Työryhmä: Eläinlääketieteellisen paikkamääriä lisättävä

Opetusministeriön työryhmän mielestä eläinlääkäripulaan olisi puututtava lisäämällä opiskelupaikkoja. Vuosikurssia kohden opiskelupaikkoja sopisi olla nykyisen noin 50 paikan sijaan 60-65. Lisäksi ETA-alueen ulkopuolella opiskelleita varten pitäisi perustaa lisäopintokokonaisuus, mikä toisi heille kelpoisuuden toimia Suomessa.

Työryhmä perusteli ehdotuksia sillä, että alan työmäärä on selvästi noussut EU-jäsenyyden myötä. Se on johtanut siihen, että sijaisia on ollut vaikea saada jopa yksityissektorilla. Lisäksi kasvava eläköityminen lisää kuntien vaikeuksia palkata päteviä eläinlääkäreitä.

Työryhmä yhtyi kansainvälisen arviointiryhmän näkemykseen myös siinä, että eläinlääketieteen koulutus on Suomessa kuormittunut. Opetusta tulisi uusia ainakin uusia niin, että opintoviikot jakautuisivat tasaisemmin joka lukuvuodelle. Ajallisesti eläinlääkärin ammattiin johtavan koulutuksen pitäisi jatkossa kestää vähintään viisi ja puoli vuotta, työryhmä summasi.

"Yliopiston sisäinen asia"

Työryhmä jätti mietintönsä opetusministeri Maija Raskille (sd.) tänään. Ministeri suhtautui opiskelupaikkojen lisäämiseen nihkeästi.

- Hallituksen painopisteenä on ollut yleisen terveydenhuollon koulutuksen turvaaminen, joten eläinlääkäripaikkojen määrä on Helsingin sisäinen asia. Eläinlääkärikoulutus ei ole halpaa, jo kymmenenkin opiskelupaikan lisääminen tulisi melko kalliiksi, Rask sanoi luovutustilaisuudessa.

Eläinlääketieteellisen tutkinnon kokonaishinta on arviolta 106 000 euroa, kun esimerkiksi lääketieteellisen tutkinnon kustannus on 86 000 euroa ja oikeustieteellisen tutkinnon alle 11 000.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat