Mainos

Udai Husseinille veret seisauttava vaalivoitto

Irakin presidentin Saddam Husseinin vanhin poika Udai Hussein on valittu ylivoimaisella äänivyöryllä maan parlamenttiin, kertoi viikkolehti al-Ittihad tänään. Udai sai maan pääkaupungin Bagdadin luoteispuolella sijaitsevassa vaalipiirissään annetusta 279 066 äänestä 99,99 prosenttia, joissakin äänestyspaikoissa jopa sata, kertoi al-Ittihad.

Udai Hussein

Tulos oli lehden mukaan odotettu. Eilen järjestetyissä vaaleissa oli 9,2 miljoonaa äänioikeutettua. Udain vaalivoitto ennakoi sitä, että Saddamin vanhimmasta pojasta tulee uuden parlamentin puhemies ja entistä tärkeämpi tekijä Irakin politiikassa. Parlamentin puhemies on Irakissa seuraava pääministeristä, jonka postia pitää nykyään hallussaan presidentti Saddam. Puhemies osallistuu myös vallankumousneuvoston kokouksiin, joka on Irakin korkein päättävä elin. Vaalitulos vahvistaa näkemyksiä, joiden mukaan Udaista on tulossa isänsä manttelinperijä.

Udai on myös tärkeä tekijä Irakin viestintämaailmassa: hän omistaa maan tärkeimmän päivälehden Babilin, useita viikkolehtiä sekä suositun al-Shebab (eli Nuoriso) -tv-kanavan. Satelliittiantennien, -puhelimien ja tietokonemodeemien käyttö on Irakissa rajoitettua eikä ulkomaisia lehtiä saa lukea vapaasti. Ilman Udain omistamien viestimien ulkomaantarjontaa irakilaiset olivat käytännössä täysin pimennossa muun maailman tapahtumilta.

"Vaalit olivat irvokas huvinäytelmä"

Irakin kommunistisen puolueen mukaan parlamenttivaalit eivät olleet muuta kuin "irvokas huvinäytelmä". -Lukuisat irakilaiset vietiin väkisin uurnille, sanottiin Lontooseen päivätyssä tiedonannossa. Sen mukaan parlamentin ainoa tehtävä on vahvistaa Saddam Husseinin käskyt.
-(Irakin hallitukset) yrittävät turhaan naamioida yksinvaltiuden demokratian kaapuun, totesivat kommunistit.

Parlamenttiehdokkaiden on Irakin lain mukaan "uskottava vuoden 1968 vallankumoukseen". Tuolloin Baath-puolue kaappasi verettömästi vallan Irakissa.
(STT-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.