Uimataidoton 4-vuotias pulikoi yksin lastenaltaassa, kun isä ramppasi saunassa ja syvässä altaassa – uimavalvojien puhuttelut eivät tehonneet

Isä jätti nelivuotiaan pikkupoikansa lukuisia kertoja yksin lastenaltaaseen uimahallissa. Tämä toi miehelle tuomion lapsensa heitteillepanoista.

Rikokset tapahtuivat kesäkuussa 2021 Helsingissä.

Mies oli kolmena eri päivänä uimassa nelivuotiaan poikansa kanssa Itäkeskuksen uimahallissa Helsingissä. Uimahallissa työskennelleen uimavalvojan mukaan mies jätti joka kerralla pienen lapsensa useita kertoja yksin pulikoimaan lastenaltaaseen.

Mies kävi joka uimahallireissullaan useita kertoja saunassa ja uimassa syvässä altaassa itsekseen. Uimavalvojan mukaan pieni uimataidoton lapsi oli näiden käyntien aikana 5–10 minuutin ajan aina itsekseen lastenaltaassa, jossa on metri vettä syvimmässä päädyssä.

Noin kahden metrin päässä lastenaltaasta on syvä allas, jossa vettä on syvimmässä kohdassa neljä metriä.

Isä nyökkäili vastaukseksi

Uimavalvoja kertoi oikeudessa, että kävi toisen valvojan kanssa useita kertoja jokaisen uimahallireissun yhteydessä kertomassa miehelle, ettei hän saa jättää poikaansa yksin valvomatta.

Uimavalvojat puhuivat miehelle suomea ja yrittivät elehtiä sanomansa perille. Yhdellä kerralla miehen mukana oli suomea puhuva kaveri, jonka välityksellä uimavalvojat yrittivät myös saada viestiä perille.

Mies nyökkäili heille hyväksymisen merkiksi, mutta jätti aina uudestaan lapsensa yksin.

Mies kertoi oikeudessa, ettei ymmärtänyt suomea riittävän hyvin, jotta olisi tajunnut uimavalvojien puheet. Isän mukaan poika karkasi saunasta altaalle.

Isä kiisti jättäneensä lastaan yksin, hänen mukaansa lastenaltaalla oli aina muita aikuisia ja myös uimavalvojat valvoivat altaita monitoriensa välityksellä.

Mies sanoi, että poika on hänelle tärkeä ja rakas. Mies kertoi pitävänsä pojastaan hyvää huolta, eikä jättäisi lastaan vaaraan.

Lapsi oli hukkua helsinkiläisessä uimahallissa 4:42
Vuonna 2017 Suomessa puhutti video, jolla viisivuotias kamppaili hengestään helsinkiläisessä uimahallissa eikä kukaan huomannut hukkumassa ollutta lasta.

Aiheutti hukkumisvaaran

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen kolmesta eri päivinä tapahtuneesta heitteillepanosta. Käräjäoikeus uskoi sen, ettei isä osannut riittävästi suomea ymmärtääkseen uimavalvojien puheet. 

Käräjäoikeus kuitenkin totesi, että isänä miehen olisi pitänyt ymmärtää itsekin, ettei pientä lasta voi jättää yksin veden ääreen.

Mies valitti ratkaisusta Helsingin hovioikeuteen, joka oli samaa mieltä käräjäoikeuden kanssa. Hovioikeuden mukaan isä oli jokaisella uimahallikäynnillään aiheuttanut lapselleen hukkumisvaaran.

Hovioikeuden mukaan miehen toiminta oli vanhempana ja huolenpitovelvollisena lähtökohtaisesti piittaamatonta ja lapselle vahingollista ja vaarallista. Lisäksi mies toisti toimintansa kolmena eri päivänä, vaikka uimavalvojat huomattivat hänelle siitä.

Hovin mukaan miehen teon moitittavuutta vähensi se, että isä oli jättänyt lapsen yksin veteen paikassa, jossa oli kuitenkin muita aikuisia paikalla ja jossa suoritettiin uimavalvontaa.

Isä sai rikoksistaan rangaistukseksi 80 päiväsakkoa, joista hänelle kertyy maksettavaa 480 euroa. Lisäksi hän joutuu maksamaan pojalleen kärsimyskorvauksia yhteensä 1800 euroa.

Tuomiosta kertoi ensimmäisen Ilta-Sanomat. 

Lue myös:

    Uusimmat