Mainos

Uhanalaisten kasvien määrä kasvaa

Uhanalaisiksi luokiteltujen kasvien määrä kasvaa Suomessa edelleen - tällä hetkellä kasveista joka viides on uhanalainen. Suomen ympäristökeskus julkaisi tänään perusteoksen, jossa esitellään kaikki Suomen uhanalaiset kasvit.

Fiskarsinmäki Espoonlahden luonnosuojelualueella tarjoaa suojan kymmenille harvinaisille kasveille. Tällaisia kasvien unelmapaikkoja on Suomessa jo runsaasti, muttei riittävästi - joka viidennen kasvin tulevaisuus on tällä hetkellä uhattuna.

Suunnitelmallinen suojelu alkaa vähitellen tuottaa tulosta. Kymmenen viime vuoden aikana yhtään kasvia ei ole hävinnyt. Silti uhanalaisten määrä on edelleen kasvanut. Uhkia on monia.

Ympäristökeskuksen tutkijan Terhi Ryttärin mukaan kaikenlainen rakentaminen, teiden rakentaminen, asutuksen leviäminen ja toisaalta maatalouskulttuurin rakennemuutos ovat näitä uhkia. Myös keräily on tiedon lisääntymisestä huolimatta yhä uhka.

Vaikka suojelualueet ja hoitosopimukset ovat kasvien suojelun perusta, ei isoja toimia aina tarvita. Jos pihanperältä löytyy harvinainen niittykasvi, elinympäristön voi turvata helposti.

- Niille riittää se, että kasvupaikka säilytetään avoimena eli sitä niitetään ehkä pari kertaa kesässä mieluummin kun ajetaan ruohonleikkurilla, kertoo Ryttäri.
(MTV3/Kirsi-Marja Peräkylä)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.