Työskenteletkö yhdessä ystäväsi kanssa? Et ole kovin tuottelias, tutkimus paljastaa

7:03
Vinkit työkaverin kehumiseen – aihe puhutti Huomenta Suomessa alkuvuodesta

Ystävänsä kanssa työskentelevät eivät ole yhtä tuotteliaita kuin muut, selviää uudesta Hongkongin yliopiston tutkimuksesta. Ystävien kanssa työskentely kuitenkin nostaa työhön sitoutumisen todennäköisyyttä.

Taloustieteen apulaisprofessori Sangyoon Park tutki työkavereiden vaikutusta tuotteliaisuuteen. Tutkimuksesta uutisoi Australian kansallinen yleisradioyhtiö ABC.

Hongkongin yliopiston tutkimuksessa testattiin joukkoa vietnamilaisia naistyöntekijöitä, joiden tehtävä oli fileerata kalaa. Työntekijöiden väliset ystävyyssuhteet kartoitettiin ennen testin aloittamista.

Tehtaalla työskenneltiin työpisteillä, joiden ympärille mahtui kerralla neljä henkilöä. Toisina päivinä työntekijät laitettiin työskentelemään ystäviensä vieressä ja toisina päivinä taas heitä vastapäätä. Loput ajasta testattavat laitettiin työskentelemään sellaisten henkilöiden kanssa, joiden kanssa he eivät olleet olleet tekemisissä.

Tulokset olivat melko suoraviivaisia

Työntekijät olivat keskimäärin kuusi prosenttia vähemmän tuotteliaita työskennellessään ystäviensä vieressä. Todennäköisenä syynä tähän on, että ystävykset harhautuivat keskustelemaan keskenään. Tuotteliaisuus ei kuitenkaan laskenut silloin, kun ystävä työskenteli pöydän toisella puolella eli testattavaa vastapäätä.

Testattaville työntekijöille maksettiin päivittäistä peruspalkkaa sekä palkkalisää, joka oli sidottu käsitellyn kalan määrään. Toisin sanoen tuotteliaisuus oli yhteydessä työntekijöiden palkkaan. Tästä huolimatta työntekijät valitsivat mieluummin työskentelyn ystäviensä vieressä.

– He näkivät ystäviensä vierellä työskentelyn sellaisena hyötynä, jota ei voi korvata taloudellisella kannustimella, Park toteaa.

Syy tähän saattaa olla, että työkavereiden kanssa työskentely helpottaa ahdistusta ja vähentää sosiaalista eristyneisyyttä. Muut tutkimukset ovat myös osoittaneet, että henkilöt, joilla on työkavereita, pysyvät samassa työpaikassa pidempään. Lisäksi heidän työtaitonsa kehittyvät ystävien opettaessa heille uusia taitoja.

Myös työntekijän tunnollisuus vaikutti tulokseen

Tuotteliaisuuden laskuun vaikutti kuitenkin myös työntekijän yksilöllinen tunnollisuus. Tunnollisten työntekijöiden tuotteliaisuus laski vähemmän, eivätkä he hakeutuneet yhtä suurella todennäköisyydellä työskentelemään ystäviensä viereen.

Park kuitenkin huomauttaa, että tulokset saattaisivat olla erilaiset, mikäli testiryhmään kuuluisi pelkkien naisten lisäksi myös miehiä tai testiryhmä koostuisi ainoastaan miehistä.

Myös se, huomioitaisiinko tuotteliaisuus työyhteisössä yksilön suoritusten vai ryhmän suoritusten perusteella, saattaisi vaikuttaa testituloksiin. 

Lähde: ABC

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja