Työmarkkinoiden keskusjärjestöt suosittavat työn jakamista

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat vihdoin saaneet valmiiksi yhteisen suosituksen työn jakamisesta. Järjestöt suosittelevat ala- ja yrityskohtaisia neuvotteluja, jotta työaikakokeiluja voitaisiin aloittaa jo kuluvan sopimuskauden aikana.

Keskusjärjestöt tunnustavat lähtökohdaksi, että työaikakokeiluilla ei pyritä työajan yleiseen lyhentämiseen. Ne hyväksyvät myös, että työajan muuttuessa palkkauksen perusteet on arvioitava uudelleen.

Teollisuuden ja työnantajain keskusliitto TT, Palvelutyönantajat sekä ammattiliitojen keskusjärjestö SAK, toimihenkilökeskusjärjestö STTK ja Akava allekirjoittivat suosituksen tänään. Sen antamisesta ja perusperiaatteista sovittiin jo toukokuun lopulla, kun järjestöt neuvottelivat hallituksen kanssa työllisyyttä edistävistä toimista.

Keskusjärjestöt korostavat suosituksessaan, että kokeilujen tarkoituksena on parantaa työllisyyttä ja kilpailukykyä sekä löytää sellaisia uusia työaikaratkaisuja, joista on hyötyä sekä yritykselle että sen henkilöstölle. Järjestöt pitävät myös tärkeänä, että osapuolet jakavat työpaikoilla tietoa vuorotteluvapaasta. Sen käytössä ilmenneet epäkohdat tulee selvittää ja poistaa, järjestöt huomauttavat.

Merkitystä vähätelty

Palkansaajapuolella on kesän aikana vähätelty työnjakosuosituksen merkitystä. Ay-johtajat ovat korostaneet, että kokeilut ratkaistaan viime kädessä työpaikoilla eikä siinä keskusjärjestöjen suositus paljon paina. Toisaalta on tunnustettu, että suositus voi ainakin jossain määrin innostaa kokeiluihin.

SAK on päättänyt, että se nostaa työn jakamisen laajemmassa mielessä seuraavan eli runsaan vuoden kuluttua alkavan työmarkkinakierroksen asialistalle. SAK tavoittelee silloin laajempaa sopimusta työn jakamisesta.

Työministeri Liisa Jaakonsaari (sd.) on puolestaan kiirehtinyt ratkaisuja. Hänen mielestään paineita ei pidä kasata seuraavaan työmarkkinaratkaisuun.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat