Työntekijät: Pitkän sairastamisen jälkeen paluu töihin voi olla kivuliasta

Pitkän sairausloman jälkeen työmaalle paluu on usein hankalaa. Työntekijät kokevat, etteivät he saa riittävästi tukea esimiehiltään työhönpaluussa.

Käytännössä tämä ilmenee esimerkiksi esimiehen epäasiallisena käytöksenä tai haluttomuutena etsiä ratkaisuja, joiden avulla työskentely voisi jatkua. Tiedot käyvät ilmi Kevan ammatillista kuntoutusta koskevasta haastattelututkimuksesta, jossa työntekijät ovat saaneet purkaa kokemuksiaan nimettömästi.

Pitkän sairausloman jälkeen työntekijä saattaakin kokea jääneensä yksin. Tutkimuksen perusteella yhteydenpito työntekijään sairausloman aikana tukisi työhönpaluuta, mutta yhteyttä ei kuitenkaan pidetä.

Työnantaja voi kyynistyä vajaakuntoisiin

Työnantajan silmissä haasteellisinta on pitkään poissa olleen työntekijän sijoittaminen työyhteisöön. Pitkään sairastanut on usein iäkäs ja hänellä on vähän koulutustaustaa. Muun muassa iän vuoksi hänen uudelleenkouluttamistaan ei kuitenkaan nähdä tarkoituksenmukaisena.

Julkisella puolella osa-aikaisesti töihin palaavan työllistämistä hankaloittavat puolestaan kustannus- ja tehokkuusvaatimukset, selviää tutkimusaineistosta.

– Olen itsekin havainnut tietynlaista kyynistymistä esimiesten taholta. Useimmin tällaisissa tilanteissa selittävänä tekijänä on ollut se, että samalla esimiehellä on yksikössään useita vajaakuntoisia ja heidän työtehtäviensä ja työaikojen järjestely kuormittaa entisestään kuormittunutta esimiestä.

– Kyse ei ole pahasta tahdosta, vaan mahdottomaksi koetusta tehtävästä, kuvailee eräs haastattelututkimukseen vastanneista.

Lue myös:

    Uusimmat