Mainos

Ukkoskausi käynnistyi räväkästi – yli kuukauden salamat päivässä

Maanantaina Suomessa havaittiin yli 13 000 maasalamaa. Tällaisia ukkospäiviä on tyypillisesti vain muutama vuodessa.

Voimakas ukkosalue liikkui eilen maamme länsiosien yli kohti pohjoista. Päivän aikana havaittiin noin 13 000 maasalamaa. Toukokuun keskimääräinen salamamäärä on 8500, joten se ylittyi reilusti yhden vuorokauden aikana.

– Määrä on huomattava, mutta ei kuitenkaan poikkeuksellinen. Meillä on tyypillisesti kesän aikana 1-3 yli 10 000 maasalaman ukkospäivää, tosin ei yleensä vielä toukokuussa, sanoo tutkija Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta.

Keskimäärin voimakkaammat ukkoset esiintyvät Suomessa heinäkuussa. Joskus tällaisia päiviä tulee kuitenkin myös toukokuussa, esimerkiksi 26. toukokuuta 2003 Suomessa havaittiin 19 000 maasalamaa.

Kun lasketaan koko eilisen ukkosalueen salamat Suomen ja lähimaiden alueella, maasalamoita oli noin 30 000.

Suomessa salamoita havaittiin eniten Lappohjassa, Viitasaarella ja Saarijärvellä, joissa maasalamatiheydet olivat noin 50 salamaa sadalla neliökilometrillä. Salamat aiheuttivat muun muassa rakennus- ja maastopaloja.

Suomen ukkoskausi alkaa tyypillisesti toukokuussa ja loppuu syyskuussa. Keskimäärin kesässä esiintyy noin 138 000 maasalamaa.

– Suomen ilmastolle on kuitenkin tyypillistä, että vuosivaihtelu on suurta, niin myös ukkosissa. Keskiarvo ei välttämättä kuvaa hyvin tilanteita, sillä salamoita voi olla 50 000-300 000 vuodessa, toteaa Antti Mäkelä.

Lämmin ja kostea sää sekä ukkoset jatkuvat tällä viikolla.

– Paikallisesti ukkoset voivat olla rajuja. Tänään ja lähipäivinä eniten ukkostaa idässä, sanoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Seuraa tiistain ja keskiviikon ukkosennustetta MTV:n sääsivuston sadetutkasta. Sivustolla myös paikkakuntakohtaiset lämpötilaennusteet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.