Ukrainan sodan tapahtumat 25. heinäkuuta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 25. heinäkuuta.

  • Venäjä myönsi tehneensä Odessan iskun
  • Venäjä esti pääsyn Novaja Gazetan uusille verkkosivuille
  • Ukraina: Tuhansia naisia liittynyt maan armeijaan
  • Venäjä ja Ukraina sopivat viljatoimitusten jatkamisesta
  • Yhdysvallat antaa Ukrainalle lisää sotilasapua 270 miljoonan dollarin arvosta
  • Venäjän hyökkäys on käynnistänyt keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Tiistain seuranta löytyy täältä.

22.35: Zelenskyi: Vastatkaa kaasutoimitusten leikkaamiseen kiristämällä pakotteita 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehottaa Eurooppaa vastaamaan Venäjän maakaasutoimitusten leikkauksiin tiukentamalla pakotteita.

Venäläinen kaasuyhtiö Gazprom ilmoitti aikaisemmin maanantaina leikkaavansa kaasutoimituksia Nord Stream 1 -kaasuputkessa niin, että keskiviikosta lähtien putkistossa kulkee kaasua noin viidennes sen kapasiteetista.

Yhtiön mukaan yksi kaasuturbiineista täytyy pysäyttää teknisen vian vuoksi. Saksan mukaan leikkaukselle ei ole teknisiä syitä.

20.48: Ukrainan pääesikunta myöntää Venäjän saaneen "pieniä" saavutuksia Donetskissa

Ukrainan pääesikunta myöntää, että Venäjän joukot ovat saaneet "pieniä" saavutuksia Itä-Ukrainan Donetskin alueella, uutisoi CNN.

– Venäjä on tehnyt ilmaiskuja lähellä Soledaria, Pokrovskea, Niu-Yorkia sekä Vuhlehirskan voimalaitoksen alueella, jossa yksittäiset yksiköt ovat menestyneet osittain. 

Pääesikunnan mukaan rintamalla on raportoitu voimakasta pommitusta koko Donetskin alueella, erityisesti Siverskin, Slovianskin, Bakhmutin ja Kramatorskin lähellä. Ukrainan mukaan Venäjä ponnisteli myös kohti Spirnea ja Ivano-Dariivkaa.

CNN ei ole vahvistanut Ukrainan väitteitä.

18.10: Kaasuvirrat vähenevät Nord Stream 1-putkessa, kertoo Gazprom

Venäläinen energiajätti Gazprom ilmoitti maanantaina, että se pysäyttää yhden lisäturbiinin Nord Stream 1 -kaasuputkessa huoltoa varten, mikä johtaisi kaasuvirtojen vähenemiseen, kertoo Reuters.

Gazprom sanoi, että huollon aikana tuotantokapasiteettia leikataan 160 miljoonasta kuutiometristä 33 miljoonaan kuutiometriin. Huoltotyöt alkavat 27. heinäkuuta kello 4:ltä yöllä.

17.04:  Sergei Lavrov puolustelee Venäjän ohjusiskua Odessan satamaan

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi tänään maanantaina, ettei Ukrainan satamista lähteville viljakuljetuksille ole enää mitään estettä, kun Ukraina ja Venäjä ovat allekirjoittaneet sopimuksen viljakuljetusten jatkumisesta.

Ukraina ja Venäjä allekirjoittivat viime viikolla Turkissa sopimuksen Mustanmeren viljatoimitusten turvaamisesta.

Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Venäjä iski Odessan satamaan ohjuksin lauantaina. Alkuun Venäjä kiisti olevansa ylipäätään ohjusiskun takana.

Sunnuntaina Venäjä myönsi olleensa iskun takana ja kertoi, että ohjuksilla haluttiin tuhota satamassa sijainnut "sotilaallinen infrastruktuuri" .

Tänään maanantaina Lavrov sanoi lehdistötilaisuudessa, ettei Venäjän allekirjoittamassa viljatoimituksia käsittelevässä sopimuksessa ollut mitään sellaista, mikä estäisi Venäjää jatkamasta hyökkäyksiään Ukrainan sotilaskohteisiin.

16.24: Ukraina: Ensimmäiset viljalastit lähtevät satamista tällä viikolla

Ukraina aikoo toimittaa ensimmäiset viljatoimitukset maan satamista tällä viikolla, kertoo maan infrastruktuurista vastaava ministeri Oleksandr Kubrakov.

Ukraina ja Venäjä allekirjoittivat perjantaina Istanbulissa YK:n ja Turkin kanssa sopimuksen viljatoimitusten jatkamisesta Mustallamerellä.

Sopimuksesta huolimatta Venäjä iski Mustanmeren rannalla Odessan kaupungin satamaan ohjuksin lauantaina. Venäjä väitti tähdänneensä iskussa sotilaskohteisiin.

15.22: Brittitiedustelu: Venäjä korjaa vaurioituneita ajoneuvojaan lähellä Ukrainan rajaa

Britannian tiedustelupalvelu kertoo tuoreimmassa raportissaan, että se on tunnistanut venäläisen sotilasajoneuvojen korjaus- ja kunnostuslaitoksen kymmenen kilometrin päästä Ukrainan rajasta.

Tiedustelupalvelun mukaan laitos on lähellä Barvinokia, Venäjän Belgorodin alueella.

Laitoksella oli ainakin 300 vaurioitunutta panssarivaunua, panssaroituja kuljetusvaunuja ja muita ajoneuvoja, tiedustelupalvelu kertoo.

Tiedustelupalvelun tietojen mukaan Venäjä kuljettaa vaurioituneita sota-ajoneuvoja pois taistelualueilta ja korjaa niitä uudelleen taistelukuntoon.

13.05: Ukraina väittää tuhonneensa 50 venäläisten ammusvarastoa

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov sanoo, että Ukraina on tuhonnut Yhdysvaltojen lahjoittamilla HIMARS-raketinheitinjärjestelmillä 50 venäläisten ammusvarastoa, uutisoi Reuters. 

– Tämä katkaisee heidän (Venäjän) logistiset ketjunsa, vie heiltä kyvyn käydä aktiivista taistelua ja pommittaa asevoimiamme, hän sanoi.

Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan Ukrainan väitteitä. 

8.23: Zelenskyi: "Jopa miehittäjät myöntävät, että me voitamme"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi sunnuntai-iltana videopuheessaan Ukrainan tekevän kaikkensa aiheuttaakseen vihollisilleen mahdollisimman paljon vahinkoa.

Zelenskyi myös sanoi jopa miehittäjien myöntävän, että Ukraina voittaa sodan.

– Kuulemme sen heidän keskusteluissaan koko ajan. Siitä, mitä he kertovat sukulaisilleen soittaessaan heille.

Zelenskyi sanoi, että Ukrainalla on edessään tärkeä viikko, sillä pyhäpäivä lähestyy keskellä "julmaa sotaa.”

– Me juhlimme kaikkia vastoinkäymisiä vastaan. Koska ukrainalaisia ei voi pelotella, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi julisti vuosi sitten Ukrainan uudeksi vuosittaiseksi juhlapäiväksi 28. heinäkuuta.

7.14: Lavrov kiistää Venäjän aiheuttaneen globaalin ruokakriisin

Egyptissä vierailulla oleva Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kieltää väitteet, joiden mukaan Venäjä olisi aiheuttanut maailmanlaajuisen ruokakriisin, kertoo BBC.

Lavrov puhui arabiliiton edustajille Kairossa ja sanoi länsimaiden vääristelevän totuutta pakotteiden vaikutuksesta maailman ruokakriisiin.

– Länsimaiden aggressiivisuus pakotteiden asettamisessa Venäjälle osoittaa yhden yksinkertaisen johtopäätöksen: Kyse ei ole Ukrainasta, vaan maailmanjärjestyksen tulevaisuudesta.

– He sanovat, että kaikkien on tuettava sääntöihin perustuvaa maailmanjärjestystä, ja säännöt kirjoitetaan sen mukaan, minkä tietyn tilanteen länsi haluaa ratkaista omaksi edukseen, Lavrov jatkoi.

Suuri osa arabimaailmasta ja Afrikasta kärsii pahasti Venäjän Ukrainan sodan aiheuttamasta viljapulasta.

Aiemmin Lavrov keskusteli egyptiläisen virkaveljensä Sameh Shoukryn kanssa.

Shoukryn kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen Lavrov sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa lännen pitkittävän konfliktia, vaikka se ymmärtää, "mikä ja kenen loppu se on".

5.30: Venäjä on nostanut 92 ukrainalaista asevoimien jäsentä kohtaan syytteet rikoksista ihmisyyttä vastaan

Venäjä on nostanut syytteet 92 Ukrainan asevoimien jäsentä vastaan rikoksista ihmisyyttä vastaan, kertoo Reuters.

Venäjän tutkintakomitean johtaja Aleksandr Bastrykin ehdotti myös uuden kansainvälisen tuomioistuimen perustamista, jota tukevat muun muassa Bolivia, Iran ja Syyria.

– Ukrainalaiset ovat osallisina rikoksiin ihmiskunnan rauhaa ja turvallisuutta vastaan, joilla ei ole vanhentumisaikaa, Bastrykin sanoi.

Syytteet on nostettu 92 ukrainalaista komentajaa ja heidän alaisiaan vastaan. Lisäksi 96 ihmistä, mukaan lukien 51 asevoimien komentajaa on julistettu etsintäkuulutetuksi.

Sunnuntai 25.7.

23.36: Britannian tiedustelupalvelun johtajan mukaan Venäjän hyökkäys on hyytymässä

Britannian ulkomaan tiedustelupalvelu M16:n johtaja Richard Moore arvioi, että Venäjän hyökkäys Ukrainassa on hyytymään päin.

Asiasta uutisoivat muun muassa BBC ja CNN.

Moore sanoo, että Venäjän on vaikeaa toimittaa jalkaväkeä sekä asemateriaalia Ukrainaan tulevien viikkojen aikana.

– Heidän täytyy pitää taukoa, se antaa ukrainalaisille mahdollisuuden takaisiniskuun, Moore arvioi Aspenin turvallisuuskonferenssissa.

Mooren mukaan myös noin 400 Venäjän tiedustelu-upseeria on karkotettu eri puolilta Eurooppaa, joka on vaikeuttanut entisestään Venäjän toimia Ukrainassa. Mooren mukaan Venäjän vakoilukyky on puolittunut, mitä se aikaisemmin oli.  

22.49: Ukraina: Lääkintätehtävissä kuollut 18 ihmistä ja loukkaantunut 50

Ukrainan terveysministeriö kertoo, että ainakin 18 lääkintätehtävissä työskennellyttä ihmistä on kuollut ja yli 50 haavoittunut sodan aikana, kertoo Reuters.

Ministeriön mukaan 123 lääketieteellistä laitosta on tuhoutunut täysin ja 746 laitosta vaurioitunut pommituksissa ja taisteluissa.

Venäjä kiistää kohdistaneensa iskuja tarkoituksellisesti siviilejä tai lääketieteen työntekijöitä kohtaan.

Sunnuntain seurannan löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat