Työryhmä: Ruuhkamaksut käyttöön pääkaupunkiseudulla

Ruuhkamaksujen käyttöönotto parantaisi Helsingin seudun liikenteen toimivuutta ja liikenneturvallisuutta, arvioi asiaa selvittänyt työryhmä. Selvitys luovutettiin liikenneministeri Anu Vehviläiselle (kesk) tänään.

Raportin mukaan ruuhkamaksut nostaisivat joukkoliikenteen kilpailukykyä ja matkustajamääriä. Myös liikenteen ympäristöhaitat vähenisivät.

Tiemaksujen käyttöönottoa tulisi työryhmän mukaan kehittää osana laajaa kokonaisuutta. Siihen kuuluisi esimerkiksi panostus joukkoliikenteeseen.

Lähtökohdaksi selvitys otti sen, että ruuhkamaksua perittäisiin arkisin kello 6-18 koko Helsingin seudulla.

Vehviläinen ei tuoreeltaan ottanut selvää kantaa maksuun. Hänen kuitenkin epäili, että Helsingin ratapihan ahtaus saattaa estää lähiliikenteen lisäämisen.

- Satelliittipohjaista järjestelmää ei ole käytössä missään maassa tai alueella ruuhkamaksutarkoituksessa. Onko viisasta pyrkiä ensimmäiseksi toteuttajaksi, Vehviläinen kysyy.

Tietosuojavaltuutettu tyrmää suunnitelmat, joiden mukaan viranomaiset voisivat kerätä ruuhkamaksuja ajoneuvoon sijoitettavan gps-laitteen avulla. Työryhmän mukaan maksu on mahdollista kerätä monella eri tekniikalla.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat