Uhrin tunteneet kertovat Kajaanin kohtalon yöstä: Epäillyt riehuivat ravintolassa, uhri "ei ollut mikään tappelija"

3:07

Vuonna 1964 syntynyt mies ryöstettiin ja tapettiin viime sunnuntain ja lauantain välisenä yönä. Uhri löydettiin kylätaajamaa halkovan pääkadun varresta läheltä keskustan ainoata pankkiautomaattia. Nyt paikkaa valaisevat kynttilät.

Kajaaniin kuuluvassa Otanmäen keskustassa on asukkaita noin 700, joten useimmat tuntevat siellä toisensa. Kyseinen lauantai oli Otanmäen ainoan ravintolan karaoke-ilta. Ravintola Kuksa oli tavalliseen tapaan ääriään myöten täynnä.

Uhrin ystävä Jyri oli ravintolassa samana iltana. Hän haluaa esiintyä tässä vain etunimellään vältelläkseen turhaa julkisuutta, mutta suostuu muutamien tuttaviensa kanssa MTV Uutisten haastatteluun.

– Juttelin uhrin kanssa viimeisen kerran ulkona ravintolan edessä baarin mentyä kiinni noin puoli kaksi. Puhuin hänen kanssaan pitkin iltaa ja voin sanoa, että hän oli koko illan rauhallinen eikä voi olla millään tavalla syypää tapahtuneeseen.

– Uhri oli nauttinut alkoholia kuten moni muukin kyseisenä iltana, joten arvelisin, että hän oli täysin puolustuskyvytön ryöstäjille eikä hänestä olisi ollut tappelijaksi tai vastaanpanijaksi. Teko onkin täysin väärä. Tappajat ovat täysin kunniattomia, sanoo Jyri liikuttuneesti.

Jyri kuvailee kuollutta miestä hienoksi ihmiseksi.

– Uhri oli erittäin hieno mies, joka oli rauhallinen ja mukava, ei mikään mellakoitsija tai tappelija.

Uhri pakotettiin nostamaan rahaa?

Otanmäen keskustassa rahaa voi nostaa vain yhdestä pankkiautomaatista, joka on reilun kilometrin päässä ravintolasta. 

Jyrin mukaan käteistä saa myös ravintolasta, jossa molemmat uhrit viettivät iltaa.

– Uhri ei lähtisi nostamaan rahaa kaukana sijaitsevalle pankkiautomaatille, koska hän olisi saanut käteistä ravintolasta. Hän ei uskoakseni olisi omasta tahdostaan lähtenyt automaatille, vaan hänet on pakotettu sinne. Tietojeni mukaan hän ei muutenkaan käyttänyt automaattia.

– En olisi ikinä uskonut, että näin hieno ja syytön mies lahdataan tällä tavoin, toistelee Jyri.

Jyri muistelee nähneensä uhrin puoli kahden maissa ja lähteneensä sitten kotiinsa.

– Uhrilla oli vielä silloin seuraa, mutta tietojeni mukaan hän lähti myöhemmin ravintolan edestä yksin yöllä kotiin.

Irakilaiset haastoivat riitaa ravintolassa

Uhrin kanssa samassa ravintolassa iltaa viettäneet Anu ja Heidi näkivät myös riitaisat irakilaismiehet kohtalokkaana yönä.

– He olivat todella ylimielisiä ja röyhkeitä. He suututtivat tässä terassilla puoli baaria. Terassin luona oli kauhea härdelli. Tässä oli ihan nyrkkitappeluita ja aggressiivisesti käyttäytyneet irakilaismiehet yrittävät käydä muiden päälle. Toinen miehistä repi jopa puseronsa päältään ja pullisteli muille, naiset kertovat.

– Turvapaikanhakijat ilmeisesti suuttuivat siitä, kun heidät ohjattiin ravintolasta pois, koska heiltä ei löytynyt henkilöpapereita.

Anun ystävä Heidi näki myös, kun irakilaismiehet riehuivat ulkona.

– Alkuiltana meillä oli vielä hauskaa. Näin myöhemmin, kun irakilaiset miehet riehuivat ulkona, mutta itse pysyttelin sisällä. Aiemmin turvapaikanhakijoista ei ole ollut mitään haittaa, mutta nyt haluan kaikki turvapaikanhakijat pois täältä, päättää Heidi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja