Työntekijäjärjestöt esittävät ehtoja tupon jatkomahdollisuuksista

Työntekijäjärjestöt esittävät ehtojaan keskeytyneiden tupo-neuvotteluiden jatkamiselle.

Kaikki palkansaajakeskusjärjestöt ovat valmiita jatkamaan tuloneuvotteluja, mutta peräävät työnantajia liikkumaan poteroistaan. Eniten usko tupoon näyttää horjuneen STTK:ssa, jossa useat liitot ovat jo valmiita liittokierrokselle. SAK:ssa ja Akavassa tupoyritystä puollettiin yksimielisesti.

Järjestöjen hallitukset listasivat tänään vaatimuksensa, joihin on löydyttävä ratkaisut ennen neuvottelutuloksen syntymistä. Kaikki pitivät kiinni neuvottelut viikonloppuna jumiuttaneista vaatimuksistaan, mm. työsuhdeturvan ja henkilöstön edustajien aseman parantamisesta.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen epäili kokouksen jälkeen useaankin kertaan, onko työnantajilla oikeasti halua tulosopimukseen.

-Vai laskevatko he sen varaan, että talvella syntyvä liittokierros olisi heille jotenkin helpompi, edullisempi ja kansantalouden kannalta fiksumpi?

Sekä teollisuuden ja työnantajain TT että Palvelutyönantajat vakuuttivat pyrkivänsä tosissaan tulopoliittiseen ratkaisuun.

-Ne asiat jotka ovat pöydällä, niin niistä neuvotellaan. Tässä tilanteessa kannattaa keskittyä siihen, että katsotaan, onko tässä avattavissa solmuja, johtaja Seppo Riski TT:stä kehotti.

PT:n toimitusjohtajan Arto Ojalan mukaan pallon voi myös heittää takaisin palkansaajapuolelle: neuvotteluhanke on yhteinen.

Sunnuntaina keskeytyneitä tuloneuvotteluja jatketaan huomenna. Sekä ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n että toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n hallitukset on kutsuttu koolle torstai-illaksi, korkeasti koulutettujen Akavan hallitus ja PT:n työvaliokunta kokoontuvat tarvittaessa. TT:n työvaliokunta on mahdollisesti jo keskiviikkoiltana. Selvänä pidetään, että maan hallituksen aikataulun vuoksi aikaa on enää yhteen yritykseen.

"Herrat kyllä saa, mutta työntekijät ei"

Ihalainen varoitti, etteivät työnantajat pääse eroon työsuhdeturva-asiasta, vaikka tupo vaihtuisi liittokierrokseksi.

-Jos pitäisi edes vähän lisätä niiden turvaa, jotka tekevät yrityksen tuloksen, niin siihen sanotaan ei. Mutta ei olla köyhiä eikä olla kipeitä, kun jaetaan osinkoja, optioita, bonuksia ja kultaisia kädenpuristuksia johtajille. Tässä on kysymys tavallisten palkansaajien kultaisesta kädenpuristuksesta. Herrat kyllä saa, mutta työntekijät ei, SAK:n ykkösmies vuodatti sydämistyneenä.

Ihalaiselta kysyttiin myös, onko SAK valmis kaatamaan tupon tähän kiistaan.

-Me emme hallinnoissa lyö semmoisia kynnyksiä, että tästä ei voi neuvotella(...) Mutta ihmisten työsuhdeturvan täytyy tämän ratkaisun myötä parantua. Ratkaisussa on joka tapauksessa oltava työnantajalle myös rahallinen pakote. Tunteisiin vetoava linja jatkui SAK:n tiedotteessa, jossa työsuhdeturvan parantamista perusteltiin mm. Turun Sinapin siirtoaikeilla pois Suomesta.

Ei pelkkää raharatkaisua

STTK siis ilmoitti valmistautuvansa liittokierrokseen, ellei edistystä keskeisimmissä asioissa saavuteta. Eniten näitä haluja löytyi teollisuuden ja yksityisten palvelualojen liitoista. Irtisanomissuojan parantaminen on puheenjohtaja Mikko Mäenpään (sd.) mukaan kynnyskysymys. Keskitetyn sopimuksen tavoitteleminen pelkkänä raharatkaisuna on turhaa.

-Kyllä tunnelma sen kaltainen on, että jos ei torstai-iltana ratkaisua ole näköpiirissä, niin sitten vain todetaan, että tällä kertaa oli liittokierroksen aika.

Hän korosti, että työnantajapuoli ei voi enää neuvotella ilmoittamalla, että näistä asioista ei neuvotella. Palkansaajapuolella on valmiutta lisätä paikallisen sopimisen mahdollisuuksia, mikä helpottaisi ratkaisun löytymistä mm. luottamushenkilöiden asemaa koskevassa kiistassa.

Akava uhosi, että palkkaratkaisun on selvästi poikettava aiemmista tupoista, joissa koulutetut ovat aina jääneet jälkeen. Siihen ollaan jo myönnytty, että järjestön ajama prosentuaalinen ns. pottimalli ei toteudu.

-Tuskinpa siellä pottimalli menee, mutta eipä siellä mene (SAK:n ajama) euromallikaan läpi, julkisen sektorin akavalaisten Akava-JS:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi (sit.) muotoili.

Puheenjohtaja Risto Piekan (kok.) mukaan hallituksen on tuettava sopimusta huomattavalla, kaikkia palkansaajia koskevalla veronalennuksella. Myös kuntasektorin palkkaohjelmasta on sovittava.

SAK:n keskeisiin vaatimuksiin kuuluvat lisäksi työaikajärjestelyt, erityisesti vähimmäistyöaika, ja ulkomaisten työntekijöiden työehtojen valvonta. STTK ja Akava vaativat molemmat ratkaisuja työaikapankista. STTK:n listalla ovat myös tulos- ja voittopalkkioiden pelisäännöt ja naispalkkaerä.

(MTV3-STT)

Katso myös Matti Simulan juttu aiheesta
(Seitsemän uutiset 11.11.2002).

Työnantajat vakuuttavat pyrkivänsä aidosti tupo-sopuun. Ratkaisua etsitään torstaihin mennessä.
Katso Matti Simulan juttu aiheesta

(Yhdeksän uutiset 11.11.2002).

Lue myös:

    Uusimmat