Mainos

Tyytymättömyys Bushiin kasvaa

Amerikkalaisten tyytymättömyys presidentti Bushin harjoittamaa politiikkaa kohtaan kasvaa. Ulkoministeri Powell myöntää, että hän ei ehkä olisi kannattanut hyökkäystä Irakiin, jos olisi tiennyt, ettei maassa ole joukkotuhoaseita.

Amerikkalaisten tyytymättömyys presidentti George W. Bushin Irakin-politiikkaan on kasvanut edelleen. USA Today -lehden ja uutiskanava CNN:n kyselyn mukaan Bush saa kansalta myös kritiikkiä ulkomaan politiikasta sekä taloudenhoidosta.

Kyselyn mukaan 49 prosenttia kansasta on ylipäätään tyytyväinen Bushin toimiin presidenttinä, mutta 48 prosenttia ei. Noin 53 prosenttia vastaajista ilmoitti vastustavansa presidentin Irakin-politiikkaa ja 46 prosenttia kannattavansa.

Kysely tehtiin kuun vaihteessa juuri sen jälkeen, kun Yhdysvaltain pääasetarkastaja erosi ja ilmoitti, ettei Irakissa hänen tietojensa mukaan ole joukkotuhoaseita. Tammikuun alussa tehdyssä vastaavassa kyselyssä 60 prosenttia tuki Bushin toimia presidenttinä. Noin 61 prosenttia kansasta tuki tuolloin vielä Bushin Irakin-politiikkaa.

Powell olisi epäröinyt sotaa ilman asetietoja

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell myöntää Washington Postin julkaisemassa haastattelussa, että hän ei ehkä olisi kannattanut Yhdysvaltain hyökkäystä Irakiin, jos hän olisi tiennyt, ettei maassa ole joukkotuhoaseita.

Kun Powellilta kysyttiin, olisiko hän kannattanut hyökkäystä jos olisi tiennyt, ettei Irakilla ole kiellettyjä aseita, ulkoministeri vastasi:
-En tiedä. Oletus asevarastoista oli se lopullinen pieni palanen, joka teki vaarasta selvän ja todellisen seudulle ja koko maailmalle. Asevarastojen puuttuminen muuttaa poliittisia laskelmia; se muuttaa niistä saatavia vastauksia, Powell pohti.

Ulkoministeri kuitenkin muistutti, että vaikka joukkotuhoaseita ei olisi, Irakin syrjäytetty johtaja Saddam Hussein kuitenkin halusi niitä. Powell muistutti myös, että Saddam oli koko ajan säilyttänyt kyvyn valmistaa tällaisia aseita:

Presidentti Bush määräsi eilen aloittamaan riippumattoman tutkimuksen niistä syistä, jotka johtivat väärien tiedustelutietojen antamiseen Irakin joukkotuhoaseista. Yhdysvaltain hallinto on johtunut kovan painostuksen kohteeksi sen jälkeen kun Irakista joukkotuhoaseita etsineen amerikkalaisryhmän entinen johtaja David Kay sanoi viime viikolla, että Irakista tuskin tullaan löytämään kiellettyjä aseita.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja