedottaja sanoi.

15.24: Venäjä väittää Ukrainan iskeneen Krimillä venäläiseen laivastoon, Ukraina kiistää: "silkkaa provokaatiota"

Ukraina teki lennokki-iskun Venäjän laivastoon Krimin niemimaalla sijaitsevan Sevastopolin kaupungin satamassa, väittää Venäjän alueelle asettama kuvernööri Mihail Razvozhajev.

Ukraina kiistää tehneensä iskun Venäjän laivaston tukikohtaan. Odessan sotilasalueen tiedottaja Serhi Bratshuk sanoo Venäjän väitteen olevan "silkkaa provokaatiota".

– Krimin vapauttaminen miehittäjistä toteutetaan toisella tavalla ja paljon tehokkaammin, hän kirjoitti viestipalvelu Telegramissa.

Venäjän asettama kuvernööri sanoo Telegramissa, että iskussa olisi haavoittunut kuusi ihmistä, mukaan lukien armeijan henkilökuntaa. Ukrainalaiset joukot ovat viime aikoina ottaneet takaisin hallintaansa Venäjän valtaamia alueita.

Ukrainan keskiviikkona tekemät iskut tuhosivat osittain suuren sillan Venäjän joukkojen miehittämässä Hersonin kaupungissa.

11.41: Putin sanoo Venäjän laivaston saavan pian käyttöönsä uusia hypersoonisia ohjuksia

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että Venäjän laivasto tulisi saamaan käyttöönsä hypersoonisia Zircon-risteilyohjuksia seuraavien kuukausien aikana ja niiden käyttöalue tulee riippumaan siitä, mikä on Venäjän etujen mukaista.

Hypersoonisuus tarkoittaa sitä, että ohjus kulkee yli 5 machin nopeudella eli yli viisi kertaa ääntä nopeammin.

4.34: Donetskiin pakolliset evakuoinnit

Ukrainan hallituksessa on tehty päätös pakollisista evakuoinneista Donetskin alueella, kertoo maan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Ukrainalainen Kyiv Independent kirjoitti aiemmin Ukrainan yleisradioon viitaten, että varapääministeri Irina Vereshtshukin mukaan 200 000 siviiliä on määrä evakuoida.

Evakuointien sanotaan olevan pakollisia ja ne on määrä toteuttaa ennen lämmityskauden alkamista. Alueella ei Ukrainan mukaan ole kunnollista sähkön ja kaasun jakelua Venäjän iskujen vuoksi.

Lauantai 30.7.

21.45: Yhdysvaltalaisprofessori arvioi, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin valta on luhistumassa

Yalen yliopiston historian professori Timothy Snyder arvioi, että Putinin valta heikkenee. 

Snyder arvioi Venäjän tilannetta pitkässä Twitter-ketjussaan. Snyderin mukaan se, että muut henkilöt kuin presidentti Putin kertovat julkisuuteen sodan merkityksestä on ”merkki siitä, että Putin on menettämässä hallinnan”.

Esimerkiksi entinen pääministeri ja presidentti Dmitri Medvedev on viime aikoina viljellyt tuomiopäivän propagandaa.

Snyderin mukaan tällainen propaganda palvelee useampaakin tarkoitusta.

– Pintapuolisesti se osoittaa uskollisuutta Putinille. Hetkellä, jolloin Venäjä on häviöllä, paras toivo on vakuuttaa länsimaat siitä, että Venäjä on jotenkin pysäyttämätön. Samaan aikaan tuomiopropaganda on retorista valmistautumista Putinin kaatumisen jälkeiseen valtataisteluun, Snyder kirjoittaa.

Jos Venäjä häviää sotansa Ukrainassa, rajuja lausuntoja antaneet ovat turvanneet itsensä, Snyder arvioi.

Lue aiheesta lisää täältä.

17.35: Libanon takavarikoi laivan, jonka epäillään kuljettaneen Ukrainasta "varastettua" viljaa

Libanonilainen syyttäjä vaati lauantaina syyrialaisen laivan takavarikoimista, koska aluksen epäiltiin kuljettaneen Ukrainasta "varastettua" viljaa.

Epäilyjen mukaan viljaa oli lastattu laivaan venäläisjoukkojen hallinnoimalta alueelta Ukrainassa.

Asiasta kertoi uutistoimisto AFP:lle nimettömänä pysytellyt oikeusviranomainen. Hän sanoi laivan kuuluvan turkkilaiselle yritykselle ja viljan syyrialaiselle kauppiaalle.

AFP:lle puhuneen tulliviranomaisen mukaan laivan paperit olivat kunnossa eikä ollut todisteita siitä, että lasti olisi varastettua.

Libanonin ulkoministeriön mukaan laiva kuljetti ohraa ja jauhoja. Osa lastista oli määrä purkaa Libanonissa ja loput Syyriassa.

Ukraina on moneen otteeseen syyttänyt Venäjää viljansa varastamisesta.

Laiva pysyy takavarikoituna tutkinnan ajan.

Lauantain seurannan löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat