Mainos

Työryhmä: HIV-tartuntojen ehkäisyyn saatava lisää varoja

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä vaatii lisää varoja HIV-tartuntojen ehkäisyyn, jotta hoitoa voitaisiin tarjota tasapuolisesti koko maassa.

Terveydenhuoltoon tarvittaisiin lisää rahaa HIV-tartuntojen ehkäisyyn ja tartuntaketjujen katkaisuun, koska nykyisin kaikkia tehokkaiksi todettuja keinoja ei ole voitu käyttää hyväksi. Esimerkiksi HIV-testiin hakeutuminen ei ole vielä kaikkialla maassa riittävän helppoa, katsoo sosiaali- ja terveysministeriön HIV-asiantuntijaryhmä.

Asiantuntijaryhmä on laatinut kansallisen HIV-strategian, jossa korostetaan kaikkien tartunnan saaneiden mahdollisuutta maksuttomaan hoitoon tasavertaisesti koko maassa. Läheskään kaikki eivät saa ajoissa tietää taudistaan ja levittävät sen vuoksi sitä edelleen.Tehostunut lääkehoito on kuitenkin lisännyt halukkuutta hakeutua testeihin, joskaan ei vielä riittävästi. Hoitoon kuuluu myös tärkeänä osana psykososiaalinen tuki.

Suomessa todetaan nykyisin uusia HIV-tartuntoja asukaslukuun nähden saman verran kuin muissa pohjoismaissa. Kaikkiaan tartuntatautirekisteriin oli maaliskuun alkuun mennessä ilmoitettu 1385 HIV-tartuntaa.
Faktaa:
-Suomessa on todettu tähän mennessä 1385 HIV-tartuntaa.
-Aids-vaiheeseen edenneitä tartuntoa on 342
-Viime vuonna uusia HIV-tartuntoja tuli ilmi 127 eli 18 vähemmän kuin edellisenä vuonna.
-Suomessa tartunnan saaneista 75 prosenttia on miehiä.
-Ruiskuhuumeisiin liittyvät tartunnat vähenivät viime vuonna 48:ään. Epidemian huippuvuonna 1999 näitä tartuntoja oli 86.
-Suomessa saadut seksitartunnat ovat yleistyneet.
-Verituotteista saatuja tartuntoja on todettu Suomessa kaikkiaan 13. Osa näistä on saatu ulkomailla. Suomessa verituotteesta on saatu tartunta viimeksi vuonna 1985
-Vuonna 2000 Suomessa oli todettu 28,2 HIV-tartuntaa miljoonaa asukasta kohden. EU-maissa vastaava luku oli 57,5, Venäjällä 404,1 ja Virossa 279,4.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.