Mainos

Abortti tehdään usein uudestaan samalle naiselle – Kätilö: "Ei niinkään nuoria vaan kolmeakymppiä läheneviä"

1:58

Viime vuonna useampi kuin joka kolmas raskaudenkeskeytyksistä tehtiin naisille, joille oli tehty abortti jo aiemmin. Alle 20-vuotiaiden keskeytykset ovat viime vuosina vähentyneet merkittävästi.

Helsingin Kätilöopiston naistentautien poliklinikka toimii vielä helmikuuhun saakka vanhoissa tiloissa. Vastaanotto on auki viitenä päivänä viikossa ja jokaiselle päivälle on varattu aika noin 12 raskaudenkeskeytystä varten. Toistuvien keskeytysten osuuden kasvu näkyy täälläkin.

– Kyllä se näkyy ja enenevässä määrin. Ei niinkään nuoria, vaan kolmeakymppiä läheneviä, kertoo kätilö Sanna Uusimäki.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoissuunnittelija Anna Heino kertoo, että melkein 40 prosentilla naisista, joille tehtiin viime vuonna abortti, se oli jo toinen raskaudenkeskeytys.

– Tässä ei ole kuitenkaan katsottu aikaväliä eli mukana voi olla nainen, jolle tehtiin raskaudenkeskeytys kaksikymmentä vuotta sitten tai edellisenä vuonna, Heino kertoo.

8 prosentille naisista oli tehty aikaisempi raskaudenkeskeytys viime vuonna tai sitä edeltävänä vuonna.

Nuorten abortit vähentyneet reippaasti

Aborttien koko­naisluku on las­kenut vii­meisten 10 vuo­den ai­kana.

Siitä saadaan kiittää etenkin alle 20-vuotiaiden joukkoa. Tässä ikäryhmässä keskeytysten määrä on laskenut huomattavasti.

– Yksi syy on varmasti se, että terveystieto on pakollinen oppiaine. Monet kunnat tarjoavat myös kokonaan ilmaista ehkäisyä tai osittain ilmaista ehkäisyä nuorille, Anna Heino sanoo.

Kierukka suosituksena

Suomalaistutkimuksen mukaan kierukkaehkäisy vähentää tehokkaasti uusia raskaudenkeskeytyksiä.

– Kierukkaa suositellaan tehostetusti naisille, joille se sopii. Näin ehkäistään toistuvia keskeytyksiä. Kierukka on siinä mielessä helppo, että siinä ei tarvitse muistaa mitään, vaan se hoituu omalla painollaan, Anna Heino sanoo.  

– Se on ehdottomasti näin ja se on pitkäaikainen ehkäisymenetelmä. Mikäli haluaa raskautua, se on helppo poistaa, Sanna Uusimäki lisää.

Suomessa tehtiin viime vuonna noin 9500 raskaudenkeskeytystä. Luku on pienin Pohjoismaissa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.