Uimari, varo ikävää kesävaivaa – näin "kesäkorva" oireilee

"Uimarin korvaksi" tai "kesäkorvaksi" kutsuttu tila voi iskeä esimerkiksi runsaan uimisen seurauksena.

Mökkisaunan rannassa tai pihan paljussa on ihanaa pulikoida illasta toiseen. Likaisen veden pääsy ja jumiutuminen korvaan voi kuitenkin altistaa ikävälle kesävaivalle.

"Uimarin korvaksi" tai "kesäkorvaksi" kutsuttu tila on äkillinen korvakäytävän tulehdus, jonka syntyä voivat edesauttaa esimerkiksi korvan kaivelu ja omatoiminen puhdistus, kuuma ja kostea ilma sekä runsas uiminen vaikkapa altaassa tai porealtaassa.

Myös esimerkiksi korvatulpan aiheuttama vamma korvakäytävässä voi altistaa tulehdukselle. Äkillisen korvakäytävätulehduksen aiheuttaja on yleensä bakteeri, kertoo Terveyskirjasto.

Oireilee kipuna, korvakäytävä voi turvota

Tulehduksen tavallisin oire on nopeasti alkava kipu; se kehittyy jopa tunneissa ja voi säteillä leukaan. Korvan koskeminen tai leuan liike voi pahentaa kipua, korvakäytävä voi turvota jopa umpeen ja kipeän korvan kuulo voi heikentyä. Korvasta voi myös vuotaa näkyvää, sameaa vuotoa. Kuumetta ei yleensä tule.

Kova, nopeasti alkava korvakipu tai vuoto korvasta on aina syy käydä lääkärissä. Diagnoosi tehdään korvaan katsomalla. Tulehdusta hoidetaan lääkeliuoksella, jossa on usein sekä antibioottia että kortisonia. Koska korvakäytävä voi olla turvonnut, tipat kannattaa laittaa korvaan kyljellään maaten, sairas korva kohti kattoa.

Korvakäytävätulehdus voi olla myös krooninen. Sen vuoksi korvakäytävä voi kutista tai hilseillä. Hoitona toimivat samat liuokset kuin akuutissa tulehduksessa.

Ehjä iho on paras suoja – älä ronki korvia

Ehjä ja kuiva iho on paras suoja, ja tulehdusta voikin ehkäistä jättämällä korvat rauhaan: korvakäytävää ei saa kaivella mistään syystä tai millään välineellä. Korvat kannattaa kuivata saunan, kylpemisen ja uinnin jälkeen hellästi; apuna voi käyttää myös hiustenkuivaajaa. Uidessa voi käyttää korvatulppia, jos ne eivät ärsytä ihoa.

Jos vesi jumittaa korvassa, kokeile kallistaa päätä sivulle. Voit vetää hellästi korvalehden alaosaa ja korvanipukkaa taakse ja alaspäin. 

Katso myös: Potilas luuli kuuroutuvansa – tämän lääkäri löysi korvasta!

Lue myös:

    Uusimmat