Työmarkkinajärjestöt ja keskuspankit yhdessä

Yritysten kansainvälistymisen myötä työmarkkinajärjestöt harjoittavat yhteistyötä pikemminkin Euroopan keskuspankin kuin maan hallituksen kanssa. Näin arvioi professori Raimo Väyrynen, joka esitteli talousneuvostolle näkemyksiään kansainvälistymisestä.

-Valuutan kiinteät vaihtokurssit ja keskuspankin itsenäisyys painavat työmarkkinajärjestöjä hajautettuun, joko sektori- tai yrityskohtaiseen suuntaan, koska joustoja ei voida enää hoitaa rahapolitiikan keinoin, Väyrynen totesi. Notre Damen yliopistolla työskentelevä Väyrynen korosti, että tutkimusten mukaan yritysten ja talouksien kansainvälistyminen ei OECD-maissa ole heikentänyt ay-liikkeen asemaa, mutta se on supistanut hallitusten tulopoliittisia panoksia.

Väyrynen otti esille myös tulopoliittiset ratkaisut. Hänen mukaansa kansainvälistymisen myötä puhtaiden keskitettyjen työmarkkinamallien on väistyttävä ja annettava tilaa joustavammille järjestelyille. Mutta ei kovin yksioikoisesti, sillä heikkoihin työmarkkinajärjestöihin perustuvat markkinamallit eivät ole yhteiskunnalle parhaita mahdollisia. -Siksi keskeiseksi haasteeksi nousee se, kuinka keskitetty neuvottelujärjestelmä ja työmarkkinoiden suurempi joustavuus voidaan yhdistää toisiinsa, Väyrynen totesi. Käytännön esimerkit Väyrysen mukaan osoittavat, että keskitetyssäkin järjestelmässä on mahdollista toteuttaa ala- ja yrityskohtaisia joustoja. -Olisi kuitenkin paikallaan yrittää luoda näiden kahden tavoitteen yhdistämiselle nykyistä selkeämmät tavoitteet ja pelisäännöt poliittisen kädenväännön sijasta, hän sanoi.

EU:ssa huomio yrityksiin ja toimialoihin maiden sijasta

Väyrynen tyrmäsi väitteen, että maailma olisi muuttumassa kolminapaiseksi järjestelmäksi, jossa Euroopan unionin, Japanin ja Yhdysvaltojen ympärille keskittyneiden alueellisten blokkien väliset kiistat kärjistyisivät.

-Globalisaatio ja alueellinen yhdentyminen etenevät rinnakkain, eivätkä ole toistensa vastakohtia. Vakavien kauppa- ja investointisotien todennäköisyys on pieni, hän sanoi. Väyrysen mukaan talouden avautuminen ja lisääntyvä kansainvälinen riippuvuus johtavat talouden erikoistumiseen ja sektorikohtaiseen järjestäytymiseen. Tämä merkitsee toimialojen sisäisiä fuusioita sen sijaan, että rakennettaisiin useita aloja kattavia yritysryppäitä. -EU:ssa tämä merkitsee sitä, että talouden suorituskykyä ennakoidaan yhä enemmän ala- ja yrityskohtaisesti koko unionin laajuudessa sen sijaan, että huomio kiinnittyisi yksittäisiin kansantalouksiin, Väyrynen sanoi. Talousneuvosto, jolle Väyrynen näkemyksiään esitteli, koostuu hallituksen keskeisistä ministereistä sekä etujärjestöjohtajista.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat