Kun naiselta kielletään abortti – tutkimus selvitti, mitä mielenterveydelle tapahtuu

Abortti herättää voimakkaita mielipiteitä ihmisissä. Amerikkalaistutkimus selvitti, miten abortti oikeasti vaikuttaa naisen elämään.

Kalifornian yliopiston tuore tutkimus Turnaway Study (suom. Käänteentekevä tutkimus) seurasi lähes tuhatta amerikkalaisnaista, jotka tekivät tai halusivat tehdä abortin, mutta eivät sitä saaneet. Tutkittavien naisten raskaus sijoittui vuosille 2008–2010 ja heitä seurattiin puolivuosittain aina viime kuukausiin saakka.

Tutkittavat naiset jaettiin kolmeen ryhmään: heihin, jotka tekivät abortin ensimmäisellä kolmanneksellaan, heihin, jotka tekivät abortin myöhemmin kuin ensimmäisellä kolmanneksellaan sekä heihin, joilta abortti evättiin.

Aborttia ei tehdä yleensä esimerkiksi silloin, jos raskaus on liian pitkällä tai raskaana olevalla naisella on riski komplikaatioihin ylipainon tai muiden terveydellisten syiden takia.

Tällaisia asioita tutkituista naisista selvisi.

He kärsivät ahdistuksesta saatuaan kielteisen päätöksen abortista

Jotkut abortin vastustajat argumentoivat, että abortti aiheuttaa traumoja – varsinkin, jos se tehdään raskauden myöhemmissä vaiheissa. Tähän ei kuitenkaan ole koskaan saatu vahvistusta. Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat eivät huomanneet eroja naisten mielenterveydessä ja siinä, missä vaiheessa raskautta abortti oli tehty.

Naiset, jotka eivät saaneet haluamaansa aborttia, kärsivät kuitenkin huomattavasti useammin ahdistuksesta kuin abortin tehneet. Oireiden eroavaisuudet kuitenkin vähenivät, mitä kauemmin aikaa tapahtumasta oli kulunut. Sekä naisten, jotka tekivät abortin että naisten, jotka eivät sitä saaneet, mielenterveyden tilassa ei ollut lopulta pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna huomattavia eroja.

Tiesitkö tätä?

Kuusi maata, joissa nainen ei saa aborttia, vaikka se pelastaisi hänen henkensä:

  • Vatikaani
  • Malta
  • El Salvador
  • Dominikaaninen tasavalta
  • Nicaragua
  • Chile

He kärsivät synnytyksen, mikä voi olla vaarallisempaa kuin abortti

Tutkimuksen mukaan synnytykseen kuoleminen on 14 kertaa todennäköisempää kuin aborttiin. Tutkimukseen osallistuneista naisista 40 prosenttia, jotka synnyttivät lapsensa, eivät pystyneet esimerkiksi kävelemään, nousemaan portaita tai tekemään arkisia askareita kymmeneen seuraavaan päivään.

Abortin tehneistä naisista sen sijaan 25 prosenttia kärsi toimenpiteen jälkeen komplikaatioista, mutta kokivat olonsa kyvyttömäksi liikkumaan normaalisti vain kolme seuraavaa päivää.

He kokevat henkistä ja fyysistä väkivaltaa raskauden jälkeen

On tutkittu, että 6–22 prosenttia aborttia hakeneista naisista kokee väkivaltaa parisuhteessaan. Moni haluaa abortin nimenomaan päästäkseen eroon väkivaltaisesta kumppanistaan, jonka ei halua kasvattavan lastaan.

Tutkimuksen mukaan abortin tehneet naiset kokivat vähemmän väkivaltaa tulevina vuosina kuin naiset, jotka synnyttivät lapsensa, koska eivät saaneet aborttia.

He jäävät väkivaltaiseen suhteeseen

Lapset pitävät yleensä vanhemmat yhdessä. Naiset, jotka tekivät abortin, pääsivät todennäköisimmin eroon väkivaltaisesta suhteestaan kuin naiset, jotka synnyttivät lapsen.

He kokevat helpotusta abortin seurauksena

Aborttia seuraavat vaihtelevat tunteet laidasta laitaan, mutta päällimmäisenä naiset kokivat helpotusta ja huojennusta tehtyään itselleen oikean päätöksen.

Useimmin tutkimukseen osallistuneet naiset perustelivat aborttiaan sillä, ettei heillä ollut varaa kasvattaa lasta, suhde lapsen isään oli huono ja että heidän täytyi hoitaa muita lapsia.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja