Tyttöystävä teki abortin – vauvan halunnut amerikkalaismies haastoi klinikan oikeuteen: "Kukaan ei ole koskaan tehnyt tätä"

7:21
Abortti politiikan välineenä. Aiheesta keskusteli Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä Huomenta Suomessa viime vuonna.

Amerikkalaismiehen asianajaja haastoi aborttiklinikan oikeuteen, sillä klinikka teki miehen ex-naiselle abortin miehen toiveiden vastaisesti. Tapaus on ainut laatuaan ja se on herättänyt kärkästä keskustelua sosiaalisessa mediassa. 

Ryan Magers, 21, kertoo ex-tyttöystävänsä tehneen abortin Alabaman naistenklinikalla helmikuussa 2017. Ryan, joka oli tapahtuma-aikaan 19–vuotias, pyysi tuolloin 16–vuotiaalta tyttöystävältään, ettei tämä tekisi aborttia. Tyttöystävä teki abortin kielloista huolimatta.

Nainen – tai tässä tapauksessa pikemminkin teini-ikäinen tyttö – oli abortin tekohetkellä kuudennella viikolla raskaana. Sikiö oli tuossa ajassa ehtinyt kasvaa noin herneen kokoiseksi.

Asianajajan mukaan raskaus oli alun perin vahinko, josta Ryan otti syyt niskoilleen. Nuori mies oli pian lämmennyt ajatukselle isyydestä ja alkoikin tehdä töissä tuplavuoroja turvatakseen tulevan lapsensa tulevaisuuden.

Tapaus on ensimmäinen laatuaan – sikiöstäkö oikeuskelpoinen henkilö?

Alabaman tuomioistuin ja tuomari sallivat miehen haasteen, sillä tuomari katsoi, että miehen ex-tyttöystävä päätti raskauden ilman miehen suostumusta.

Sikiö nimettiin Baby Roeksi, joka toimii kantajana oikeudenkäynnissä. Tapaus on ensimmäinen laatuaan, sillä ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen historiassa lautakunta tunnusti abortoidun sikiön oikeuskelpoiseksi henkilöksi.

– Totuus on, ettei kukaan ole koskaan tehnyt tätä. Kysymys kuuluukin: miksi ei, asianajaja Brent Helms kertoo Fox Newsille.

– Nainen voi mennä ja tehdä abortin, mutta mikään ei suojele syntymättömän lapsen isää, asianajaja jatkaa turhautuneena.

Korkein oikeus hylkäsi hakemuksen

Tuomioistuimen viimeviikkoisista dokumenteista käy ilmi, että Ryan Magers väittää rukoilleensa ex-tyttöystäväänsä jatkamaan raskautta ja synnyttämään lapsen. Tämä kieltäytyi ja päätti lopettaa raskauden lääketieteellisellä raskaudenkeskeytyksellä. Ex-tyttöystävä otti kaksi pilleriä, jotka sisältävät mifepristonia ja misoprostolia, jotka saavat kohdun supistelemaan ja käynnistävät ennenaikaisen synnytyksen.

Korkein oikeus hylkäsi hakemuksen, jonka mukaan sikiö olisi ihminen. Kielteisestä päätöksestä huolimatta kolme osavaltiota päätyi äänestämään siitä, onko sikiö ihminen ja siten oikeuskelpoinen henkilö vai ei.

Äänestäjät Coloradossa ja Mississippissä hylkäsivät koko ajatuksen, mutta Alabaman äänestäjät olivat toista mieltä ja pitivät sikiötä henkilönä, jolla on oikeuksia. 

Keskustelua puolesta ja vastaan

Asianajaja haluaa saattaa kaikki tapauksessa mukana olleet henkilöt ja tahot vastuuseen – aborttiklinikan ja pillerivalmistajan mukaan lukien. Sen lisäksi, että asianajaja pyrkii saamaan rahallisia korvauksia, hän toivoo tapauksen lisäävän isien oikeuksia paikoissa, joissa naiset tekevät abortteja Alabamassa.

– Teen tämän niiden miesten, jotka oikeasti haluavat lapsen, puolesta. Uskon, että jokainen hedelmöittynyt munasolu on vauva, joka ansaitsee elää, asianajaja Helms sanoo Fox Newsille.

Oikeusjuttu on herättänyt valtavasti keskustelua sekä puolesta että vastaan. Twitterissä tapausta on kuvailtu todella vaaralliseksi tapaukseksi, jonka pelätään toistuvan. Tapauksella uskotaan olleen tarkoitus heikentää naisten oikeuksia.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Toiset sanovat oikeustapauksen olevan laiton ja idioottimainen.

– Tällainen Yhdysvallat on vuonna 2019: mies JA sikiö haastavat aborttiklinikan oikeuteen. Entä nainen sitten? Kun sikiöstä tulee henkilö Alabaman lain mukaan ihminen, naisesta tulee kävelevä keskoskaappi, jolla on vähemmän oikeuksia kuin sikiöllä ja miehellä, feministi Mona Eltahawy twiittasi.

Aborttivastainen Twitter-käyttäjä, Hannah Ford, taas on sitä mieltä, että lapselta riistettiin julmasti elämä, eikä sikiöllä ollut mahdollisuutta puolustautua.

Ryanin asianajajan mukaan tapaus mahdollisesti aloittaa oikeudellisen ennakkotapauksen, joka johtaa abortin kieltämiseen Alabamassa. Lakiasiantuntijat eivät kuitenkaan ole asiasta yhtä varmoja. Lucinda Finley  Buffalon yliopistosta kertoi The Cutille, että abortin tulisi olla lainvastainen teko, jotta kielto onnistuisi.

– On eri asia, jos kolmas osapuoli pakottaa naisen aborttiin tämän tahdon vastaisesti. Tässä tapauksessa klinikka, joka suoritti abortin naisen omasta tahdosta, ei tehnyt mitään väärää, Finley sanoo.

Lähteet: Fox News, VT

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja