Uiguurinaiset kertovat BBC:lle kidutuksista ja raiskauksista Kiinan vankileireillä: "Heidän tavoitteensa on tuhota kaikkien mieli"

Kiinan ihmisoikeusrikkomukset kiristävät maan ulkosuhteita – uiguurien kaltoinkohtelu on noussut puheenaiheeksi 1:35
Katso uutisjuttu viime kesältä: Kiinan ihmisoikeusrikkomukset kiristävät maan ulkosuhteita – uiguurien kaltoinkohtelu on noussut puheenaiheeksi

Uiguurinaiset Kiinan "uudelleenkoulutusleireillä" ovat joutuneet systemaattisesti raiskatuksi, seksuaalisesti häirityksi ja kidutetuksi.

Asia selviää Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastatteluista.

Riippumattomien arvioiden mukaan yli miljoona miestä ja naista on pidätettynä vankileireille. Kiinan mukaan leirin tarkoitus on "uudelleenkouluttaa" uiguureja ja muita vähemmistöjä.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Kiina on vähitellen karsinut uskonnollisia ja muita oikeuksia uiguureilta.

Uiguurit ovat Kiinan vähemmistökansa. Pääosin muslimeista koostuvaan ryhmään kuuluu noin 11 miljoonaa ihmistä. Enimmäkseen he asuvat Luoteis-Kiinassa Xinjiangissa. Alue on vasten Kazakstanin rajaa.

Sortopolitiikan isä on Kiinan johtaja Xi Jinping, joka vieraili Xianjiangissa sen jälkeen, kun uiguuriseparatistit tekivät terrori-iskun vuonna 2014.

New York Timesille vuotaneiden asiakirjojen mukaan maan johtaja ohjeisti alueen viranomaisia toimimaan "ilman armoa" uiguureja vastaan. Kiina kutsuu joukkopidätyksiä ja pakkosterilisaatiota valheiksi ja absurdeiksi väitteiksi.

Kidutettu ja raiskattu

Leirien sisältä tulevat kertomukset ovat harvassa, mutta useat entiset pidätetyt ja yksi vartija ovat kertoneet BBC:lle kokeneensa tai nähneensä todisteita järjestäytyneestä joukkoväkivaltaisuudesta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja kidutuksesta.

Yksi haastatelluista on Tursunay Ziawudun, joka vietti yhdeksän kuukautta Kiinan laajassa ja salaisessa leirijärjestelmässä Xinjiangin alueella.

Ziawudun pakeni Xinjiangista vapauttamisensa jälkeen ja on nyt Yhdysvalloissa. Hänen mukaansa naiset poistettiin selleistä "joka ilta" ja yksi tai useampi naamioitu kiinalainen mies raiskasi heidät.

Hän kertoi joutuneensa kidutetuksi ja kolme kertaa raiskatuksi. Joka kerralla raiskaamassa oli ollut kaksi tai kolme miestä.

Ziawudun kertoo, että jos hän paljastaisi kokemansa ja näkemänsä seksuaalisen hyväksikäytön laajuuden ja palaisi Xinjiangiin, häntä rangaistaisiin ankarammin.

BBC:n mukaan on mahdotonta vahvistaa naisen kertomusta täysin Kiinan rajoitusten vuoksi, mutta ainakin medialle annetut matkustusasiakirjat täsmäävät Ziawudunin kertomukseen.

"Työni oli riisua heidän vaatteensa vyötäröstä ylöspäin"

Toinen nainen, Gulzira Auelkhan, kertoo myös kammottavia asioita leiristä. Hän oli pidätettynä leirillä 18 kuukautta.

Auelkhanin mukaan hänet pakotettiin leirillä riisumaan uiguurinaisten yläosat paljaaksi ja laittamaan heidät käsirautoihin. Tämän jälkeen hän jätti naiset kiinalaismiehien armoille. Miesten poistuttua hän siivosi huoneen.

– Työni oli riisua heidän vaatteensa vyötäröstä ylöspäin ja laittaa heidät käsirautoihin, jotta he eivät voi liikuttua. Sitten jätin naiset huoneeseen ja miehet menivät sisään. Miehet olivat joitain kiinalaismiehiä ulkopuolelta tai poliisista.

Auelkhanin mukaan miehet maksoivat, jotta saivat kauneimman nuoren naisen.

BBC kysyi Auelkhanilta, oliko leirillä organisoitu raiskaussysteemi.

– Kyllä. He pakottivat minut menemään siihen huoneeseen ja pakottivat riisumaan naiset, laittamaan käsiraudat ja poistumaan huoneesta, hän vastasi.

Jotkut eivät palanneet

Ziawudunin mukaan jotkut naiset eivät palanneet, kun heidät vietiin pois selleistä. Takaisin tuotuja puolestaan uhkailtiin rangaistuksilla, jos he kertovat heille tapahtuneista asioista.

– Et voi kertoa kenellekään mitä tapahtui, voit vain maata hiljaa. Heidän tavoitteensa on tuhota kaikkien mieli, hän kuvaili.

Kiinan uiguuripolitiikan asiantuntijan Adrian Zenzin mukaan BBC on kerännyt artikkeliinsa kauhistuttavimpia todisteita, joita hän on nähnyt julmuuden alkamisen jälkeen.

– Tämä vahvistaa pahinta siitä, mitä olemme kuulleet aiemmin. Aineisto tarjoaa arvovaltaista ja yksityiskohtaista näyttöä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja kidutuksesta selvästi korkeammalla tasolla kuin olimme olettaneet, Zenz kertoo.

Suomessa asiasta uutisoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat