6-vuotias karkasi veteen ja hukkui, kun isä kääri sätkää – järkyttävää onnettomuutta puidaan käräjillä

MTV paikalla Helsingin Pikkukoskella, jossa 6-vuotiaan epäillään hukkuneen – koronakevät on lisännyt hukkumisia 9:00
MTV Uutiset Live vieraili Pikkukosken uimarannalla tuoreeltaan onnettomuuden jälkeen. Katso lähetys yltä.

Helsingin käräjäoikeus on alkanut puida Helsingin Pikkukosken uimarannalla tapahtunutta traagista 6-vuotiaan lapsen kuolemaa. Lapsen kolmekymppistä isää syytetään törkeästä kuolemantuottamuksesta ja heitteillepanosta.

Uimataidoton ja erityisen tarkkaa valvontaa vaatinut lapsi oli syyttäjän mukaan jätetty valvomatta uimarannan leikkipaikalle. Sieltä lapsi oli päässyt veteen ja hukkunut.

Syyttäjän mukaan lapsen isä on syyllinen lapsen kuolemaan. Mies oli syytteiden mukaan jättänyt 6-vuotiaan lapsensa avuttomaan tilaan ja aiheuttanut lapsen hukkumisen.

Syyttäjän mielestä kuolemantuottamusta on pidettävänä törkeänä, koska lapsi oli uimataidoton ja erityisen tarkkaa valvontaa tarvinnut.

Syyttäjä vaatii miehelle vankeusrangaistusta.

Mies kiistää rikokset

Kolmekymppinen helsinkiläisisä kiistää syyllistyneensä heitteillepanoon tai törkeään kuolemantuottamukseen, mutta myöntää olleensa lapsen kanssa tapahtumapäivänä rannalla.

Hän oli kertomansa mukaan seuraillut lapsen leikkiä nurmikolta käsin, mutta kiinnittänyt huomionsa hetkeksi tupakan käärimiseen ja vesipulloon. Sillä välin hän oli kadottanut näköyhteyden lapseen.

Mies on myös myöntänyt nähneensä uimarannan reunassa varoituskyltit äkkisyvästä vedestä ja virtauksista. Hän myös tiesi lapsen olevan uimataidoton.

Miehen mukaan hän ei silti aiheuttanut lapsensa kuolemaa huolimattomuudellaan, vaan kyse oli puhtaasta tapaturmasta.

Miehen mukaan hän oli antanut pojalle ohjeen, ettei tämä saisi mennä uimaan. Poika oli kuitenkin päätynyt veteen.

Puolustuksensa mukaan hän myös alkoi etsiä poikaa ystävänsä kanssa heti pojan kadottua.

Uimavalvojat olivat paikalla

Kun poikaa ei ollut löytynyt, mies oli ilmoittanut asiasta rantapelastajille. Pian tämän jälkeen poika oli löytynyt hukkuneena.

MTV Uutiset kertoi onnettomuuden jälkeen kesällä 2020, että pienen lapsen hukkuminen oli herättänyt keskustelua uimavalvojien toiminnasta.

Helsingin kaupungin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen kommentoi tuolloin, että rannalla oli tapahtumahetkellä kaksi uimavalvojaa, jotka toimivat tilanteessa niin kuin pitikin. Ranta oli Loikkasen mukaan tapahtumapäivänä täynnä uimareita ja auringonottajia.

Loikkanen korosti MTV Uutisten haastattelussa, että vastuu turvallisuudesta on jokaisella rannan käyttäjällä itsellään.

– Tärkein viesti kaikille uimarantojen käyttäjille on, että kaikki ovat siellä omalla vastuullaan. Vanhemmat ovat vastuussa lapsistaan ja jokainen täysi-ikäinen itsestään, hän sanoi.

– Rantavalvojat ovat paikalla ennalta ehkäisemässä onnettomuuksia sekä puuttumassa häiriökäyttäytymiseen ja kaikkiin sellaisiin tilanteisiin, joista voisi syntyä vaaratilanteita, Loikkanen kommentoi.

Rannalla onnettomuuspäivällä olleet uimavalvojat ei ole tässä kuussa alkaneessa oikeusjutussa syytettynä.

Asiaa on käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa jo viime viikolla, ja käsittely jatkuu vielä useampana päivänä tulevien viikkojen aikana. Käräjäoikeus antaa tuomion asiassa myöhemmin. 

Oikeudenkäynnistä uutisoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat