Mainos

Ugandan armeijaa ja sissejä syytetään ihmisoikeusrikoksista

Ihmisoikeusjärjestön mukaan Ugandan armeijan sotilaat ovat syyllistyneet muun muassa raiskauksiin ja siviilien surmaamiseen. Maan sissiryhmää syytetään lapsien värväämisestä sotilaiksi ja seksiorjiksi.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch syyttää sekä Ugandan hallitusta että LRA-sissiryhmää ihmisoikeusrikoksista Ugandan pohjoisosassa. Järjestö vaatii Kansainvälistä rikostuomioistuinta (ICC) tutkimaan asian perin pohjin.

HRW:n tuoreen raportin mukaan Ugandan armeijan sotilaat ovat syyllistyneet "kurittomuuteen", mikä on johtanut ihmisoikeusloukkauksiin kuten raiskauksiin, pahoinpitelyihin ja siviilien surmaamiseen hallituksen leireillä. Presidentti Yoweri Musevenin hallitus on järjestön mukaan vain katsonut vierestä saamatta sotilaita kuriin.

Herran vastarinta-armeija -niminen ryhmä (LRA) ja Ugandan hallitus ovat taistelleet maan pohjoisosassa parin vuosikymmenen ajan. Konflikti on vaatinut kymmenientuhansien ihmisten hengen.

Pohjoisen asukkaat ovat jääneet eristyksiin muusta maasta. He ovat joutuneet taistelujen pelossa pakenemaan kodeistaan hallituksen leireille, missä he ovat riippuvaisia hätäavusta.

Vaikea ja unohdettu kriisi

YK on kuvannut tilannetta Pohjois-Ugandassa yhdeksi pahimmista humanitaarisista kriiseistä maailmassa. Samalla se on yksi vähiten tunnetuista kriiseistä.

LRA pyrkii kaatamaan Musevenin hallituksen ja omien sanojensa mukaan korvaamaan sen Raamatun kymmeneen käskyyn perustuvalla hallituksella. Sissiryhmän toimintatapoihin ovat kuuluneet siviilien sieppaukset ja lapsien värvääminen sotilaiksi ja seksiorjiksi.

Human Rights Watchin mukaan on ironista, että Uganda on pyytänyt Kansainvälistä rikostuomioistuinta tutkimaan sissien tekemät rikokset, vaikka Ugandan hallituksen omat joukot ovat osa ongelmaa. Järjestö vaatiikin, että ICC samalla selvittää myös hallituksen joukkojen siviilejä vastaan tekemät rikokset.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.