Mainos

Työryhmä esittää parannuksia perhevapaisiin

Perhevapaisiin esitetään useita parannuksia. Hallituksen on määrä laatia asiasta lakiesitys eduskunnalle pikaisesti.

Työssä käyvien vanhempien lastenhoitoa koskeviin etuuksiin on tulossa parannuksia. Asiaa selvittänyt työryhmä esittää muutoksia muun muassa etävanhemman, adoptiovanhemman sekä vammaisen ja pitkäaikaissairaan lapsen vanhemman perhevapaaoikeuksiin.

Niinikään yksin- ja yhteishuoltajien, sijaisvanhempien, rekisteröidyssä parisuhteessa elävien sekä yrittäjävanhempien asemaa halutaan kohentaa.

Myös ns. isäkuukauden pituutta halutaan lisätä. Lapsen kanssa eri taloudessa asuvalla isälle toivotaan oikeutta hoitaa alle 10-vuotiasta lasta.

Työryhmä esittää myös selvitettäväksi, voidaanko lapsen vanhemman samaa sukupuolta olevaa puolisolle myöntää vanhempainraha.

Hallituksen on määrä laatia lakiesitys eduskunnalle pikaisesti.

Perhevapaauudistukset saivat kannatusta

Työmarkkinajärjestöt ottivat tyytyväisinä vastaan ehdotukset perhevapaajärjestelmien uudistamiseksi. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK kannatti pyrkimystä lisätä isien perhevapaiden käyttöä, koska se lisäisi tasa-arvoa ja tasaisi perhevapaiden kustannuksia nais- ja miesvaltaisilla aloilla.

Myös Elinkeinoelämän keskusliitto piti työryhmän ehdotuksia lähtökohtaisesti kannatettavina, mutta muistutti, että perhevapaiden joustavuutta lisättäessä on otettava huomioon myös yrityksen toimintaedellytykset.

EK kannatti kuitenkin ehdotuksia vammaisten ja pitkäaikaisesti sairaiden lasten vanhempien sekä adoptiovanhempien aseman parantamiseksi.

STTK vaati puolestaan selvittämään, miten mahdollistetaan eri taloudessa asuvan vanhemman oikeus jäädä tilapäiselle hoitovapaalle. Lisäksi STTK haluaisi selvityttää mahdollisuudet isille kiintiöityyn pidempään vanhempainvapaajaksoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.