Työterveyslaitos: Nuorten miesten kato työelämästä huolettaa

Nuoret miesten kato työelämästä huolestuttaa tutkijoita. Tällä vuosituhannella alle 30-vuotiaiden miesten työllisyysaste on jopa laskenut. Nuoret naiset sen sijaan ovat työelämässä mukana aiempaa tiiviimmin.

- Näin suuret erot miesten ja naisten välillä on hyvin suomalainen ilmiö, sanoo professori Juhani Ilmarinen Työterveyslaitokselta.

Syitä siihen, miksi nuorukaiset eivät työelämään kiinnity, on vain arvailtu.

- Nuoret miehet menevät omilla pelisäännöillään eteenpäin. Kaveripiireissä on ehkä tullut tavaksi pitää välivuosia ja huomattu, että niinkin pärjätään. Työelämän ulkopuolelle jääneissä on myös niitä, joilla koulunkäynti ei onnistunut. Oma tilanne voi aiheuttaa pahoinvointia, eikä työtä ole innolla edes haettu, sanoo professori Juhani Ilmarinen.

Nuoret miehet saattavat olla myös ronkelimpia työpaikkojen suhteen. Heille ei ehkä kelpaa tarjolla oleva pätkätyö kaupan kassalla. Myönteinen selitys olisi, että nuoret miehet olisivat nyt aiempaa innostuneempia opiskelusta.

Naisten työllisyysaste on päinvastoin kuin miehillä kasvanut lähes kaikissa ikäryhmissä. Alle kolmekymppisille naisille kelpaavat pätkätyöt kasvavilla palvelualoilla. Naiset tekevät työtä myös opiskelun ja lastenhoidon ohella.

Keski-ikäisten työllisyys huolettaa eniten

Huolen aiheeksi on Ilmarisen mukaan noussut erityisesti myös keski-ikäisten eli 30-50-vuotiaiden työllisyys. Heillä työllisyysaste on jämähtänyt jo kymmenen prosenttia alemmalle tasolle kuin ennen lamaa.

- Tähän asti on kuviteltu, että he ovat elämänsä parhaassa vireessä, eikä heihin tarvitse kiinnittää mitään huomiota. Nyt onkin havaittu, että he ovat työelämässä ehkä jopa kovemmassa puristuksessa kuin nuoret ja seniorit.

Suomi on niittänyt kansainvälistäkin mainetta kiinnittämällä iäkkäitä ihmisiä työelämään tiiviimmin kuin muissa maissa on onnistuttu. Yli 55-vuotiaiden työllisyyden kasvuvauhti on ollut kymmenen viime vuoden aikana Euroopan nopeinta. Suomen salaisuutta käyvät edelleen kymmenet ryhmät ihmettelemässä. Kunnia tästä menee lähinnä kunnille, joissa työvoimapula on jo herättänyt arvostamaan kokemusta.

Ilmarinen ei kuitenkaan usko, että keski-ikäisten huono työllisyysaste johtuisi siitä, että vanhemmat ikäluokat olisivat jääneet tulpaksi työmarkkinoille. Ilmiö on aivan sama myös työvoimapulasta kärsivillä aloilla.

(MTV-STT)

Lue myös:

    Uusimmat