Mainos

Työryhmät: Suomessa ei kannusteta luovuuteen

Kulttuuriministeri Tanja Karpelan toimeksiannosta työskennelleiden luovuustyöryhmien mukaan kiire, työn pakkotahtisuus ja liiallinen tehokkuuden tavoittelu ovat myrkkyä luovuudelle.

Suomalainen työelämä ja keskustelukulttuuri eivät tue luovuutta, sanovat luovuutta käsitelleiden työryhmien raportit.

Kulttuuriministeri Tanja Karpelan toimeksiannosta työskennelleet luovuusstrategian kolme työryhmää luovuttivat tänään raporttinsa Sitran yliasiamies Esko Aholle Helsingissä. Tarkoituksena on luoda hallitusohjelmaan sisältyvä koko maata koskeva luovuusstrategia. Työryhmät ovat nimeltään Luova ihminen, Luovat ympäristöt ja Luova talous.

Raporteissa korostetaan, että nykyinen työelämän kehitys on johtanut kiireeseen ja uupumukseen. Muun muassa tulosjohtaminen ei kannusta luovuuteen työpaikalla. Ihmisen luovat voimavarat eivät ole käytössä arjessa.

Samoin suomalainen keskustelukulttuuri on Luovat ympäristöt -työryhmän mukaan kehittymätöntä.

- Suomalaisilla on paljon tietoa ja ideoita, mutta ne eivät saa aina asianmukaista kohtelua, kun ne esitetään julkisesti. Keskustelu on henkilöön käyvää, virheistä ja "vääristä mielipiteistä" rankaisevaa, epäluuloista ja kyräilevää, sanoo työryhmän puheenjohtaja Pekka Sauri.

Luova talous -työryhmän mukaan luovuuden tulisi lisätä myös talouskasvua ja Suomen kilpailukykyä. Kaikki ryhmät ovat yhtä mieltä siitä, että luovuus ei etene reviirejään vartioivassa sektoroituneessa hallintorakenteessa.

Aho perää lisäksi avointa keskustelua hyvinvointiyhteiskunnan sisällöstä.

- Hyvinvointiyhteiskunnan nimissä asetetaan rajoja, jotka eivät aina ole perusteltuja, hän korostaa.

Luova ajattelu tarkoittaa vallitsevien ajattelu- ja toimintatapojen kyseenalaistamista. Työryhmän mukaan on tärkeää siirtyä nopeasti sanoista tekoihin. Strategiatyö ei saa johtaa "kehittämispuuhasteluun", jossa vanhoja asioita ja totuttuja käytäntöjä nimitetään luovuus-leimalla.

Esko Ahon johtama yhteystyöryhmä jatkaa luovuusstrategiatyötä seuraavan vuoden ajan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.