Työllistämistukia jää runsaasti käyttämättä

Työllistämistukia jäi viime vuonna vanhan markan aikaan käyttämättä 48 Mmk. Työministeriön mukaan tänä vuonna tuplasti enemmän. Puutteellisen seurannan vuoksi raha ei ohjaudu sitä todella tarvitseville työvoimatoimistoille, vaan palautuu valtion kassaan.

Vaikka työllistämistukivaroja jää käyttämättä, ovat mm. Pieksämäen työvoimatoimiston kädet sidottu rahapulassa kuuden kuukauden tukipäätöksiin. Asetus sallisi 10 kuukauden tukijaksot.

- Tämä on ollut tilanne useamman vuoden ajan ja se johtuu valtion budjetista, jossa on arvioitu paljonko tietyllä määrärahalla työllistetään henkilöitä. Meillä ei ole mahdollisuuksia nostaa kaikkien osalta sitä työllistämistä 10 kuukauteen, sanoo Pieksämäen työvoimatoimiston toimistonjohtaja Sirkka Rytkönen.

Ennenmuuta työllistämistukea saavat yksityistaloudet joutuvat alueellisesti eriarvoiseen asemaan. Pieksämäki joutuu linjaamaan kuusi kuukautta, mutta Imatra maksimoi tukijakson.

- Kotitalouksille tuki on pääsääntöisesti se 10 kuukautta, jonka asetus antaa myöntää, Imatran työvoimatoimiston johtava työvoimaneuvoja Jaana Rautiainen sanoo.

Äidilleen työllistämistuella kotiapua palkannut Raili Lehtola on tyytyväinen työvoimatoimiston linjaukseen.

- Tällasissa tapauksissa juuri, kun vanhus on tottunut määrättyyn hoitajaan, olisi varmasti mukava, jos sama hoitaja vois jatkaa kauemmin, Lehtola sanoo.

Työministeriö laskee, että työllistämistukivaroja jää tänä vuonna käyttämättä jopa 16 miljoonaa euroa. Ottajia tukieuroille olisi, mutta seuranta ontuu.

- Pitäisi varmaan kesällä, kesä-heinäkuussa tarkemmin seurata, mikä käyttöaste on. Ja tehdä tarvittavia siirtoja, koska emme mekään yks kaks loppuvuodesta voi käyttöä lisätä, koska ei ole niitä työpaikkoja, Rytkönen tuumii.

Tukirahoja panttaa työministeriön seurannan mukaan 10-15 työvoimatoimistoa Etelä-ja Keski-Suomen alueella.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 01.12.2002).

Lue myös:

    Uusimmat