Tyrvään kirkon paloa tutkitaan tuhopolttona

Poliisi pitää tänä aamuna tapahtunutta Tyrvään Vanhan kirkon paloa tuhopolttona.

Arvokkaan keskiaikaisen Tyrvään Pyhän Olavin kirkon palo on tuhopoltto. Vammalassa, Kokemäenjoen töyräällä sijainnut kirkko oli rakennettu 1500-luvun alussa eikä menetyksen arvoa voi mitata rahassa.

Kirkon vakuuutusarvo oli noin kaksi miljoonaa markkaa, mikä ei kata edes juuri uusitun paanukaton arvoa. Palossa tuhoutui myös arvokasta irtaimistoa.

1400-luvulla rakennettu Pyhän Olavin kirkko oli arvokkaimpia keskiaikaisia kivikirkkojamme. Kirkon taidehistoriallisesti merkittävä sisustus oli pääosin 1700-luvulta. Tulen saaliiksi joutui mm. 1500-luvulta peräisin ollut ristiinnaulitunkuva ja poikkeuksellisen upea saarnastuoli.

Seurakuntalaiset olivat tapauksesta hyvin järkyttyneitä, sillä Vammalassa on totuttu vaalimaan vanhoja kirkkoja. Vain kolme viikkoa sitten juhlittiin tämän kirkon uutta, yli tuhannen ihmisen talkootyöllä syntynyttä paanukattoa.

Myös Vammalan toista seurakuntaa tarkastamassa ollut arkkipiispa suri menetystä.

Tutkimukset palopaikalla jatkuvat, mutta poliisi on jo varma, että kyse on törkeästyä tuhopoltosta.

Kirkko paloi kuin soihtu

Ilmoitus tulipalosta tuli Vammalan palolaitokselle aamulla kello seitsemän jälkeen kirkon naapuritalosta. Kun paloautot pääsivät paikalle, kirkko paloi kuin soihtu.

Palo aiheutti kirkon korkeissa rakenteissa voimakkaan vedon, mikä lietsoi tulta. Rikki menneistä ikkunoista palo sai hyvin ilmaa. Herkästi palava kattomateriaali lisäsi palon voimaa. Haapapaanut olivat vahvassa tervassa ja niiden alla oli eristeenä tuohta.

Poliisi tutkii paloa epäiltynä tuhotyönä, koska palolle ei ole mitään luonnollista syytä. Poliisi toivoo yleisön ilmoittavan paloon mahdollisesti liittyvistä havainnoista. Poliisi on kiinnostunut erityisesti viime yön tapahtumista.

Kansa suri kirkon luona

Tyrvään vanha kirkko oli Vammalan kuudesta kirkosta historiallisesti arvokkain. Kirkko jäi käytöstä pois jo vuonna 1855, kun Tyrvään uusi kirkko valmistui. Vanhasta kirkosta tuli eräänlainen museo, joka välttyi korjauksilta ja rakenteiden muutoksilta.

Kirkko sijaitsi maisemallisesti hallitsevalla paikalla Rautaveden rannalla. Puolen tuhannen vuoden aikana kirkosta tuli Vammalan seudun symboli ja osa paikkakunnan identiteettiä. Kirkolla on ollut myös suuri matkailullinen merkitys.

Kun paikkakuntalaiset kuulivat kirkon palosta tiedotusvälineistä, syntyi kansanvaellus. Tuhannet ihmiset vaelsivat päivän mittaan kirkon luo. Ihmiset katselivat savuavia raunioita vaiteliaina ja järkyttyneinä.

Palo masensi erityisesti kattotalkoissa mukana olleiden mieliä. Talkoisiin oli osallistunut lähes tuhat ihmistä. Heistä suuri osa oli iäkkäitä miehiä, joille talkoot antoivat mahdollisuuden näyttää käden taitojaan. Juuri valmiiksi saatu suurtyö katosi nyt yhdessä tunnissa savuna taivaalle.

Muistona kunnostustalkoista kirkon raunioiden edessä seisoi vielä tänään kyltti, joka kertoi EU-komission tukevan kirkon kunnostustyötä. Ihmiset pohtivat, voisiko EU rahoittaa myös kirkon jälleenrakentamisen. Paikkakuntalaiset arvioivat, että talkootyönä jälleenrakentaminen ei ole mahdollista.
(STT-MTV3)


Lue myös:

    Uusimmat