Mainos

Työryhmä Grönlund-Nisunen valitiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi

Työryhmä Tommi Grönlund-Petteri Nisunen on valittu vuoden 1997 nuoreksi taiteilijaksi. Työryhmä saa 40 000 markan stipendin ja mahdollisuuden näyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa. Vuonna 1967 syntynyt Grönlund ja 1962 syntynyt Nisunen ovat koulutukseltaan arkkitehtejä. Kuvataideprojekteissa he ovat työskennelleet työryhmänä vuodesta 1992.

Työryhmän viimeaikaisissa töissä yhdistyy arkkitehtuuri, kuvataide ja tekniikka. Ne ovat tilallisia kokonaisuuksia muodostavia ääni- ja valoinstallaatioita. Töiden keskeisiä materiaaleja ovat teräs, alumiini, lasi ja betoni.
-Pyrimme töissämme mahdollisimman niukkaan muotokieleen tavoitteenamme riisua turhia mielleyhtymiä. Tärkeintä on keskittyä olennaiseen eli eri elementtien keskinäisiin suhteisiin ja vuorovaikutukseen, luonnehtivat taiteilijat.

Grönlund ja Nisunen haluavat korostaa töillään kulloisenkin näyttelytilan ominaisuuksia. Kuhunkin näyttelyyn suunnitellaan ja rakennetaan tarvittavat tekniset laitteet, joiden elektroniikan toteutuksesta on alusta asti huolehtinut Jari Lehtinen.

Tieteellistä kuvataidetta

Vaikka Grönlundin ja Nisusen teokset ovat eräänlaisia tutkielmia, kyse ei kuitenkaan ole tieteestä.
-Kyllä tämä kuvataidetta on. Tutkimme ilmiöitä, joista olemme itse kiinnostuneita ja kokeilemme, mitä niillä voi saada aikaan. Tekijöitä kiinnostavat sarjallisuus, rakenne ja mittakaava sekä eri ilmiöiden väliset riippuvuussuhteet.
Kokeilunhalun lisäksi heidän työskentelylleen on ominaista prosessin jatkuvuus, jossa uudet työt perustuvat usein edellisistä saatuihin kokemuksiin.

Työryhmällä on ollut näyttelyitä mm. Helsingissä, Turussa ja Raumalla sekä Pietarissa Venäläisen taiteen museon Evolution of Image -kutsunäyttelyssä ja Rotterdamissa Manifesta 1 -biennaalissa. Molemmilla on lisäksi ollut omia töitään esillä eri näyttelyissä. Varsinaisen leipänsäkin miehet ansaitsevat samassa työpaikassa neljän kollegansa kanssa perustamassaan arkkitehtitoimistossa Helsingissä.

Vuoden nuori taiteilija valittiin nyt kolmannentoista kerran. Tämän vuoden nuori taiteilija on kuvataiteilija Kaisu Koivisto. Valtakunnallisen Vuoden nuori taiteilija -tapahtuman toimeenpanijoina ovat Tampereen kaupunki, Tampereen taidemuseo, Tampereen taideyhdistys, Suomen taiteilijaseura ja Tampereen taiteilijaseura. Tapahtuman tarkoituksena on tuoda esiin nuoria taiteilijoita, jotka tuovat uusia aaltoja suomalaiseen kuvataiteeseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.