Mainos

Työikäisiä opetetaan syömään oikein

Työikäisistä miehistä on lievästi lihavia 66 prosenttia ja naisista 49 prosenttia.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta kampanjoi lautasmallilla terveellisen ruokavalion puolesta. Erityiskohteena on työikäinen väestö, jonka pulskistumisesta uhkaa tulla kansanterveydellinen ongelma.

Kansanterveyslaitoksen parin vuoden takaisten tietojen mukaan joka viides työikäinen suomalainen oli merkittävästi lihava. Lievästi lihavia taas oli työikäisistä naisista 49 prosenttia ja miehistä 66 prosenttia.

Ohjeiden mukaan puolet lautasesta tulisi täyttää kasviksilla, neljäsosa perunoilla tai riisillä ja loput esimerkiksi lihalla tai kalalla. Tämän lisäksi kansalaisia kehotetaan muun muassa syömään vähärasvaista ja vähäsuolaista ruokaa sekä liikkumaan päivittäin.

Neuvottelukunta ei halua antaa ohjeita ruuan määrän suhteen, koska ihmisten energiantarpeessa voi olla suuriakin eroja.

Lautasmallissakin perussuositukset ovat pääosin samat kuin aiemmissa ruoka-aineympyröissä. Kansalaisen uskotaan hahmottavan helpommin lautasmallin idean, sanoo neuvottelukunnan pääsihteeri Raija Kara. Samoja suosituksia käytetään myös muissa Pohjoismaissa ja Maailman terveysjärjestössä (WHO).

Paino-ongelmissa tärkeää on myös liikunta

Ylipainon suhteen ratkaisevaa on myös liikunta. Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska puhuu arkiliikunnan puolesta.

- Vähintään puoli tuntia päivässä, mielellään tunti ja esimerkiksi reipasta kävelyä. Joka paikkaan ei tarvitse mennä autolla, luettelee Puska.

Tavoitteena on, että jokainen suomalainen oppii tuntemaan perussuositukset eli oikean tavan täyttää lautanen. Neuvottelukunnan pääsihteerin Karan mukaan ohjeiden tarkoituksena on antaa kansalaiselle perusoppi arkiruokailuun.

- Pitäisi osata erottaa arkipäivä juhlasta. Kun nyt täytyy olla koko ajan jotain suussa. Me tarvitsisimme pikkaisen itsekuria. Kun ruokavalion perusta on kunnossa, voi antaa periksi silloin tällöin, Kara selittää.

Ravitsemusneuvottelukunta jakaa sanomaa 90 000 esitteen voimin muun muassa oppilaitoksiin ja työpaikkaravintoloihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.